Home EKONOMİ “Şirketlerimiz Üretim Kabiliyetini Kaybetmemeli”

“Şirketlerimiz Üretim Kabiliyetini Kaybetmemeli”

- Guncellenme Tarihi: 17 Nisan 2020 14:32
11 min read
“Şirketlerimiz Üretim Kabiliyetini Kaybetmemeli” için yorumlar kapalı
0

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD) üyeleriyle video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Başkan Burkay, koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde firmaların üretim kabiliyetlerini kaybetmemesi gerektiğini söyledi.

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan moderatörlüğünde düzenlenen programda Başkan İbrahim Burkay, Covid – 19 salgınının ekonomiye etkileri ile BTSO’nun bu alanda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. İbrahim Burkay, dünyadaki sosyal ve ekonomik yaşamı derinden etkileyen salgının Türkiye’nin üretim ve ihracat üssü Bursa’ya da tesir ettiğini söyledi. BTSO olarak bu zorlu süreci işletmelerin en az hasarla atlatması için ‘Acil Eylem Planı’nı devreye aldıklarını söyleyen Burkay, dijital çağın önemini daha da artırdığı bu dönemde üyelere yönelik birçok hizmeti elektronik ortama taşıdıklarını kaydetti. Başkan Burkay, salgın sürecinde nakit sıkışıklığı çeken firmalar için de ‘Nefes Kredisi’ni devreye almak için gerekli hazırlıkları tamamlamak üzere olduklarını söyledi.

“TEKNOLOJİYE SAHİP OLMALIYIZ”

Türkiye’nin covid-19 salgını süresince sağlık ve medikal alanda milli teknoloji birikimini en iyi şekilde kullandığını belirten Başkan Burkay, BTSO olarak BUTEKOM çatısı altında hayata geçen mükemmeliyet merkezleri ile bu çalışmalara maksimum düzeyde katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. BUTEKOM bünyesinde kurumları ve firmaları medikal üretim platformu altında topladıklarını ifade eden İbrahim Burkay, “Sektörde faaliyet gösteren 40’ın üzerinde şirketimiz bu platformda yer alıyor. BEBKA ile yaptığımız son toplantıda sağlık ve medikal anlamda desteklere önemli bir pay ayrıldı ve 4 Nisan itibariyle çağrıya çıkıldı. Bu alandaki çalışmalarımızı da Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile birlikte yürütüyoruz. Ürettiğimiz cerrahi siperliklerin ilk 10 bin adedini İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim ettik. Bu anlamda kalıcı bir teknolojiye sahip olmak zorundayız. Bursa’nın da bu alanda kendine yetecek alt yapıyı kurgulaması gerekiyor.” dedi.

“EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ ÜRETİM KABİLİYETİMİZ”

“Bu kriz sürecinde en büyük gücümüz olan üretim kabiliyetimizi kaybetmemeliyiz.” diyen Başkan İbrahim Burkay, ‘İşe Devam Kredi Desteği’nin yanı sıra ‘Kısa Çalışma Ödeneği’nin de bu zorlu süreçte iş dünyasının en önemli destekçisi olduğunu belirtti. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, “Kısa Çalışma Ödeneği’ne ilişkin ilk duyuruya çıkıldığında şirketlerimize ‘başvuru yapın’ çağrısında bulunduk. İlk hafta 4 bin firmamız talepte bulundu. Oda olarak yaptığımız duyuruların da katkılarıyla bu ödeneğe başvurular günde bin 500’e çıktı. Bursa olarak firmalarımız, ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ndeki üst limitin asgari ücretin 3 katına yükseltilmesini talep ediyor. Şirketlerde emekli çalışanların kapsama dahil edilmesi de firmalarımızın talepleri arasında. Kriterlerin tüm firmaları kapsayacak şekilde düzenlenmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“TEDARİK ZİNCİRİ BOZULMAMALI”

Türkiye’nin bu zorlu süreci en kısa sürede atlatacağına inandığını dile getiren Başkan Burkay, şöyle konuştu: “Özellikle Sağlık Bakanlığımızın bu süreçteki yönetim becerisi tüm dünyanın takdirini topluyor. Kriz sonrası dönemde de yapacağımız çok iş var. Burada önemli olan şirketlerimizin üretim kabiliyetlerini kaybetmemesi. Bu dönemde tedarik zincirinin bozulmaması lazım. Eğer bozulursa bu işi toparlamamız beklediğimizden uzun sürebilir. Ayrıca üretim kabiliyeti, teknoloji atılımları ve dünya ticaretine entegrasyonu ile Bursa’nın bu kriz sonrasında ayrışan şehirlerden birisi olacağımıza inanıyorum.”

“ÖZEL BANKALAR DA OYUNA GİRMELİ”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, firmaların finansmana erişimi konusunda da önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’nin içinde bulunduğu bu zor dönemde kamu bankalarının firmaların finansmana ulaşımı noktasında önemli katkılar sağladığını ifade eden Burkay, “Şu anda sahada 3 kamu bankamız var. Özel bankaların piyasada ciddi bir iş hacmi var. Özel bankaların da artık topa girmesi lazım. Üyelerimizin büyük bir kısmı bu konudan şikayetçi. Kamu ve özel bankalar, firmaların kredi limitlerini açık tutmalı. Piyasada nakit akışını canlandırması lazım.” dedi.

“MOTİVASYONUMUZU KORUMALI, STOKLARIMIZI HAZIR TUTMALIYIZ”

BOSİAD Başkanı Rasim Çağan, BTSO Başkanı İbrahim Burkay’a salgın süreci ile ilgili değerlendirmeleri ve Oda’nın yürüttüğü çalışmalar hakkında verdiği bilgilerden dolayı teşekkür etti. Çağan, Mart ayında OSB’de doğalgaz ve elektrik tüketiminin yüzde 60 seviyesinde düştüğünü belirterek, “IMF’nin açıklamaları da bu verileri teyit ediyor. Ülkemiz 2020 yılına yüzde 3,5 büyüme hedefiyle başladı, ancak bugün küçülme konuşuluyor. Herkes bardağın boş tarafına bakarken iş insanı bardağın dolu tarafını görmek istiyor. Ben ikinci yarıda toparlanmış bir ekonomi ile birlikte, Avrupa’dan gelecek taleplerle piyasalarda hareketlenmenin başlayacağına inanıyorum. Bununla birlikte, Türk iş dünyasının kriz tecrübesi, koşullara uyum sağlama ve toparlanma kabiliyeti avantajları arasında yer alıyor. Devletin piyasadaki karışıklığa tampon etkisi oluşturacak destekleri de ekonominin ikinci yarıya taşınmasına fayda sağlayacaktır. Burada önemli olan işler açıldığında tedarik zincirinin tüm halkalarının krizi en az hasarla atlatmış olmasıdır. İş dünyası yılın ikinci yarısında gelecek talep için motivasyonunu korumalı, stoklarını hazır tutmalı. Salgın sona erdiğinde ve ekonomide çarklar yeniden dönmeye başladığında, dünyanın Çin’e karşı tavırlı olacağına, Avrupa’nın da tedarikte Türkiye’yi daha fazla tercih edeceğine inanıyorum” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…