Home EKONOMİ 4. Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı kapılarını açtı

4. Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı kapılarını açtı

- Guncellenme Tarihi: 25 Ekim 2018 10:30
14 min read
4. Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı kapılarını açtı için yorumlar kapalı
0

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ ve Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) işbirliğiyle hazırlanan Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı kapılarını açtı. Toplam ağırlığı 60 bin tona ulaşan 2 bin 500 blok mermerin sergilendiği fuara, 40’ı aşkın ülkeden 1.000’e yakın yabancı alıcı katıldı.

Bursa’da ilk kez 2015 yılında düzenlenen ve kısa süre içerisinde sektörde marka fuar haline gelen Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı, dördüncü kez kapılarını açtı. Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarın açılış törenine BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile ilçe belediye başkanları, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ile sektör temsilcileri katıldı.

“TÜRKİYE’NİN İHTİYACINA CEVAP VERİYOR”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın mermer sektöründeki potansiyelini dünyayla buluşturmak adına hayata geçirdikleri Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nı bu yıl dördüncü kez düzenlediklerini söyledi. Fuarın her geçen yıl daha da güçlendiğini ifade eden Başkan Burkay, 4 yıl içerisinde fuarda sergilenen blok mermer sayısının 5 kat artarak 2.500’e ulaştığına dikkati çekti. Bu yıl düzenlen fuarda 33 şehirden 240 firmanın stant açacağını belirten Burkay, “Bu veriler, fuarımızın sadece Bursa’nın değil bölgemizin ve ülkemizin de ihtiyacına cevap verdiğini ortaya koyuyor. Burada sergilenen ürünlerin birçoğu daha fuar başlamadan satılıyor. Sektörümüzün son dönemde artan ihracat performasında fuarımız büyük pay sahibi” dedi.

“İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’Nİ DESTEKLİYORUZ”

Bursalı firmaların Amerika’dan Çin’e, Suudi Arabistan’dan Hindistan’a kadar dünyanın dört bir yanına blok mermer ihraç etme başarısı gösterdiğini belirten Başkan Burkay, Ar-Ge ve tasarım faaliyetleriyle birlikte sektörün daha rekabetçi hale geleceğini vurguladı. Mermer ve maden işleyen yüksek teknolojiye sahip yatırımların artırılması gerektiğini kaydeden İbrahim Burkay, “Bu kapsamda ihtiyaç duyulan İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulması konusunda sektörümüzü sonuna kadar destekliyoruz” diye konuştu.

SEKTÖRE UR-GE DESTEĞİ GELİYOR

BTSO olarak sektörün gelişimine yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Burkay, Oda bünyesinde ‘Maden Mermer Komitesi’ ile ‘Maden ve Mermer Konseyi’ni kurduklarını belirtti. Gerek komite gerekse de konsey bünyesinde yürütülecek çalışmalarla sektörün gücünü artırmayı amaçladıklarını belirten Burkay, “Bununla birlikte sektörümüzü uluslararası alanda daha etkin bir kimliğe kavuşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda UR-GE çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor” dedi.

“BURSA, TÜRKİYE’NİN ZENGİNLİK KAYNAĞI”

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, kısa süre öncesinde göreve başladığı Bursa’da ikinci kez bir fuarın açılışına katıldığını belirtti. Bursa’nın Türkiye ekonomisinin zenginlik kaynağı olduğunu belirten Özsoy, “Bizim ülke olarak ihtiyaç duyduğumuz en önemli iki şey eğitim ve zenginliktir. Bu fuar da ihracatın yolunu açarak, ülkemizin zenginleşmesine katkı sağlayacak. Blok Mermer Fuarı kentimize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.

“FUARCILIKTA MARKA KENT”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın fuarcılıkta marka kent konumuna geldiğini söyledi. Gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse de BTSO’nun çalışmalarıyla Bursa’daki nitelikli fuar organizasyonlarının sayısının her geçen gün arttığını belirten Aktaş, “Blok Mermer Fuarı da önemli fuar organizasyonlarımız arasında. Sektörün büyümesine önemli bir ivme kazandıran fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

 “BLOK MERMER FUARI İSTİKRARLI BİÇİMDE BÜYÜYOR”

TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nın dördüncü yılında da büyümeyle kapılarını açtığını söyledi. Fuar katılımcı sayısının bir önceki yıla göre yüzde 15, fuar sergi alanının yüzde 20, fuarda sergilenen blok mermer sayısının ise yüzde 25 arttığı bilgisini veren Ersözlü, “Bu yıl fuarımızda Türkiye’nin 33 farklı ilinden 240 katılımcı yer alıyor. Fuarda sergilenecek ve toplam ağırlığı 60 bin tona ulaşan blok mermerler, 1.300 tır kullanılarak, 10 gün süren detaylı bir çalışma sonucunda fuar alanımıza yerleştirildi. Blok mermer konusunda tek ihtisas fuarı olan fuarımızı bu yıl da başarıyla tamamlayacağız” dedi.

“ÇİN VE HİNDİSTAN ‘DAN TÜRK MERMERİNE YOĞUN İLGİ

Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Erol Efendioğlu konuşmasında maden sektörünün son 15 yılda 12 kat büyüdüğünü söyledi. Dünyada ilk kez Bursa’da düzenlenen Blok  Mermer Fuarı’nın sektörün tanıtımına ve ihracatına büyük katkı sağladığını dile getiren Efendioğlu, “Fuara getirilen blok mermerlerin tamamı fuarda alıcı buluyor. Özellikle Çin ve Hindistan’dan Türk mermerlerine yoğun talep var” diye konuştu. Orhaneli’de Türkiye’nin ilk Maden OSB’sini kurmak adına çalışmalara başladıklarını da bildiren Efendioğlu, yüksek teknolojili üretim ile sektörde katma değeri artıracaklarını ifade etti.

 DOĞAL TAŞ İHRACATININ YARISI BLOK MERMERDEN

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer ise konuşmasında blok mermerin doğal taş ihracatında önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. Türkiye’nin 5 milyar dolarlık maden ihracatının yarısının doğal taş kaynaklı olduğunu belirten Dinçer, “Doğal taş ihracatının yarısı ise blok mermerden sağlanıyor. Blok Mermer Fuarı da sektörün ihracatına güç katan, gurur verici bir organizasyon. Fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“PAZAR PAYIMIZI 8 MİLYAR DOLARA ÇIKARMALIYIZ”

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye’nin dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 38’ine sahip olduğunu söyledi. Dünya genelinde doğal taş pazarının 23 milyar dolar seviyelerine geldiğini kaydeden Mevlüt Kaya, “Türk mermer sektörü olarak bu pazarda bizim payımız en az 7-8 milyar dolar olmalıdır. Bursa Blok Mermer Fuarı da bu hedefimiz doğrultusunda son derece önemli bir organizasyon. Sektör temsilcileri olarak ‘İnadına Üretim, İnadına İhracat’ anlayışıyla hedeflerimize ulaşacağız.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri 4. Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nın açılış kurdelesini kesti. Bursa protokolü, stant açan firmaları ziyaret ederek, sergilenen blok mermerler hakkında bilgi aldı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …