Home GÜNCEL Dündar üstatlık dönemine hazır…

Dündar üstatlık dönemine hazır…

- Guncellenme Tarihi: 6 Mart 2024 10:13
17 min read
Dündar üstatlık dönemine hazır… için yorumlar kapalı
0

Bugün Osmangazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı adayı Mustafa Dündar’ın geniş katılımlı proje tanıtım toplantısında idik…

Şaşaadan uzak, samimi, kibirsiz bir havada, ayakları yere basan projelerle yeni dönem için start verdi Dündar, tam da kendisine yaraşır şekilde…

Mustafa Dündar’ın en öne çıkan özelliği kentiyle barışık olmasıdır… Kadere inanır, tehdit ve baskılara kulak asmaz, doğru bildiğini yapar…

Bugün tekrar aday yapılmasının en önemli özelliğinin bu korkusuzluğu olduğunu düşünüyorum, pabuç bırakmaz kimseye…

Hakeza; AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank da toplantıda yaptığı konuşmada “Mustafa başkanımız tecrübesinin yanında ilk günkü heyecanı ve gayretiyle çok başarılı bir belediye başkanımız. Zaten Sayın Cumhurbaşkanımız da Ankara’daki değerlendirmelerinde böyle bir tecrübeyi Bursa’dan mahrum bırakamayız dedi. İnşallah Osmangazi’de bu başarılı çalışmalarına devam etmesini istedi. Biz de başkanımızla birlikte yeni dönemde farklı eserlere imza atacağız.” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bursa’yı Mustafa Dündar’dan mahrum bırakamayız demesi, dördüncü dönem tekrar aday yapılması Dündar’ın başarısını ortaya koyuyor.

Bana sorarsanız Mustafa Başkanın en güzel işi tarihe sahip çıkmasıydı.

Panoroma 1326 Fetih Müzesi çok gözde bir proje oldu, Bursa’yı tüm Türkiye’de duyurdu, gelip gezmeyen, feyz almak istemeyen siyasetçi kalmadı.

Hanlar Bölgesi ve Hisar’da 567 restorasyon yaptı Osmangazi Belediyesi…

Hisar bölgesinin arkeopark ile açık hava müzesine dönüşümünde yol alıyorlar, tarihin izini sürüyorlar…

Yeni dönem için çok önemsedikleri Romangalı fabrikası restorasyon çalışması var bir de… Panorama Müzesi kadar önemli bir iş vurgusu yaptı Dündar burayla ilgili…  Tarihi İpek Yolunun rotası içinde geçmişte önemli bir yere sahip Bursa ipekçiliğini tanıtmak ve gündemde tutmak bağlamında bu projenin hayata geçmesi hem Osmangazi hem de Bursa için önem taşıyor. Fabrika, 19. Yüzyılda inşa edilmiş, ipek üretimi yapılıyormuş, tekrar özgün kimliğine kavuşacak… Müze, restorasyon kafe, uluslararası etkinlik alanı olarak kullanılacak. Aynı zamanda ipekçilik kültürünün gelecek nesillere ulaşmasını sağlayacak.

Osmangazi gibi bir tarih mirasının korunması, tekrar ayağa kaldırılması, sağlıklı restorasyonu, Eski Bursa’nın kaybolmamasını sağlar ve Bursa’nın tarih turizm açısından gereklidir, o yüzden bu konu çok önemli…

Dündar’ın çok önemsediği başka bir konu dirençli şehir konusu

Malum eski kentleşme olduğundan Osmangazi en çok kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan alanlardan biri… Depremde beş kez bölgeye giden, orayı karış karış ezberleyen başkanlardan biri de Mustafa Dündar oldu. Ekibinin orada depremzedeleri kurtarmak için gösterdiği gayret Cumhurbaşkanı tarafından Üstün Fedakârlık Ödülüne layık görüldü…

Soğanlı Kentsel dönüşümü ile 50 bini aşkın sağlam planlı konut inşa edilmiş Osmangazi’de… Bu Bursa ölçeğinde ilçe belediyesi için muhteşem bir rakam… Bu sayede 200 ila 400 bin kişinin güvenli konutlara yerleşmesi sağlanmış. Yeni dönemde de vatandaş taleplerini önceleyerek belirledikleri 11 ayrı konumda kentsel dönüşüme başlayacak Mustafa Dündar…

En önemlisi afet koordinasyonu ve toplanma alanları elbette…

Osmangazi’nin 900 bini aşan ilçe nüfusu düşünüldüğünde toplanma yerleri de daha bir önem arz ediyor. Dündar, yeni dönemde hem afet koordinasyon merkezi sözünü verdi, hem de şu an 238 olan toplanma alan sayısının 500’e çıkacağını müjdeledi.

Tüm bu adımların içinde benim için en göze çarpanı ilçenin afetlere karşı tüm kapasitesini yönetecek KENT HARİTASI çalışması oldu. Nerede ne var, nerede toplanılacak, su, erzak, yemek akışı nerelerden sağlanacak, bina yoğunlukları vs tüm bu bilgiler çok elzem ve önemli… Benim kendilerine naçizane tavsiyem bunun için bir internet uygulaması oluşturmaları ve herkesin cep telefonuna yüklemelerinin sağlanması… Allah esirgesin belki o gün internet kesik olacak ama amaç halkın bu bilgileri önden ulaşarak bilinçlenmesi olmalı…

Depremde ölmek gibi bir korkum yok, keşke ölsek anında, orada hangi şartlarda kalacağımızı bilememek, yaşayacağımız çaresizliğin bilinememesi, bunlar ürkütüyor benim gibi birçok insanı… Ben şahsen çok korkuyorum bu bilinmezlikten…

Benim gibi insanlar için bu uygulama ile deprem öncesi hazırlık, binaların kontrolü vs birçok eğitim ve bilgilendirme de yapılabilir.

Güzel iki projeden daha bahsetmek istiyorum.

İnkaya’da 500 dönümlük bir millet bahçesi… Şehrin nefesi olan bu millet bahçelerini çok önemsiyor ve yapılmasını destekliyorum. Bu saatten sonra hiçbir belediye başkanı ağaçlandırılmış bir parkı, bahçeyi, mesire alanını yıkmaya cesaret edemez, olsun daha çok olsun…

Ve…

Osmangazi Meydanı’nın 2. Etabı yeni dönemde başlıyor. Bakın bu meydanlar depremde, olağanüstü hallerde ciddi bir toplanma alanı olarak kullanılabilir. Hakeza altındaki 3 katlı otoparkın da sığınak vazifesi görebileceğini yazmıştım. Oradaki çirkin, yıkık görüntü gitti, çok ferah bir alan oluşturuldu. Osmangazi’nin göbeğinde meydanı yoktu, yapıldı.

Mustafa Başkanın bahsettiği bir diğer geri kazanma projesi Kayhan Çarşısıyla ilgili… Bölge kültür aksı yayalaştırma projesiyle kent turizmine kazandırılacak ve kurulacak antika pazarı ise eski eşya meraklılarını Kayhan’da buluşturacak.  Sivil mimari örneği binaları da koruyup geri kazandırmak hedefleri arasında…

451 park ile 1 milyon 700 bin metrekare nitelikli yeşil alan kazanmış Osmangazi Dündar yönetimde.. Yeni hedef yeşil alanın 2 milyon metrekarenin üzerine çıkarılması…

Son yılların trendi sosyal belediyecilik konusunda da yeni projeleri vardı elbette Mustafa Başkanın… “Herkese dokunacağız” dedi… 200 yatak kapasiteli huzurevi, 150 kişilik engelli ve 150 kişilik Alzheimer merkezi ile BAREM rojeleri gerçekten örnek proje… Bunu bizzat merkezi gezmiş biri olarak söylüyorum. Farklı merkezlerde yapacakların anne çocuk merkezleri ile 4-6 yaş çocukları okullara hazırlanması, gençlerimize ders çalışıp kendilerini geliştirecekleri mekanlar oluşturulması, bilgi evleri, Osmangazi Meydanındaki kütüphane başta olmak üzere sayıyı arttıracakları yeni projeler arasında…

Yılda 3 buçuk milyon ekmeği ücretsiz dağıtıyor, aşevi ile her gün yüzlerce insana ulaşıyorlar.  Kadınlara mutfak, emeklilere pazar, öğrencilere ulaşım destekleri yeni dönemde başlayacak. İhtiyaç sahipleri taleplerini belediyenin internet sitesine başvurarak iletebilirler.

Ve daha birçok ayağı yere basan projesi var Mustafa Dündar’ın

Elbette ki seçimdeki hedefini merak ettik başkanın…

Yüzde 50’yi aşacağız, hedef yüzde 55 dedi…

Dündar’ın dördüncü dönem de halkın teveccühünü alacağına inananlardanım… Hele ki Ak Partinin önde gelenlerinin, en başta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, teşkilatın, Milliyetçi Hareket Partisi Yönetiminin ve teşkilatların, sivil toplum örgütlerinin Dündar’ın ne kadar yanında olduklarını, onu nasıl isteyerek desteklerini bugünkü toplantıda gözlemledim.

Biz gazetecilerin Bursa’nın sanayileşmesi, kaçak fabrikalar konusundaki sorumuza yanıtı da dümdüzdü Dündar’ın: “Talep var, yer üretmezsek ovayı koruyamayız. Planlansaydı böyle olmazdı. İhtiyacı karşılamak gerekirdi. Sanayici de kaçak fabrika kurmak istemiyor, mesela Yunuseli’de, Demirtaş’ta yeni kentleşme alanlarımızda bir tane kaçak yapı yok, çünkü planlama yaptık.”

Bursa’nın ilk yapılaşan yerinin, eski şehrin önemsenmesi gerektiğine dem vurdu Dündar… Yürekten katılıyorum. 170 bin civarındaki Suriyelinin 70 bine yakınının Çarşamba’da ikamet ettiğini, orada daha önce ahlak çöküntüsü yaşandığını, Suriyeliler gelince aile yapısına dönüştüğünü de anlattı. Ancak, rahatsızlığın farkında olduklarını, Bursa Büyükşehir Belediyesinin Çarşamba – Altıparmak – Fomara – Eski Stadyum yolu arasındaki kalan alanın kentsel dönüşümünü üstlendiğini belirtti.

Yapılsın da kim yaparsa yapsan… Biz Bursalılar olarak o kültür çatışmasının yaşandığı şehrin göbeğinin hem artık güvenli olmayan binalardan kurtulmasını, hem de güzel bir çehreye kavuşmasını istiyoruz. Tek derdimiz bu…

Dündar’a dönersek, başta da söylediğim gibi asla şova dönüşmeyen projeleriyle, kibirsizliği ile, mütevazılığı ile, samimiyeti ile Osmangazi ipini tekrar göğüsler, ustalıktan sonraki mertebe olan üstatlıkla artık karış karış bildiği Osmangazi’ye bir dönem daha hizmet eder… Hayırlı olsun…

Mustafa Dündar proje tanıtım toplantısı

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Seçim Sürecini Damga Vuranlar ve Seçim Tahminlerim…

En güzelinden başlıyorum: 14 – 25 yaş arası gençler… Evet, gençlerin sürece en çok entegre…