Home GÜNCEL EMİRKOOP Rant merdiveninin altın basamakları

EMİRKOOP Rant merdiveninin altın basamakları

- Guncellenme Tarihi: 4 Ağustos 2022 16:41
22 min read
EMİRKOOP Rant merdiveninin altın basamakları için yorumlar kapalı
0

Geçmiş gün… Tam 6 yıl olmuş, 6 koca yıl geçmiş ama rant konusu hiç değişmemiş… Sadece gündemden düşmüş, arkasını kovalayan olmamış…

Anlatalım…

 Yıl 2016…

Haziran ayının 30’u…

Yayınımızda, yani Bursa Söylem’de Emirkoop’la ilgili yaptığımız haberi 6 yıl sonra tekrar okudum…

Her satırıyla Emirkoop’a dair tam bir öngörü içeren haberimizi bu yazımın sonunda sizlerle tekrar paylaşacağım. Değişen hiçbir şey yok, kukla oynatıcılar aynı, rant baronları aynı, kuklalar değişmiş sadece…!

 Birincisi Nilvak, ikincisi Emirkoop ve üçüncüsü de Nilüfer Belediyespor olan rant kapılarının tümünün Mustafa Bozbey’e sonuna kadar açık olduğu bir düzenden bahsediyoruz.

 Son 20 yılda atılan her adımla rant düzeneğinin altın basamaklarının tek tek oluşturulduğu bir düzen bu… Yeşillere uzanan para merdivenine ağır ama sağlam adımlarla tırmanışın öyküsü…

 Ve fakat pasta devasa olup birilerinin vicdanı ağır basınca, kamu yararını önceleyen, kamuoyunu doğru bilgilendirme ulvi görevinin bilincinde olan az sayıda gazeteci tarafından mevzu tekrar dikkate alınınca Emirkoop’la ve Nilvak’la ilgili bilgi ve belgeler abartmıyorum yağmaya başladı…

 Konuyu bizden çalıp da haber atlatmış ayağına yatanlara bakmayın siz, onlar kendilerini mekanın sahibi, Bursa’nın tek gazetecisi sanıyorlar..!

 Özellikle Emirkoop’la ilgili bilginize sunduğumuz yazı ve haberleri, konuyu ilk duyanların baştan sona okunmasını isterim… Girin www.bursasoylem.com adresine, Emirkoop yazın, hepsi çıkıyor…

 Sanıyorum ki en sonunda “Emirkoop – Rant’ın Kitabı” isimli bir kaynak olarak kamu yönetimi öğrencilerine okutulacak.

 Emirkoop’ta CHP’nin Büyükşehir Başkan Adayı olan Mustafa Bozbey hep başrolde… Her yazımızda farklı isimler de sahneyi paylaştı kendisiyle…

 Bu yazımızda sahnede CHP’nin eski il başkanı Şadi Özdemir’i konuk edelim…

 Yine Emirkoop eski başkanlarından Mehmet Tan, Bozbey’in istediği gibi her kaba göre şekil alanlardan değil de Emirkoop’u onlardan kurtarmak, gerçek bir kooperatif oluşturmak amacıyla hareket edip Yeni Bir Başlangıç vizyonu ile harek edince 7 ayda alaşağı edildi.. Görev süre 2 yıldı… Ancak, Bozbey kendisini çok iyi tanıdığı ve yönetemeyeceği için görevden uzaklaştırıldı.  Ama üye kooperatif olarak Emirkoop’u hep gözlem altında tutmuş ve yanlışlara müdahale etmeyi görev addetmiş…

 Tan, 2019 yılında altı kooperatif adına Emirkoop’a karşı suistimal, görevi kötüye kullanma ve sair sebeplerle dava açan Demos Kooperatifinin başında o sıralar…

 Ve kendi elleriyle kurduğu kooperatife, kendi elleriyle üye yaptığı Şadi Özdemir 2021 yılının Haziran ayında Mehmet Tan’ın Demos Kooperatifine başkan seçiliyor. Aslında tam seçilmek de denemez, bir nevi darbe ile Özdemir Tan’ı deviriyor. 2019 yılından itibaren Emirkoop aleyhine açılan davayı geri aldırmak için savaşan Şadi Özdemir, kooperatifin başına gelince ilk icraat olarak bu davadan feragat ediyor, davayı geri alıyor.

 Neden?

 Çünkü o zaman çok sevdiği ağabeyi Bozbey’in de bu rant düzeneğinin içinde olduğu ortaya çıkacaktı. 2017 yılında dağıtılan Balkan Mahallesindeki arazilerin en büyüğünün nasıl Bozbey ilintili kooperatiflere, ardından da Bozbey’in firması Perçem A.Ş.’ye nasıl devredildiği araştırılacaktı.

38 üye kooperatiften oluşan Emirkoop’un 7 asil 7 yedek yönetim kurulu üyesi, 3 asil 3 yedek denetim kurulu üyesi var. Yani toplamda 20 kişi yönetimde çünkü hepsi huzur hakkı alıyor.

2017 yılında arsa dağıtım zamanında Denetim Kurulu üyesi olan Erdinç Doğan, Mehmet Uğur ve Musa Tuhan’ın bu usulsüz dağıtıma, kamu yararı için, dar gelirli vatandaşlara konut üretmek için kurulan Emirkoop’un, Bozbey’in rant düzeneği olmasına karşı çıkmamaları, hiçbir itirazda bulunmamaları çok anlaşılır bir şey… Çünkü denetim kurulu üyesi Erdinç Doğan’ın iki kooperatifi var ve kendilerine yaklaşık 80 dairelik bir arsa tahsis ediliyor. Diğer iki denetmen de kooperatifleri aracılığıyla arsa sahibi oluyorlar. 2 yıl vadeli, uygun fiyatlı, hünkar beğendinin üzerine kaymaklı ekmek kadayıfı…

 Benim merak ettiğim konu şu ki; Emirkoop’a ne zaman gerçek manada bir kayyum atanacak ve Emirkoop ne zaman lağvedilecek..?

 Bursa Valimiz Sayın Yakup Canbolat’ın konuyu takip ettiğine eminim. Umuyorum ki en kısa zamanda kooperatifçilik anlayışının tavan yapmış dejenerasyonu olan, rant kapısı Emirkoop hakkında soruşturma başlatılır.

 Nilüfer Belediyespor, Mustafa Bozbey’in Verev Firması, öteden beri Nilüfer Belediyesinde varlığını sürdüren, rant işlerine aşina iki isim hakkındaki mevzular başka bir yazımıza konu olacak…

 Merak etmeyin, Bursa’da haramilerin saltanatını birlikte yıkacağız!

 Buyurun 6 Yıl önceki yazıyı okuyun:

 EMİR-KOOP’TA USULSÜZLÜK YARGIYA TAŞINDI

30 Haziran 2016

EMİR-KOOP’TA USULSÜZLÜK YARGIYA TAŞINDI

 

DAHA ÖNCE EKREM BARIŞIK, ERDEM SAKER, ERDOĞAN BİLENSER GİBİ ÖNEMLİ İSİMLERİN BAŞKANLIĞINI ÜSTLENDİĞİ, NİLÜFER’DE SAYISIZ KONUT ÜRETEREK BÖLGENİN KALKINMASINDA BÜYÜK PAYI OLAN EMİR-KOOP’TA SULAR DURULMUYOR.

 

EMİR-KOOP Başkanı Ekrem Pamuk, kendi yönetiminde bulunan Genel Sekreteri hakkında yönetim kurulundan evrak saklama, resmi evrakta tahribat, yönetim kurulu üyelerine yanlış bilgi verilmesi gibi uygulamalar nedeniyle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

 

Daha önce de çeşitli çekişmelerin yaşandığı EMİR-KOOP’ta tartışmalar, Mustafa Bozbey ve Erdoğan Bilenser döneminde başlamıştı.

Ne zamanki DSP’den seçilerek başkan olan Mustafa Bozbey ve Erdoğan Bilenser’in bu seçimden sonra araları bozulunca sıkıntılar da baş gösterdi. Emir-Koop, Erdem Saker’den miras kalma Ertuğrul, Özlüce, Tıp Fakültesinin olduğu yerlerdeki arazilere 100 kooperatif, 40 villa kooperatifi aracılığıyla 10 bin konut yaptı. Bundan sonra Bozbey ve Bilenser’in DSP’den ihracı sonrasında yıldızlarının barışmaması, Emir-Koop’a da siyasetin bulaşmasına sebep oldu. Bilenser’in Emir-Koop başkanlığını yaptığı dönemde tüzüklerindeki “Emir-Koop’ta yönetici seçilebilmesi için birlik delegesi olunması gerekliliği” şartından yola çıkarak Bilenser’in başkanlığı Bozbey’in de desteğiyle düşürüldü. Başkanlığa o gün bugündür başkanlık yapan Kamil Dalgıç getirildi. Bozbey bu süreçte başta Saygınkent, Teziş, Üçel, Şenoba kooperatifleri olmak üzere yaklaşık 1500 konutun müteahhitliğini yaptı. Daha sonrasında Emir-Koop’un yaptırdığı okulun da yüklenici firma sahibi Bozbey’di. Tüm bu işlerin Bozbey’e; ticari zorluk yaşadığı dönemde kendisine destek olunması amacıyla verildiğinin, vefa örneği olarak anılması gerektiğinin de altı çiziliyor.

Bunun sonrasında Bozbey’in Kamil Dalgıç’la da arası bozuldu. Hatta Kamil Dalgıç’ın seçildiği EMİR-KOOP Genel Kurulu’nda Mustafa Bozbey meclis üyeleri önünde yuhalanmıştı.

İlerleyen süreçte usule aykırı uygulamalardan dolayı mahkemelik olan EMİR-KOOP 1 buçuk yıla yakın Kayyum kontrolünde kaldı. Usulsüz uygulamalar, Emir-Koop’un kamu yerlerini satmaları, yüzünden Dalgıç ve ekibi 2 yıl 7 ay hapis cezası aldı.

Daha sonra kooperatifi toparlamak ve eski prestijini yeniden kazandırmak için girişimlerde bulunan kimi yöneticiler, Gemlik Belediyesi Eski Başkanı Nurettin Avcı’yı başkan yapmak isteseler de siyasi çekişmeler nedeniyle bu gerçekleşmedi. Çünkü eski ANAP’lı olan Avcı Ak Parti’ye de yakın bir isimdi.

EMİR-KOOP’un Nilüfer Belediyesi Eko-Plan projesi içinde kalan bin 200 dairelik yeri Büyükşehir ve Nilüfer Belediyelerinin siyasi çekişmeleri yüzünden sıkıntıya düştü, 6 – 7 yıl bu proje hayata geçirilemedi. Kooperatif üyelerinin; Büyükşehir Belediyesi’nden destek isteseler de, Büyükşehir’in projeyi o haliyle onaylamaması sebebiyle girişimler sonuç vermedi. 2 buçuk yıl önce Ekrem Pamuk’a yapılan ısrarlar neticesinde kendisi başkan oldu. Nihayet kooperatif üyelerinin Nilüfer ve Büyükşehir imar komisyonları ile görüşmelerinden sonuç alınınca EMİR-KOOP’un planları Nilüfer Belediyesinin Eko-Plan projesinden ayrıldı. Bundan sonra, buraya yapılacak bin 200 daire için rant savaşları başladı. Emir-Koop’a bu projeden 35 – 40 Milyon TL gibi bir gelir gelecekti, kasadaki 4 – 5 Milyon, kooperatifin kendi yerleri de eklenince rant büyüyordu.

Daha önce kimi isimlerin kooperatif kamu yerlerinin satışında aracılık yaptığı, arsaları satın alanların ise ödeme yapamadan istifa ettiği, birkaç yüz bin liraya alınan yerlerden takas yoluyla milyonlarca lira kâr edildiği de iddialar arasında. Emir-Koop’a ait Ertuğrul Mahallesinde 13 bin 750 metrekare bir yerin 285 bin Liraya birine satıldığı (ki kalan 45 bin TL hala kooperatife ödenmemiş görünüyor), bu arazinin Balat’ta biri bin 700, diğeri bin 400 metrekare Nilüfer Belediyesine ait imarlı parselle takas yapıldığı da biliniyor. Daha ötesi bu imarlı yerin de Sinta Beton’a 3 Milyon TL’ye satıldığı gelen bilgiler arasında…

Emir-Koop’un biri sağlık, biri özel okul alanı olmak üzere elindeki iki yer de çok değerli… Emir-Koop’a olan ilginin de ana sebebi bu yerler… Son yapılan genel kurulda seçim maddesi yoktu. 5 kooperatif birleşerek Haziran ayında yapılan genel kurula seçim maddesi koyulması için kooperatife 29 Nisan tarihinde noterden ihtarname gönderdi. Kooperatiflerin tutması zorunlu olan evrak kayıt defterine bu ihtarnamenin kaydı yapılmadı. Kooperatifin Genel Sekreteri Tevfik Polat’ın bu evrakı sümen altı ettiği, yönetim kurulu üyelerini bilgilendirmediği konuşuluyor. 5 kooperatiften birinin başkanı ihtarname gönderdikleri ve cevap alamadıkları konusunda 9 Mayıs tarihli bir dilekçeyle kooperatif başkanlığına tekrar başvurunca, kendisine; 10 Mayıs’ta yönetim kurulu toplanmadığı halde toplanmış gibi bir cevap yazılarak konunun 25 Haziran’da yapılacak genel kurulda değerlendirmeye alındığı bilgisi veriliyor. Bu tarihten sonra toplanan yönetim kurulu genel kurulun 18 Haziran’da yani cevapta verilen tarihten 10 gün önce yapılması kararını alıyor. Bu karar da zaten Tevfik Polat’ın yönetim kurulu toplantısı ve kararı olmadan gerçeğe aykırı bir cevap verildiğini kanıtlıyor.

Mevcut Başkan Ekrem Pamuk’un da bilgilendirilmediği evraka cevap bekleyen alt kooperatifler, taleplerini dile getirdiklerinde ise aynı kişi evrak kayıt defterine noterden gelen resmi evrakı geriye dönük kayıt yapması tepkilere neden oluyor, denetim kurulu da bu usulsüz uygulama konusunda yönetim kurulunu uyarıyor.

Bunun üzerine; yönetim kurulu toplantısı gerçekleşmeden alınan sahte kararın ortaya çıkmasıyla uygulamadan haberdar olan Başkan Pamuk, kendi yönetim kurulu üyesi ve genel sekreteri hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na üyelere yanlış bilgi verilmesi, evrakların gizlenmesi, evrakların kayda geçilmemesi nedenlerinden suç duyurusunda bulundu.

18 Haziran’daki seçimli genel kurulda ise Ekrem Pamuk tekrar aday olmazken, kooperatifin uygulamaları yangından mal kaçırır gibi, katılım listesine imza atan kooperatif temsilcilerine kitapçık olarak dağıtıldı. 6 kooperatif tarafından kısa sürede incelenerek fikir sahibi olunması imkansız olan bu kitapçığın dağıtımından sonra genel kurulun bir ay ertelenmesi teklifi de reddedildi. Bunun üzerine Genel kurul üyeleri Ticaret Siciline giderek Genel Kurul kararlarının onaylamaması, kurulun ertelenmesi gerektiğini bildirildi.

Aynı genel kurulda Ekrem Pamuk “EMİR-KOOP’ta kimse kimseye yer ayıramaz, noter huzurunda yerler herkese eşit dağıtılmalıdır. Usulsüzlük görürsek yasal olarak takibini yaparız” diyerek yeniden aday olmadı. Mustafa Bozbey’in kardeşi Hüseyin Bozbey’in liste başı olduğu yeni yönetim görevine başladı. Bundan sonra Emir-Koop’taki sürecin nasıl gelişeceği merakla takip ediliyor.

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Hakan Fidan: “Senin İçin Buradayız Gökhan…”

Son 10 yılda marka değerinde de ciddi kayıp yaşayan Mudanya’da yerel seçim tüm hareketlili…