Home GÜNCEL Kirli sessizliğe temiz çıkış…

Kirli sessizliğe temiz çıkış…

- Guncellenme Tarihi: 29 Haziran 2022 13:34
15 min read
Kirli sessizliğe temiz çıkış… için yorumlar kapalı
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Temmuz’da Bursa’da yapılacak miting ve açılış programına sayılı günler kala bazı siyasetçilerin “temiz siyaset” çıkışları gündem olmaya devam ediyor.

Mevzu malumunuz ki; yerel seçim öncesi Nilvak’la şimdi de Emirkoop’la Bursa’da trendtopik olan Mustafa Bozbey ve birlikte iş yürüttüğü kişiler… Konu hakkında hem İndependent Türkçe’den Can Bursalı, hem Şehir Gazetesi Nezir Asaroğlu, hem meslektaşım Alpaslan Yıldız hem de ben birçok yazı yazdık. Merak edenler yayınlardan okuyabilir.  

Ancak özetlemek gerekirse; Emirkoop aracılığı ile Mustafa Bozbey ilintili kooperatif ve şirketlere rayiç bedelinin altında, kooperatifçilik ruhuna kademe atlatıp müteahhitlik mertebesine ulaşımı sağlayan,  taksitle verilen arsalar, yüzde binleri geçen rantlarla müşteriye satılan, kooperatif üyelerine kalmayan konutlar, dükkanlar ve saire…

Birkaç gün önce Milliyetçi Hareket Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Levent Karakoç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla konuya dikkat çekti. Oysa ki İl Başkanı Cihangir Kalkancı bu konuyla ilgili görüş vermek istemediğini söylemişti. Bu sayede İlçe Başkanı Levent Karakoç’u cesaretinden ötürü kutluyorum.

Açıklama aynen şöyle:

Özellikle son günlerde Emir Koop’tan satın alındığı bilinen arsanın 4 ayrı kooperatife satılması hadisesi kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Bu olayın Nilüfer İlçemizde gerçekleşmesi sebebiyle ve konunun muhatabı olan önceki dönem Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa BOZBEY tarafından kamuoyunun merak ettiği soruların cevaplanmasının gerekliliğini düşünmekteyiz.

1- Kamuoyunda tartışmalara konu olan kooperatif arsalarının satışı hangi yılda gerçekleşmiştir?

2- Elde edilen arsaların imar plan ve uygulama süreçleri nedir?

3- Emir Koop’tan 4 ayrı kooperatif kurularak alındığı iddia edilen arsa ne kadar tutara alındı ve satış bedelinin ödemesi nasıl yapıldı?

4- Arsanın Emir Koop’tan satın alınması için kurulan kooperatiflerde akrabalarınız var mı?

5- Satılan arsa ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapan Perçem İnşaat A.Ş.’nin ortakları kimlerdir? Bu şirket ile sizin de ortaklığınız var mıdır ve anlaşma oranı nedir?

6- Emir Koop’un kuruluş amacının orta halli vatandaşlarımıza konut alanı üretmek gibi asli bir görevi olduğunu biliyoruz. Siz ve yakınlarınız orta halli vatandaş statüsüne mi giriyorsunuz?

Kamuoyunun merakla beklediği bu soruları önceki dönem Nilüfer Belediye Başkanı ve Millet İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa BOZBEY’in ivedilikle cevaplandırmasını bekliyoruz.

Bu açıklamada en çok sevdiğim ve güldüğüm bölüm elbette ki Mustafa Bozbey’e sorulan “Siz orta halli vatandaş mısınız” sorusu oldu… Malum Emirkoop’un kuruluş amacı orta halli vatandaşlara konut üretmekti…

Hemen arkasından çok daha dikkat çeken, temiz siyaset adına aşırı yürekli bir açıklama daha geldi ki, gerçekten umutlarımız yeşerdi.

Açıklama Cumhuriyet Halk Partisi Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Ercan Korkmaz’a ait…

 Evet, evet hem CHP’li olup hem Nilüfer’deki özellikle Mustafa Bozbey’in adının karıştığı rant oyunlarına dur demek her babayiğidin harcı değil, hatta CHP’deki tek babayiğidin harcı demek daha doğru olur.

İl Başkanı İsmet Karaca’ya konuyla ilgili görüş sorduğumda “Bozbey’le ilgili sürekli birileri yazıyor, yanlış varsa ciddiye alıyoruz. Aynı süzgeçten diğer siyasiler de geçmeli… Olayın muhataplarını arayın sorun, konuya vakıf değilim” dediydi… İl başkanı konuya vakıf değil ama meclis üyesi son derece vakıf, keşke Ercan Korkmaz’ı arayıp sorsaydı, azıcık bilgi alsaydı İsmet Karaca…

Ercan Korkmaz Bursa Bakış adlı haber sitesine verdiği röportajda Nilüfer’de rant ortaklıkları kurulduğunu, siyasilerin servetlerine servet kattıklarını söyledi. Siyasi ikbal kaygısı gütmeden tüm açıklamalarını temiz siyaset düsturuyla ve yürekliliğiyle yaptığını dile getirdi ki bunu söylemesine gerek yok, bir siyasetçi olarak belki kendi ayağına sıkıyor ama Bursa’da siyasi ahlakın yeniden imarı için yol açıyor… Bir Bursalı olarak kendisini ayakta alkışlıyorum.

Korkmaz’ın söylediklerine biraz kulak verelim:

  • Maalesef yerel siyasette her şey dengelere göre hareket ediyor. Konu rant paylaşımı olunca partiler arası rekabet birden ortaklığa dönüşebiliyor. Bunun en bariz örneklerinden biri Nilüfer’deki Podyumpark’tır mesela. İsteyen herkes oranın projesini yürütene, haritalarını çizene, inşa edene bakabilir. Konu rant olunca, ortaya çıkan ortaklıkları görebilir. Bunun gibi onlarca örnek var.
  • Ben dürüst siyaset ilkesiyle çıktığım bu yolda, bu gibi ayak oyunlarını gündeme getirdiğim için partimde bile istenmeyen adam ilan edilmeye çalışıyorum. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na buradan sesleniyorum. Sayın Genel Başkanım isterseniz beni çağırın, isterseniz müfettişleri gönderin Bursa’da yaşanan oyunları bir bir size anlatayım.
  • En basit örnek olarak, Mustafa Bozbey ve Turgay Erdem’in yakınlarının kurduğu mimarlık şirketinin Nilüfer bölgesinde yaptığı işlere bir bakın. Bütün büyük ve tartışmalı projelerin altında memlekette sanki başka mimarlık şirketi yokmuş gibi bu şirketi ve etik olmayan ilişkileri görüyoruz. Bir belediye başkanı kendi ilçesinde mimarlık yapabilir mi? Bu etik ilkelere sığar mı? Bu sadece basit bir örnek bundan çok daha çarpık işler var.
  • Parti içi müfettiş ve disiplin süreçleri işletilmeliYerel siyasette kimse ne yaptığını gerçekten bilmiyor. İmar planlarında herkes birbirine gebe çünkü… Bu nedenle hepsi kullanışlı ve elverişli insanları siyasette görmek istiyor. Ben o adam değilim. Ben kullanışlı bir adam olmadım olmam da. Birilerinin rant oyunlarına alet olmam. Temiz toplum temiz siyaset düsturuyla çıktığım siyaset sahnesinde Mustafa Kemal Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı ülkemin ve şehrimin menfaatlerini savunan bir nefer olmaya çalışıyorum.
  • Şuan imar affı çıkacak beklentisiyle her tarafta kaçak binalar inşa ediliyor. Her belediyede 400-500 dosya birikmiş durumda. Bu çarpık yapılaşma Bursa’ya yapılan çok büyük bir kötülük.
  • Turgay Erdem’e ait olduğu iddia edilen kaçak villa nasıl yıkıldıysa, Kestel Alaçam’daki kaçak binalarda yıkılmalı. Siyasi gücü olan insanlara karışılmıyor algısını yıkmak gerekli.
  • Temiz siyaset sadece sözde kalmamalı. Kendi içimizden başlayarak sorgulamamız ve yanlışlara dur dememiz gerek. Yoksa bir asrı kaybeden bir ülke olarak gelecek yüzyılı da ıskalarız.

O kadar net anlatmış, öyle güzel özetlemiş ki Korkmaz mevzuyu…

Bursa’daki en büyük sıkıntı siyasi nüfuzun ben merkezli kullanılması…

Tüm partilerdeki “biz bilinci”,

Önce ben, 

Sonra yakınım,

Sonra öbür partide birlikte iş gördüğüm siyasetçi,

Sonra onun yakını,

Sonra susması gerekenlere tehdit, olmadı rüşvet mekanizmasına nasıl evrildi…

Çok yazık…

Ak Parti Nilüfer İlçe Başkanı Eşref Kurem’e de sorduk, bir açıklamanız olacak mı konuya dair diye…

Olacak…

Yarın akşam meclis üyeleri ile toplanacaklar ve açıklamanın çatısını çizecekler. Belediyeye bu yasal görünen ama etik olmayan rant işleriyle ilgili mücadele konusunda bir önerge vermeye, hükümetin alabileceği önlemleri sıralamaya ve siyasilerin rant kapısı olan Emir-Koop’un lağvedilmesine çağrı yapmaya hazırlanıyorlar.

Sadece temiz siyaset, birkaç muhtelif siyasetçinin elde edeceği ranta kurban edilmemiş Bursa için yapılacak tüm açıklamalar, tüm çağrılar çok kıymetli…

İndependent Türkçe’den Can Bursalı, Şehir Gazetesi Nezir Asaroğlu – Alpaslan Yıldız ve ben deniz Semra Teke sizce bunları neden yazıyor bir düşünün…

Bursa’ya kötülülüğü; bu vurgunları ortaya çıkaranlar mı yapıyor, yoksa sessiz kalanlar mı?

 

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Seçim Sürecini Damga Vuranlar ve Seçim Tahminlerim…

En güzelinden başlıyorum: 14 – 25 yaş arası gençler… Evet, gençlerin sürece en çok entegre…