Home FOTO GALERİ DUMANINDA 4 BİNDEN FAZLA KİMYASAL OLAN SİGARA, AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLUYOR…

DUMANINDA 4 BİNDEN FAZLA KİMYASAL OLAN SİGARA, AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLUYOR…

- Guncellenme Tarihi: 16 Ocak 2018 13:09
6 min read
DUMANINDA 4 BİNDEN FAZLA KİMYASAL OLAN SİGARA, AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLUYOR… için yorumlar kapalı
0

OP.DR. EKEN: SİGARA DUMANINDA 70’DEN FAZLA DA KANSER OLUŞUMUNA NEDEN OLAN MADDE OLDUĞU BİLİNİYOR.

BURSA – Akciğer kanserinin en sık görülen nedenleri arasında sigaranın geldiğine dikkat çeken Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Köksal Yurda Eken, “Sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal ve 70’den fazla da kanser oluşumuna neden olan madde olduğu bilinmektedir. Çoğu olguda hastalık yıllar içinde yavaş olarak gelişir. Çoğu kimsenin  önemsemediği öksürük aslında bu hastalığın ilk belirtisi olabilir” diye konuştu.

 

Doruk Yıldırım Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği’nden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Köksal Yurda Eken, Akciğer kanserinin, akciğer hücrelerinin anormal hale gelmesi ve kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bir hastalık olduğunu söyledi. Sonraki aşamada kontrolsüz çoğalan bu hücrelerin çevre dokulara ve akciğer dışındaki organlara yayılabildiğini belirten Op. Dr. Köksal Yurda Eken, “Aslında bu hastalık çağımızın vebası diyebiliriz  ve hatta 21’nci yüzyılın en önemli ölüm nedenleri arasında ilk üçte yer alıyor” dedi.

 

“En önemli sebep sigara”

 

Akciğer kanserine neden olan faktörlerin başında sigara kullanımın geldiğini işaret eden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Köksal Yurda Eken, sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal ve 70’den fazla da kanser oluşumuna neden olan madde olduğuna dikkat çekti. Eken, hastalığın diğer sebepleri arasında hava  kirliliğinin, radon gazının, geçirilmiş enfeksiyonların ve genetik yatkınlığın da yer aldığını dile getirdi.

 

Çoğu olguda hastalığın yıllar içinde yavaş geliştiğinin altını çizen Op. Dr. Köksal Yurda Eken, “Çoğu kimsenin  önemsemediği öksürük aslında bu hastalığın ilk belirtisi olabilir. Balgam çıkarma diğer bir belirtidir. Kan tükürme, omuz-kol-sırt ağrıları, ateş, halsizlik, istemsiz kilo kaybı bu hastalığın belirtilerindendir” diye konuştu.

 

“Cerrahi müdahale hastalıktan tamamen kurtarabilir”

 

Hastalığın tanısı ve tedavisi hakkında da açıklamalarda bulunan Op. Dr. Köksal Yurda Eken, şöyle konuştu:

 

“Hastalığın tanısında; akciğer grafisi ,tomografi ,MR, Ultrason, yayılımının saptanmasında Tüm vücut PET, sintigrafi  gibi radyolojik yöntemler kullanılır. Bronkoskopi, mediastinoskopi,  torakoskopi yöntemleri ile hücre tanısı ile ve hastalığın tedavisi için yolun belirlenmesi  sağlanır. Halk arasında kansere bıçak vurulmaz diye yaygın ve yanlış bir inanış vardır. Bu hastalıktan kurtuluşun belki de en büyük umudu cerrahi girişim yapılabilir dönemde olmaktır. Tedavide ilk ve gerçek umut cerrahidir. Zamanında ve yeterli cerrahi işlem hastalıktan tamamen kurtulmanızı sağlayabilir. Burada iki önemli nokta var; birincisi zamanlama ikincisi cerrahtır.”

 

Uygun zamanda, uygun hastane koşullarında ve tecrübeli bir ekip tarafından gerçekleştirilecek cerrahinin, hastalığın sonlandırabilecek öneme sahip olduğunu kaydeden Köksal Yurda Eken, “Bazı vakalarda operasyon öncesinde operasyon sınırlarını daraltmak, bazı olgularda ise ameliyat sonrasında mikro yayılımı yok etmek ve hastalığın tekrarlamasını önlemek amacıyla ilaç tedavisi, ışın tedavisi, hem ilaç hem de ışın tedavisi uygulanabilir. Tedavi seçenekleri hastaya, hücre tipine ve hastalığın evresine göre değişikliler gösterebilir. Açık cerrahi, VATS ve robotik cerrahi uygulanabilecek cerrahi yöntemlerdir. Bu yöntemlerin bu hastalıkta birbirlerine belirgin üstünlüğü gözlenmemiştir” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…