Home GÜNCEL Salgın, Yangın – Sel ve ‘GÖÇ ‘

Salgın, Yangın – Sel ve ‘GÖÇ ‘

- Guncellenme Tarihi: 19 Ağustos 2021 12:03
8 min read
Salgın, Yangın – Sel ve ‘GÖÇ ‘ için yorumlar kapalı
0

Son günlerde tüm dünyayı ve ülkemizi içinden çıkılamayacak sorunlar silsilesiyle baş başa bırakan korona virüs salgını, yangın – sel sürecinde arka plana itilmiş olan ‘GÖÇ ‘ sığınmacı krizi, bu felaketler sürecinde dahi ele alınması gereken büyük bir kriz niteliğinde..
Devam etmekte olan sığınmacı krizi; ülkelerin iç ve dış politikalarını, ekonomilerini, toplumlarını ve hatta güvenliklerini derinden sarsan bir sorun yumağıdır.
Gerek sığınmacıların yaşadıkları kamplar bağlamında, gerekse yurdun tüm şehirlerine dağılmış, işsiz- güçsüz avare dolaşan ve sağlık hizmetlerine erişim bağlamında sorunun derinleşmesi ülkemizde daha da öne çıktığı saklanamaz..
Bu durumun uzun vadede büyük bir insani kriz halini almaması için alınması zorunlu olan önlemler bulunmaktadır.
Ülkemizde acilen ‘GÖÇ’ bakanlığı kurulması ve sağlam bir sığınmacı politikası gerekir.
Bizim nüfusumuzun sekizde biri olan bir ülke Ürdün gibi iç politika kapsamında atması gereken adımları değil aynı zamanda uluslararası arenada alınması gereken önlemleri almakta ve kendi halkını korumakta ve sığınmacıları, nasıl geri gönderebiliriz diye çareler aramakta…
Şimdi kendini dünyanın patronu gören Amerika Birleşik Devletleri, ona sınırsız destek veren İngiltere ve NATO; Afganistan’da kamyonet arkasında oradan oraya koşturan üç beş çapulcu olarak görülen Taliban’a nasıl yenildi?
Yoksa ‘yenilmişlik duygusu’ mu var?
Bütün dünyanın gözü Afganistan’daki kaosa kilitlendi.
Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Afganistan’da askerlerimiz, polisimiz, diplomatlarımız var. Ayaklarına taş değsin istemeyiz ama tehlikedeler.
Her gün kafileler halinde yeni Afgan göçmenler ülkemize giriş yapıyor.
Bize ne yenilgiden diyebilir miyiz?
Ama çok sıkı önlem almamız gerekir.
Özgür basın diye adlandırılan yabancı basını iyi takip etmeliyiz.
Önce şunları okuyun lütfen…
-ABD’nin 20 yıl boyunca 83 milyar dolar harcayarak eğittiği ve donattığı Afgan güvenlik güçleri, ülkede bazı yerlerde tek bir kurşun bile atılmadan hızla ve tamamen çöktü.
-Bu ortamda ABD’nin Afgan ordusunu inşa etmek için yaptığı yatırımlardan en çok Taliban faydalandı. Örgüt sadece siyasi güç elde etmekle kalmadı, aynı zamanda ABD’nin tedarik ettiği silah, cephane, helikopter ve diğer askeri teçhizatı da ele geçirdi…
-Taliban, şaşırtıcı bir hızla Kabil’i kontrol altına alarak savaş uçakları gibi daha büyük kazanımlar da elde etti…
-ABD Savunma Bakanlığı’ndan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Taliban’ın eline geçen, ABD’nin Afgan güvenlik güçleri için tedarik ettiği askeri malzeme miktarının çok büyük olduğunu söyledi!
-Afganistan’daki durum, ABD ordusu ve istihbarat dairelerinin yanlış değerlendirmesinin bir sonucu olarak yorumlanıyor.
-Sorunun temel boyutu, Irak’ta yaşananları hatırlatıyor. Bu durum, Afgan güçlerinin içinin boş, üstün silahlarla donatılmalarına rağmen ülkelerini savunma motivasyonu gibi kilit bir bileşenden yoksun olmalarıyla açıklanıyor.
-Daha az gelişmiş silahlara sahip olan, hava gücü bulunmayan Taliban’ın Afgan güvenlik birimleri karşısında etkin olması, ABD istihbaratının bu üstünlüğü görememiş olmasından kaynaklandı.
-ABD ordusunu yöneten komutanlar, yaşanan sorunları hafife aldı.
-Afgan ordusunun, askerlere ödenen maaşlara kadar Amerika’ya bağımlı olduğu biliniyordu. Ancak bu paralar çoğunlukla yolsuzluk yapan subaylara ve para akışını sağlamak için kayıtlarda tahrifat yaparak ‘hayalet askerler’ yaratan hükümet yetkililerinin cebine gitti.
-ABD, Afganistan’ı yeniden inşa etmek için 145 milyar dolar harcadı. Bunun 83 milyar doları ordu ve polis güçlerini kurmak, sürdürmek için gitti.
-ABD 145 milyar doların yanı sıra 2001 yılı Ekim ayında Afganistan’ı işgaliyle başlayan savaşta 873 milyar dolar harcama yaptı…
-Son 20 yılda Afgan güçleri için yapılan 83 milyar dolarlık yatırım, ABD Piyade Güçleri’nin tamamının geçen yılki bütçesinin neredeyse iki katı.

“Misak-ı Milli sınırları içinde vatan bir bütündür”
Şimdi siz karar verin!..

Load More Related Articles
  • Hedef Şaşırtma!

    Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…
  • Şatafat mı? İhtiyaçlar Hiyarerşisi mi?

    Bize çok yerinde bir örnek olacak ve bu gün yaşanan şatafata dur diyen bir insan psikoloji…
  • Değişim Şart Oldu!

    Temelde her anne-baba oğul ve kızı arasında bazı düşünce farklılıkları da olsa, bir gün ge…
Load More By Ali Özdemir
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Hedef Şaşırtma!

Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…