Home GÜNCEL Aliya İzzetbegoviç Osmangazi’de Anıldı

Aliya İzzetbegoviç Osmangazi’de Anıldı

- Guncellenme Tarihi: 28 Ekim 2016 15:09
8 min read
Aliya İzzetbegoviç Osmangazi’de Anıldı için yorumlar kapalı
0

Dünya tarihine unutulmaz bir damga vuran Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı ‘Bilge Kral’ lakaplı Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 13’üncü yılında Osmangazi Belediyesi ve Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğu işbirliğinde düzenlenen programla anıldı.

Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğu’nda düzenlenen anma etkinliğine, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti 22. Dönem Milletvekili Gazeteci-Yazar Süleyman Gündüz, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek, davetliler ve öğrenciler katıldı.

DÜNDAR, “ALİYA, DÜNYAYA IŞIK TUTMUŞ BİR LİDER”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Aliya İzzetbegoviç’i ölümünün 13’üncü yılında rahmetle andıklarını ifade ederek, “Aliya İzzetbegoviç, tarih yazan ve tüm dünyada iz bırakan bir lider. Bosna Hersek’te yaşanan savaşta ülkesini, milletini ve inancını korumak adına büyük bir mücadele sergilemiş olan Aliya İzetbegoviç, tüm dünyanın takdirini kazanan, her zaman iyiliği ve adaleti savunmuş, ülkesinin en zor zamanında mücadele ateşini yakarak Bosna’ya ışık olmuş örnek bir Müslüman’dır. İnsanlık değerleri için mücadele eden böylesine değerli bir kişiyi gelecek nesillerin de tanıması çok önemli. Bu büyük devlet adamını rahmetle anıyorum” dedi.

aliya-izzetbegovic-2DÜNDAR: “ALİYA’NIN UNUTULMAMASI TÜM DÜNYA ADINA ÖNEMLİ”

Osmangazi Belediyesi olarak Bosna Hersek ile güçlü kardeşlik bağları kurduklarını ifade eden Başkan Dündar, “Dillerimiz farklı olsa da bizler gönül dili ile anlaşan milletleriz. Bosna Hersek’e gittiğimizde binaların dış cephelerinin kurşun izleriyle dolu olduğunu görüyoruz. Bu izlere sebep olan batılı ülkeler, görüntülerden rahatsız oldukları için izlerin kapatılması adına yoğun bir çalışma yürütüyor.  Oysa aynı ülkeler, 2. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Fransa’yı bombalaması sonucu oluşan savaş görüntülerini olduğu gibi muhafaza ederek sergiliyor. Bosna Hersek, dünya tarihinde görülmemiş bir soykırım yaşadı ve büyük bir savaşın ardından bağımsızlığını elde etti. Aliya İzzetbegoviç’in unutulmaması ve onun yaptığı mücadelenin anlaşılması, Bosna Hersek’in geleceği için büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

“ALİYA, KURTULUŞUN YOLU OLARAK İSLAMİYET’İ GÖSTERİYOR”

Anma programına konuşmacı olarak katılan, AK Parti 22 Dönem Milletvekili gazeteci-yazar Süleyman Gündüz, Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda liderlik eden, ‘Bilge Kral’ Aliya İzzetbegoviç’in hayatından kesitler anlattı. Aliya İzzetbegoviç’in dünya siyasi tarihi ve de Müslümanlar için önemine vurgu yapan Gündüz, “Aliya, 20. yüzyılın son çeyreğinde batı dünyası içinde doğmuş Müslüman bir mütefekkirdir. Onun eserleri ve gösterdiği devlet yönetimi anlayışı, şüphesiz bugün insanlık için hem de özellikle tüm İslam coğrafyası için önemli bir örneklik teşkil eriyor. Bugün Müslümanlar kendi aralarında barış ve huzur ortamı oluşturamıyorlarsa, bunun çözümünü Aliya’nın mücadelesi içerisinde görmeleri gerekiyor. Bugün Müslümanlar, batı medeniyetine karşı yenildiklerini düşünüp kompleks sahibi oluyorlarsa, Aliya, batı medeniyeti eleştirisi yapıyor ve kurtuluşun yolu olarak İslamiyet’i gösteriyor. Bizim yapmamız gereken şey, Aliya’nın bize önerdiği bu yolu gerçek anlamda izlemektir” diye konuştu.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek, “Bosna Hersek tarihinde en önemli şahsiyet şüphesiz Aliya İzzetbegoviç’tir. Bosna halkının milli bilincinin oluşmasında etkin rol oynamıştır. Siyasi önderliğinin yanı sıra entelektüel kapasitesi ve kimliğiyle Aliya İzzetbegoviç yarınlara mesaj bırakmıştır. Onun eserleri dünya kültür ve düşünce hayatına yeni ve anlamlı bakış açıları katan değerli çalışmalardır. Çağa iz bırakan Müslüman önderlerden biri olan Aliya’nın hayatı, bize gerçek bir Müslüman’ın duruşunu anlatır. Aliya İzzetbegoviç’in ölümünün 13’üncü yılında düzenlediğimiz anma programına katkılarından dolayı Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bursa’da 1 Mayıs’ta Ulaşım Ücretsiz

Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların tören ve kutlamalara kolaylıkla ulaşabilmesi am…