Home GÜNCEL ‘FİKİR ATÖLYESİ’NDE AHMET ŞİMŞİRGİL RÜZGARI

‘FİKİR ATÖLYESİ’NDE AHMET ŞİMŞİRGİL RÜZGARI

- Guncellenme Tarihi: 14 Kasım 2015 12:10
10 min read
‘FİKİR ATÖLYESİ’NDE AHMET ŞİMŞİRGİL RÜZGARI için yorumlar kapalı
0

Genç Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Bursa Şubesi, “Fikir Atölyesi” başlığında gerçekleştirdiği programlarına kaldığı yerden devam ediyor.

GENÇTÜMSİAD

Geçtiğimiz akşam büyük bir kalabalıkla gerçekleştirilen programın konuğu ünlü tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil oldu.Osmanlı Dönemindeki Ticari Ahlak’ konu başlığında gerçekleşen ve Osmanlı Devleti ile ilgili bilinmeyenlerin anlatıldığı söyleşinin soru cevap kısmında güncel konular da masaya yatırıldı. Şimşirgil, “Eskiden ülkeler dış ve iç surlardan oluşmaktaydı. Dış suru aşamadıktan sonra içeriye girmek ve orayı ele geçirmek mümkün değildi. İşte toplumun ve insanın dış suru ahlaktır. Dış sur yani ahlak dimdik ayakta kalırsa insanın ele geçirilmesi mümkün değildir” dedi.

TÜMSİAD dernek merkezinin yer aldığı Çırağan Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen programa, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şükrü Köse, İMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nurcan Özdemir, TÜMSİAD ve Genç TÜMSİAD üyeleri başta olmak üzere çok sayıda vatandaş da katıldı.

Programın moderatörlüğünü yapan Genç TÜMSİAD Başkanı Asaf Yalçın İstanbullu, uzun zamandır yaptıkları “Fikir Atölyesi” çalışmalarıyla önemli kazanımlar elde ettiklerini belirtti. Önceki “Fikir Atölyesi” çalışmalarını daha çok kendi aralarında ve daha yerel konuklarla yaptıklarını belirten İstanbullu şunları ifade etti: “Artık ‘Fikir Atölyesi’ çalışmalarını halka açacağız ve birbirinden önemli konukları ağırlayacağız. Ahmet Şimşirgil hocamızda bunun ilk adımıdır. Kendisine bizlerin davetini kırmadıkları için çok teşekkür ederim.”

Amacımız sadece ticaret yapmak değil…

Genç TÜMSİAD’ın Bursa’nın en aktif genç STK’larından biri olduğunu belirten İstanbullu, Bursa gençliği ve ülke gençliği için dertlendiklerini ve bu doğrultuda çalıştıklarını belirtti. İstanbullu şunları söyledi: “Bizler sadece ticaret ve iş yapmak, işlerimizi geliştirmek için bu SİAD’ı kurmadık. Biz her ne kadar bir SİAD olsak da en çok parayı kazanmak için en iyi ticareti yapabilmek için bir araya gelmiş bir topluluk değiliz. Maddiyat üzerine hayallerimiz ve dertlerimiz yok, hayat üzerine hayallerimiz ve dertlerimiz var. Bursa’yı yönetecek gelecek ile ilgili hayalleri olan arkadaşlar bu dernekteler.”

Ticarette ahlak ve kanaat çok önemli…

İstanbullu’nun ardından sözü alan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ahlakın sadece ticarette değil hayatın her alanında önemli olduğunu belirten Şimşirgil şunları söyledi: “Gerek ticarette gerekse de hayatta başarılı ve mutlu olmanın yolu iyi ahlaktan geçer. Toplum ve kişi işlerinde ve özel hayatında ahlaklı davranmayı seçerse başarılı olmaması için hiçbir engeli kalmaz. Ecdadımız her işinde ahlaklıydı bizlere ahlakı miras bıraktı. O yüzden bu millete en fazla saldırı ahlak ve edep konularında olmaktadır. Eskiden ülkeler dış ve iç surlardan oluşmaktaydı. Dış suru aşamadıktan sonra içeriye girmek ve orayı ele geçirmek mümkün değildi. İşte toplumun ve insanın dış suru ahlaktır. Dış suru yani ahlakı dimdik ayakta kalırsa ele geçirilmesi mümkün değildir.”

Ticarette ahlaklı olmanın yanında kanaat etmenin de önemli olduğunu belirten Şimşirgil sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticarette ahlak kadar kanaat etmek de önemlidir. Kanaat etmek büyük zenginliktir. Kanaat eden aziz olur, hırs eden perişan olur. Ama kanaati de yanlış anlamamak lazım. Kanaat çalışmamak değildir. Kanaat çalışıp, elinden geleni yapıp haktan gelene rıza göstermektir. Her yerde doğru, dürüst ve güvenilir insan aranıyor. Bizlerde gerek özel hayatımızda gerekse de iş hayatımızda ecdadımız gibi önce güvenilir, dürüst ve doğru olmalıyız.”

Osmanlı’ya ihanet ediliyor…

Ticari ahlak konusundan sonra soru-cevap kısmına geçildi. Gelen onlarca soruya tek tek cevap veren Şimşirgil, güncel konularda da görüşlerini bildirdi. Özellikle son dönemlerde oldukça popüler olan tarihi dizi ve filmleri eleştiren Şimşirgil, Osmanlı’ya ihanet edildiğini söyledi.

 

Dizi ve filmlerle tarih öğrenilmez…

Son 5 yıldır yapılan dizi ve filmlerle Osmanlı’ya 500 senede yapılmayan kötülüğün yapıldığını belirten Şimşirgil şunları ifade etti: “Televizyonlarda doğru tek bir sahnesi olmayan Muhteşem Yüzyıl diye rezil bir dizi çevrildi. Kanuni Sultan Süleyman gibi bir şahıs, o altın dönem bu kadar rezilce ve çarpıtılarak anlatılamazdı. Diziden ötürü Hürrem Sultan’ı herkes entrikacı, kötü bir insan olarak biliyor. Ama kimse Hürrem Sultan’ın İslam topraklarında yaptığı hayır işlerini ve hayırlı eserleri bilmiyor. Daha sonra Fetih 1453 çevrildi. Koskoca Fatih Sultan Mehmet’in tüm şahsiyetini öldüren, Uluabatlı Hasan’ı bir zani olarak gösteren bir film. Ben bu yüzden tv’lere çıkmaya ve bu yanlışlıkları anlatmaya çalışıyorum. Tarihi doğru bilelim, bizi doğru tarihi unutturmaya ve ecdadımızı kötülemeye çalışıyorlar. Dizi ve filmlerle tarih öğrenilmez. Gençlere bunları çok iyi anlatmamız lazım.”

Konuşmaların ardından Genç TÜMSİAD Başkanı Asaf Yalçın İstanbullu ve Genç TÜMSİAD Başkan Yardımcısı Enes Özkan tarafından Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’e teşekkür belgesi verildi.

Şimşirgil daha sonra gençlerin kitaplarını imzaladı.

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başkan Aktaş, “Ana Kucakları Sayısını 100’e Çıkartacağız”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hizmete aldıkları 32 ana kucağında 4 bine …