Home FOTO GALERİ Mehmet Yüce: Bursa futbolunun geçmişi araştırmaya aç

Mehmet Yüce: Bursa futbolunun geçmişi araştırmaya aç

- Guncellenme Tarihi: 7 Şubat 2018 12:39
5 min read
Mehmet Yüce: Bursa futbolunun geçmişi araştırmaya aç için yorumlar kapalı
0

Nilüfer Belediyesi’nin Tarih Vakfı iş birliği ile gerçekleştirdiği “Tarih Buluşmaları” söyleşilerine katılan Tanıl Bora ve Mehmet Yüce Türkiye ve Bursa futbolunun geçmişini gözler önüne serdi.
Nilüfer Belediyesi’nin Tarih Vakfı iş birliği ile gerçekleştirdiği Tarih Buluşmalarına  bu kez gazeteci Tanıl Bora ve yazar Mehmet Yüce konuk oldu. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşide ikili Türk ve Bursa futbolunun tarihsel geçmişini masaya yatırdı. Moderatörlüğünü Tanıl Bora’nın üstlendiği söyleşide Mehmet Yüce, Bursa futbol tarihinin araştırmaya aç bir konu olduğunu belirtti.

 

BURSA FUTBOLUNA SANATKARAN DAMGASI

Araştırmalarına göre Bursa’da futbolun ilk olarak o dönemki mekteplerde başladığını tahmin ettiğini ifade eden Mehmet Yüce, “Meşrutiyet öncesi hakkında arşivlerde bilgi yok. İlk olarak 1912 yılında mekteplerde futbola başladığı kanısına vardım. Futbolun popülerliği kolay oynanabilen bir spor olmasıdır. Bursa’da da 1. Dünya Savaşı sırasında da futbol oynanmaya devam etmiş. 1923 yılından itibaren Sanatkaran takımı Bursa futboluna damga vurmuş ve bu takım Bursaspor’un kurulmasında yer almış. Tarihe baktığımızda Bursa ve Anadolu futbolu hakkında düzenli bir derleme yok” dedi.

Bursaspor’un 2010 yılındaki şampiyonlukla büyük bir başarıya imza attığını kaydeden Yüce, “Eskiden futbol daha doğal ve samimi oynanan bir spormuş. Bursaspor, futbolun endüstriyelleşmesinden sonra şampiyon olarak İstanbul hegemonyasına son verdi. Türk futboluna Rasim Kara, Sedat Özden, Kemal Batmaz gibi efsanelerde kazandırmış bir kulüptür” diye konuştu.

ALİ SAMİ YEN’İN FUTBOLA KATKISI ÇOK BÜYÜK

Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen’in Türk futbolunun gelişimine büyük katkı sağladığını kaydeden Yüce, “Ali Sami Yen hem arşivciliğe hem de futbolun Türkiye’de gelişimine katkıda bulunan değerli bir isimdir. Onun önderliğinde Ankara’da 1924 yılında 1. Lig kurulmuş ve futbol organizasyonu genişlemiştir”ifadelerini kullandı.

Söyleşide moderatörlüğü üstlenen Tanıl Bora da Mehmet Yüce’nin futbol tarihini araştırarak geçmişe ve geleceğe  yönelik büyük bir işe imza attığını belirtti. Bora, Türkiye’de

futbolun ilk yıllarında işçi, bürokrat ve asker gruplarının oluşturduğu futbol takımlarının yıllar boyu rekabet içerisinde mücadele ettiklerini söyledi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …