Home Duyuru BURSA BAROSU ADANA’DA YAŞANAN OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAK…

BURSA BAROSU ADANA’DA YAŞANAN OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAK…

- Guncellenme Tarihi: 1 Aralık 2016 09:24
10 min read
BURSA BAROSU ADANA’DA YAŞANAN OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAK… için yorumlar kapalı
0

Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, 29 Kasım gecesi Adana’nın Aladağ ilçesinde yaşanan ve 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt yangını ile alakalı açıklamalarda bulundu.

29 Kasım gecesi yaşanan ve 11’i öğrenci biri de yurt görevlisi 12 kişinin yaşamını yitirdiği ve 22 öğrencinin de yaralandığı olayla alakalı olarak Bursa Barosu’nun Heykel’de bulunan Adli Yardım Birimi’nde yapılan basın açıklamasında, Bursa Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri de hazır bulundu.

8 yıl önce de Konya’nın Balcılar Beldesi’nde yine aynı tarikata mensup bir öğrenci yurdunda yaşanan tüpgaz patlaması ve ardından çıkan yangında 18 öğrencinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Gürkan Altun, “Aradan geçen 8 yılda her şey değişti, ülke büyüdü, çağımız gelişti ama biz hala çocuklarımızın ölümünü acıyla gözyaşı ile seyreder durumda kaldık. Yine Türkiye’de yapılmış bir istatistik. 2015 yılında 875 çocuğumuz önlenebilir nedenlerle yaşamını kaybetmiş; bunlara da seyirci kalmışız” dedi.

Yangın merdivenin kapılarının kilitli olduğu söylentisi hakkında da konuşan Gürkan Altun, bunun doğru olmamasını umut ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Yangın merdivenleri sadece yurtlarda, resmi kurumlarda, toplumun çoklukla bulunduğu yerlerde ruhsat almak, izin almak için yapılmış eklentiler değildir. Amacı yangın sırasında içindeki bedenleri, canları korumaktır, kurtarmaktır. Çeşitli saiklerle yangın merdivenlerinin kilitli olması asla savunulamaz. Hele ki çocukların güvenliği gibi herkesin sempati ile bakabileceği gerekçeler dillendirilemez. Yangın merdivenlerinin nasıl yapılacağı yönetmeliklerde bellidir. İlköğretim çağındaki öğrencilerinin barındığı bir yerde yangın merdivenin kullanımı fene, tekniğe ve çağa uymak zorundadır.”

Altun, “Onların güvenliği her şeyden önemli”

Çocukların güvenliğinin her şeyden önemli olduğunu belirten Gürkan Altun, “Ne tarikatlera, ne cemaatlere ne de bu işten para kazanma kaygısı taşıyan kişi ve kurumlara ilköğretim çağındaki çocuklarımızın barınmaları güvenlikleri ve yaşamları emanet edilemez diye düşünüyoruz. Bu ülkede çeşitli cemaatlere, tarikatlara bağlı yurtlarda çocuklara tecavüz edilir ve olaylar kapatılır. Bu olaylara ilişkin soruşturma önergeleri verilir ve yine bunlar bizim oylarımızla seçilmiş bizi temsil etmek için orada bulunan milletvekilleri tarafından reddedilir. Bizler bugün olduğu gibi denetimden uzak hukuka aykırı, teknik, fen ve sağlık kurallarına aykırı bu yurtlarda her an ölüm olur diye bağırırız. Olduktan sonra bağrışız ama kimsenin gıkı çıkmaz. Sonucu hep böyle olur. Biz böyle isyan ederiz ama olan yine dün akşam gibi küçük bedenlere olur. Her olayda olduğu gibi yine hesap veren çıkmaz yine sorumlusu bulunmaz. Artık böyle bir ülkenin sabahına uyanmak istemiyoruz. Biz böyle faciaların olduktan sonra unutulmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Altun, “Tarikat yurtları derhal kapatılmalı”

Eğitim çağındaki çocukların barınma ihtiyaçlarının devlet eliyle sağlanamadığında tarikat ve benzeri kurumlar ya da rant sağlamak amacıyla hizmet eden işletmelerle bu boşluğun doldurulduğunu ifade eden Altun, “Çocukları o yurtlarda kalmaya biz zorladık. Çocuklara o yurtlar dışında başka bir seçenek bırakmadık. Bu çağdaki öğrencilere hizmet veren tüm yurtların, bütün cemaat yurtlarının bütün tarikat yurtlarının derhal kapatılması gerektiğini, doğru düzgün altyapısı, düzenlenmesi yapılana kadar, doğru düzgün kanun çerçevesi belirtilene kadar tamamının hiçbir koşula bakılmaksınız kapatılmasını ve çocuklarımızın buralardan bundan sonraki olası risklerden korunması gerektiğini düşünüyoruz. Sorumluları göreve davet ediyoruz. Dün olan olaydaki sorumluların da derhal hesap vermesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Altun, “Aziz hatıralarına sahip çıkacağız”

Bursa Barosu’nun, diğer vahim olayların olduğu gibi bu olayın da takipçisi olacağını söyleyen Gürkan Altun, “Çocuklarımıza ve çocuklarımızın ailelerine ve aziz hatıralarına sahip çıkacağız. Bu davanın katılanı olarak derhal Adana’da bize düşen görev gereği yerimizi alacağız.

“4 itfaiye grubu hizmet vermiyor”

Açıklamasında Bursa’yla alakalı çarpıcı bir tespitte de bulunan Gürkan Altun, Bursa’da 4 itfaiye grubunun personel yetersizliği nedeniyle hizmet veremediğini iddia etti. Altun, “Sırf personel yetersizliğinden ötürü bu tür dramatik yangınlara müdahale etmesi gereken itfaiye kurumumuzun Bursa’da Gençosman, Yıldırım, Işıklar ve Yeni Hal gruplarının personel yetersizliği nedeniyle halihazırda işlevini görmediği ve kapalı olduğudur. Sorarım size Bursa’da kaç okul, kaç devlet kurumu, kaç yurt var? Geçtim artık bireysel alanlardaki güvenliğimizi. Kamusal alanlarda gençlerimizi, çocuklarımızı barındırdığımız yerlerde olası birden fazla yangında ne yapacağız? Bize sağlanan bu verinin doğru olmadığına inanmak istiyoruz. İlgili yerlerden bu birimlerimizin halihazırda aktif olarak çalıştığını duymak ve bunları gözlerimizle görmek istiyoruz” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Duyuru
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yıldırım’da İlkokullu Sporcular Ödüllendirildi

Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri ilkokul kademesinde ilçedeki 39 okuldan…