Home GÜNCEL BURSA’NIN EN İYİ PROJELERİ

BURSA’NIN EN İYİ PROJELERİ

- Guncellenme Tarihi: 4 Şubat 2022 13:41
15 min read
BURSA’NIN EN İYİ PROJELERİ için yorumlar kapalı
0

Bursa Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin birçok projesi var… Özünde elbette ki Kestel’den tut Mustafakemalpaşa’ya, İznik’ten tut Büyükorhan’a hepsi Bursa için, Bursa’da ikamet eden vatandaşlarımız için…

Küçük – büyük birçok proje yapılıyor, bir yazı dizisi halinde belediyelerin en beğendiğim projelerinden bahsetmek istiyorum.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile başlayalım. Şehrimizin sanayileşmesi önüne geçilemez bir şekilde devam ediyor. Çalı – Hasanağa güzergahına bakarsak çok kısa mesafe aralıklı 4 tane sanayi bölgesi oluştu, Çalı, Kayapa, Hasanağa, Akçalar… Öte yandan Alaattinbey Mahallesinde küçük küçük baraka tarzı atölyeler amip gibi çoğalıyor, bu ekonomik krizde insanlara tarım arazisine atölye kurma demek evine ekmek götürme demekle eşdeğer… Keza tarım politikalarının yeterliliği, her ne kadar belediyeler fidan ve sair destekler sunsalar da tartışılır boyutta…

Büyükorhan, Keles, Orhaneli ve Harmancık’ın 46 bin 184 olan toplam nüfusu 815 kişi göç etmiş ve nüfus azalmış. Hem zor hem de getirisi oldukça azalan, zaman zaman zarar ettiren tarımdan insanlar son sürat kaçmaya başladı.

Bursa’nın turizm kaynaklarına bakarsak bir tarafı dağ, bir tarafı deniz olan şehrimiz aslında bir cevher. Özellikle kayak turizminin ön planda olduğu Bursa’mız kış aylarında Uludağ’a oldukça fazla turist çekiyor, burada en büyük sorun yerli ve yabancı turistlerin Bursa’da duraklama – alışveriş – tarihi ve turistik mekanları ziyaret yapmadan kısacası Bursa içinde para harcamadan sadece Uludağ’da konaklamaları… Dünyaca ünlü ipeğimiz, havlumuz, tekstil ürünlerimiz, İznik çinimiz, Bursa bıçağımız, kestane şekerimiz, şeftalimiz, kebabımız, şifalı termal sularımız ve hamamlarımız ile turizm açısından marka olmuş bir şehiriz aslında… Yapılacak tek şey daha fazla kendimizi duyurmak ve sürekliliği sağlamak…

Bunun için Bursa Büyükşehir Belediyesinin iki önemli projesi var ki gerçekten Bursa için önemli, tüm belediyelerin, şehrin bütün dinamiklerinin sahip çıkması gerekiyor. İlki elbette ki Hanlar Bölgesinin açığa çıkarılması… Dünyada tarih meraklısı çok önemli bir kitle var.

Türkiye’den birçok il ve Bursa’nın da güzergah için de bulunduğu Tarihi İpek Yolu’nun koridoru Çin, Kazakistan ve Kırgızistan kadar sahip çıkamamışız mesela…  Bu üç ülkenin başvurusuyla koridor Chang’an-Tianshan adını alarak 2014 yılı Haziran ayında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiş. Çin, Kazakistan ve Kırgızistan’da yeni belirlenmiş 33 siteden oluşan koridorda çeşitli imparatorlukların ve krallıkların başkentleri ve saray kompleksleri, ticaret yerleşimleri, Budist mağara tapınakları, antik yollar, dağ geçitleri, fener kuleleri, Çin Seddi’nin bölümleri, tahkimatlar, mezarlar ve dini binalar bulunuyor.

Aslen Anadolu topraklarından Antakya’dan başlayan İpekyolu güzergâhında Türkiye’den Konya, Malatya, Erzurum, Ankara, Kayseri, Bilecik, Bursa, İzmit ve İstanbul bulunuyor. Bu arada İpekyolu’nun Yavuz Sultan Selim’in tahtta olduğu 1512-1520 yılları aralığında Osmanlı Devleti himayesine geçtiğini de belirtelim.

Hanlar Bölgesi açığa çıktığında İpekyolu güzergâhındaki önemli şehirlerden biri olan Bursa’nın diğer ticaret ve tarihi alanlarını da içine katarak Unesco Dünya listesinde farklı alanlarıyla da yer alması, şehrimizin turizm değerini yükseltecektir diye düşünüyorum. Baksanıza adamlar mağaraları, dağ geçitlerini bile listeye dahil etmişler.

Bu açıdan Hanlar Bölgesi gün yüzüne çıkmasıyla şehrin yüz akı olacak, Başkan Alinur Aktaş’ın proje bittikten sonra da dünyaya hitap edecek projelerle ve başvurularla Bursa turizmine katkı sağlamaya devam edeceğine inanıyorum. Keza, kendisinin en beğendiğim ikinci projesi de, Türksoy’un 2012 yılında başlattığı Astana ile başlayan, Eskişehir, Kazan, Merv, Şeki, Türkistan, Kastamonu, Oş ve Hiva’dan sonra Bursa’ya 2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını kazandırmasıdır. Türklüğü bir ideolojiden çok Bitinya, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar tarihe yön vermiş Bursa’nın tanıtımına yönelmek şehrimiz için önemlidir. Bursa gerçek bir tarih hazinesidir.

Bu bağlamda 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Bursa’da yapılacak Büyükşehir Belediyesinin kapsam projelerle ilgili de biraz bilgi geçelim:

Türk dünyası temalı mimari eserler, park ve meydan düzenlemeleri, Türk Dünyası’ndan getirilen sembol ağaçlarla hatıra ormanı, restorasyonlar, Yaşayan Türk Dünyası Kültür Merkezi, Türk mimarisi sempozyumu, Türk mimarları buluşması ve geçmişten günümüze farklı coğrafyalarda Türk mimarisi temalı çalışmaları ile Türk Dünyası’na yeni kalıcı eserler kazandırmak planlanan ana odak alanlar.

İlim, fikir ve yayın hayatına değer katacak pek çok proje de hayata geçecek. Örneğin, Türk dünyası temalı kitap fuarı düzenlenmesi planlanırken, bununla birlikte Türk Dünyası Dergileri ve edebiyatçıları buluşması, Türk ozanları buluşması, Altaylar’dan Uludağ’a şairler buluşması da bu amaç doğrultusunda hayata geçirilmesi düşünülen projeler arasında yer alıyor.

Sinema ve sahne sanatları alanında Türk Dünyası’na katkı sağlamak amacıyla, Türk Dünyası temalı kısa film yarışması, belgeseller, film festivali, tiyatro festivali gibi etkinliklerle sanat severlere güzel anlar yaşatılması hedefleniyor.

Ulutav’dan Uludağ’a Türk Müziği Festivali, Türk Dünyası temalı konserler, sanatçılar buluşması, Türk Dünyası Marşı Yarışması, destan yarışmasının yanı sıra milli takımların içinde yer alacağı Türk Dünyası Kupası gibi etkinlikler düzenlenecek.

Türk dünyası ülkeleri ile birlikte 21 Mart’ta hem her yıl büyük coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle Bursa’da kutlanacak hem de büyük açılış programı gerçekleştirilecek.

Türk Bilim İnsanları Projesi

Gençlerin bilime ilgilerini artırmak ve kendilerini geliştirmelerine katkı sağlamak adına, geçmişten günümüze Türk Bilim Adamları ana başlığı altında interaktif sergiler, kısa film gösterimleri, sempozyumlar ve günümüzde yaşayan başarılı Türk Bilim Adamları buluşması, Türk Dünyası Bilim Şenliği gerçekleştirilecek. Ayrıca, Türk üniversite öğrencileri buluşmaları ve Türk öğrencilere yönelik çalışmalar olacak.

Türk dünyası kadın ressamları projesi

Türk görsel sanatları ve sergilerini tüm dünyaya tanıtmak için, ‘Türk dünyası kadın ressamlar buluşması’, dünyanın farklı yerlerinde düzenlenecek Türk kültürüyle ilgili fotoğraf sergileri, ‘Türk Fotoğrafçılar Türk Dünyasını Fotoğraflıyor’ Projesi, ‘Türk Dünyası müzeler ve sergiler buluşmaları’ gerçekleştirilecek.

Türk Dünyası Ticaret Fuarı, B2B etkinlikleri, fabrikası Bursa’da kurulan Türkiye’nin yeni yerli aracı TOGG ve yerli İnsansız Hava Araçlarının tanıtım faaliyetleri de projeler arasında.

Türk coğrafyasında oynanan farklı oyunların yer alacağı çocuk oyunları şenliği düzenlenecek.

Alinur Başkanın hedefindeki sonraki projenin Bursa’yı Avrupa Kültür Başkenti yapmak olduğunu biliyorum.

Kıssadan hisse hangi partinin il – ilçe başkanı, hangi partiden belediye başkanı olduğunuzun bir önemi yok, Bursa bizim, hepimizin kenti… Yeter artık bu kadar sanayi bölgesi diye eleştiriyor da turizm projelerine sahip çıkmıyorsunuz. Oysaki hep birlikte hareket ederek, olumlu görüş ve eleştirilerle Bursa’yı çok daha iyi bir yere getirebiliriz.

Bu günlük bu kadar, kalın sağlıcakla…

 

 

 

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Mudanya’nın artık bir belediye başkanı var..!

Hepimizin malumu, 31 Mart yerel seçimleri hem Bursa’da hem Türkiye’de dengeleri değiştirdi…