Home FOTO GALERİ Nilüfer’in havası temiz

Nilüfer’in havası temiz

- Guncellenme Tarihi: 7 Mart 2018 14:42
11 min read
Nilüfer’in havası temiz için yorumlar kapalı
0

Nilüfer Belediyesi’nin Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’ndan 2017 yılında elde edilen verilere göre, ilçede yaşayanlar şanslı. Ölçümlerin Nilüfer’in havasını daha temiz gösterdiğini

söyleyen Başkan Bozbey, Bursa geneli için de uyarıda bulanarak, “Yeniden yeşil Bursa için, halkımızın sağlığı için kömür dağıtımı yasaklansın” dedi.

 

Nilüfer Belediyesi, Halk Evi’nin çatısına kurulan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu ile Nilüfer’in havasını yakından takip ediyor. 2015 yılı Nisan ayından itibaren düzenli olarak yapılan ölçümler kapsamında 2017 yılı verileri  Nilüfer Belediyesi Halk Evi Basın Toplantı Odası’nda kamuoyuyla paylaşıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve proje danışmanı Prof. Dr. Yücel Taşdemir, istasyondan elde edilen verileri değerlendirdi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, hiçbir sorumlulukları olmadığı halde Nilüferlilerin sağlıklı yaşamaları için hava kirliliği, elektromanyetik alan kirliliği gibi ölçümleri uzun yıllardır gerçekleştirdiklerini belirtti. Bozbey, “2014 yılından bu yana da, BEBKA’dan Mali Destek Programları kapsamında hava kalitesi ölçüm cihazları temin ettik. Bu ölçüm cihazları ile temel hava kirleticilerinin sürekli ölçümlerini yapıyoruz. Bu temel hava kirleticiler; toz, kükürt dioksit, azot oksitler, karbon monoksit, ozon ve hidrokarbonlardır. Ölçüm noktasında meteorolojik veriler de yine anlık olarak temin edilmektedir. Hava Kalitesi İzleme İstasyonu Halk Evi’nin üzerinde bulunuyor. Bu nokta seçilirken tüm Nilüfer’i büyük oranda temsil etsin diye düşündük.  Bu kapsamda, hassas gruplar, nüfus, trafik, sanayi gibi çeşitli faktörler düşünülmüş ve akademik destek alınmıştır. Ölçüm cihazlarının periyodik bakımları ve kalibrasyonları yetkili firma tarafından düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Bu sayede rapor edilen veriler güvenilirdir” dedi. Bozbey, ölçümlerde elde edilen verilerin ilçenin havasını temiz gösterdiğini belirtti.

 

“KÖMÜR DAĞITIMI YASAKLANSIN”

Hava kirliliğinin en büyük etkenlerinden birinin kömür kullanımı olduğuna dikkat çeken Başkan Bozbey,  tüm kurum ve kuruluşların yöneticilerinden kömür dağıtılmasının yasaklanmasını istedi. Bozbey, “Kömür dağıtıldığında yakılan kömürle havamız kirleniyor. Özellikle partikül maddeler 

konusunda inanılmaz artışların olduğunu gözlemliyoruz. Bunun da sebebinin kömür yakılması olduğu aşikardır. Temiz bir hava solumak istiyorsak, ihtiyaç sahiplerine kömür değil, doğalgazlarına katkı sağlamalıyız. Bunu Bursa’da yaşayanların sağlığı adına yapmalıyız. Aksi takdirde özellikle hava kirliliğinden kaynaklı çeşitli hastalıkların önüne geçemeyiz. Bursa maalesef bu konuda sınıfta kalmıştır. Bütün sokaklarından doğalgaz geçmesine rağmen, kömür yakılması sonucunda havamız kirlidir ve bunun sorumlusu da yöneticilerdir. Yeniden yeşil Bursa için, halkımızın sağlığı için bu konunun faaliyete geçilmesini arzu ediyorum. Kömür dağıtılmasının yasaklanmasını ve ortadan kaldırılmasını talep ediyorum. Bursa’da yaşayan 2 milyona yakın insan için istiyorum. Herkesin temiz havayı soluma hakkı vardır. Bu hakkı hiç kimse engellememelidir” diye konuştu.

Son zamanlarda üst solunum yolu hastalıklarıyla ilgili artışın olduğunu kaydeden Bozbey, “Bu hastalıkların sebebi soluduğumuz havadan kaynaklıdır. Bunu sağlık açısından değerlendirdiğimizde ölçüm değerlerimize baktığımızda Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerini aştığını görüyoruz. Bugüne kadar bu değerlerin arttığına dair sorumlu yöneticilerimizden bir uyarı gelmedi, ardından vatandaşlarımız hekimlere, hastanelere koştu. Ölçümleri Nilüfer ilçesi olarak değerlendirdiğimizde, şanslı bir ilçeyiz. Dünya Sağlık Örgütü’nün sınırları seviyesinde değerlendirdiğimizde kabul edilebilir olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

BOZBEY: İLAVE SANAYİ ALANLARINA İHTİYAÇ YOK

Hava kirliliğinde sanayilerin de etkisine de değinen Mustafa Bozbey, “Artık Bursa’da kirletici sanayiye son vermek gerekiyor. ilave sanayi alanlarına da ihtiyaç yok. Bunu tüm sanayicilerimizden ve yatırımcılarımızdan bekliyoruz ama en başında kent yöneticilerinin bu konuda duyarlı olmasını diliyorum” dedi.

“NİLÜFER’DE HAVA ANLAMINDA ŞANSLIYIZ”

Nilüfer Belediyesi Hava Kalitesi İzleme Projesi Danışmanı Prof. Dr. Yücel Taşdemir de Nilüfer’in hava kalitesini değerlendirdi. Taşdemir, “Nilüfer’in havası şuan için iyi durumda fakat partikül anlamında özellikle partikül 10 anlamında bazı günlerde sınırları geçmiş olabiliyoruz. Zamanın yüzde 70’inden daha fazlasında havanın Nilüfer ilçesi anlamında iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bursa genelinde Nilüfer’i değerlendirdiğimizde ise hava anlamında Nilüfer 

şanslı bir ilçemiz. Havası daha temiz, daha yaşanabilir bir ilçe olarak görüyorum” dedi.

Kentsel dönüşümün hava kirliliğine olan etkisine de değinin Taşdemir, “Özellikle tozlarda mevcut. Eğer bir binayı yıkıyorsanız orada illa ki tozlar atmosfere karışacak. Eğer binalar çok yüksek olursa da hava hareketliliğini engelleyeceğinden dolayı yükselen binaların da olumsuz bir hava kirliliğine etkisi olacak” diye konuştu.

Nilüfer Belediyesi’nin Hava Kalitesi İzleme İstasyonunda başlıca kirleticiler olan toz, kükürt dioksit, azot oksitler, karbon monoksit ve hidrokarbonların anlık verileri izleniyor. Elde edilen veriler Nilüfer Belediyesi’nin internet sayfasında haftalık olarak paylaşıyor. Verilere http://www.nilufer.bel.tr/icerik-90-hava_olcum_sonuclari_2018 internet sayfasından ulaşılabilir.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Çilek ve Marul Dikerek Tarımla Tanıştılar

Zekai Gümüşdiş Ortaokulu öğrencileri, Nilüfer Belediyesi tarafından getirilen çilek ve mar…