Home FOTO GALERİ AHŞAP PALETÇİLER HAMMADDE SIKINTISINI ÇÖZMEK İÇİN ATAKTA

AHŞAP PALETÇİLER HAMMADDE SIKINTISINI ÇÖZMEK İÇİN ATAKTA

- Guncellenme Tarihi: 2 Ocak 2018 13:17
11 min read
AHŞAP PALETÇİLER HAMMADDE SIKINTISINI ÇÖZMEK İÇİN ATAKTA için yorumlar kapalı
0

 Dövizin aşırı yükselmesi ve Ukrayna’nın ham kereste ihracatını durdurması ile ağaç fiyatlarının aşırı artması, ahşap palet sektöründe üretimi durma noktasına getirirken, sektördeki kuruluşların temsilcileri, sorunlarına çözüm için atağa kalktı. Sektör temsilcileri, kısa süre Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile yaptıkları görüşmenin ardından, şimdide yaşadıkları hammadde sıkıntılarını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Orman ürünleri Meclisi’ne taşıdı. TOBB’un Ankara’daki Sosyal Tesisleri Şefik Tokat Salonu’nda yapılan toplantıda hammadde sorunun yanı sıra sektörün diğer sorunları da masaya yatırıldı.

                TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi Başkanı Ahmet Kahraman’ın Başkanlık ettiği toplantıda sektör temsilcileri sorunlarını anlattı. Toplantıda ahşap palet sektörünü temsil eden Tüm EPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği (TEPAL) Başkanı Cafer Özgen, Tüm Ahşap Ambalaj Palet Sanayici İşadamları Derneği (TAPSİAD) Başkanı Akın Balcıoğlu, Tüm Ahşap Palet Üreticileri Derneği Başkanı Abdullah Özata ile üç derneğin Yönetim Kurulu üyeleri sorunlarını yetkililere anlattı. Tomruk İthalatçıları Derneği (TORİD) temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan ve Türk Standartları Enstitüsü’nden temsilciler hazır bulundu.

AHŞAP PALET TÜRKİYE İÇİN

STARETEJİK ÖNEME SAHİP

                Toplantıda palet sektörünü temsil eden 3 dernek adına yapılan açıklamada, dünya çapında olduğu gibi Türkiye’de de ahşap paletlerin kullanımımın hızla yaygınlaştığı vurgulandı. Artan talep sonrasında sektörün ağaç maddesi bulamaz hale geldiğine dikkat çeken sektör temsilcileri bu sıkıntıya acil çözüm bulunmaması halinde ortaya çıkacak sorunlardan tüm sektörlerin etkileneceğini belirterek, “Eğer ahşap palet olmazsa, Türkiye’de bütün üretim durur. Koca fabrikalar imal ettikleri malları bantlarından indiremezler, hiçbir yere taşıyamazlar. Ahşap palet, ülkemizin sanayisi için staretejik öneme sahiptir” dediler. Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedeflediği bir dönemde palet sektörünün ihmal edilemeyeceğini söyleyen sektör temsilcileri,“Türkiye’de ahşap palet üretilemezse, ülkemiz milyarlarca dolarlık ahşap palet ithalatı yapmak zorunda kalır. Sektördeki firmalar battığında da, 50 bin kişi işsiz kalır. İşte buna dikkat çekmek istiyoruz” dediler.

FİYAT BELİRLEYEMEZ HALE GELDİK

Yaşadıkları hammadde sıkıntısı nedeniyle ağaç fiyatlarının aşırı yükseldiğini, bu nedenle satış fiyatlarını belirlemekte sıkıntı çektiklerini söyleyen sektör temsilcileri, müşterileri ile yıllık veya altı aylık sabit fiyat anlaşmaları yaptıklarını, bu nedenle hammaddedeki artışın çok sayıda firmanın iflasın eşiğine geldiğine vurgu yaptılar. Hammadde azlığı nedeni ile Orman İşletmelerinin açtığı ihalelerde tomruk ve dikili ağaç fiyatlarının aşırı yükselmesinin önüne geçilmesini de talep eden sektör temsilcileri, “Devlet yonga levha üreticilerine belirli periyotları kapsayan sabit fiyat garantisi veriyor. Palet sektörü olarak bunu biz istediğimizde ise Orman Kanunu’nun ihaleleri düzenleyen maddesi karşımıza çıkartılıyor. Bizde ölçü ve alım garantisi vermeye hazırız, yeterki sektörümüze en az 6 aylık sabit fiyat garantisi verilsin” dediler.

HAMADDE OLMADIĞI İÇİN

ÜRETİM YAPAMAYACAĞIZ

Palet sektörüne verilen dikili ağaç tahsislerinin Or-Koop’un Danıştay’a yaptığı başvuru sonrasında yürütmesinin durdurulduğunu da belirten palet sektörü temsilcileri, “Eğer tahsis sorunu kısa zamanda çözülmezse üyelerimizin büyük bölümü hammadde bulamadıkları için imalatlarını durdurmak zorunda kalacaklar. Bunun yol açacağı sıkıntıları anlatmıştık” dediler.  

İHALELERE SSK VE MALİYEYE BORCU

OLAN FİRMALAR KATILAMASINLAR

                Sektör temsilcileri, orman işletmelerinin açtığı tomruk ve dikili ağaç ihalelerine SSK’ya ve Maliye Bakanlığı’na borcu olan firmaların alınmamasını da istediler. Bu konuda düzenleme olduğu halde orman işletmelerin bu belgeleri talep etmediğini aktaran sektör temsilcileri, “Orman Genel Müdürlüğü işletmelere yazılı talimat göndermeli. Sektörle ilgisi olmayan veya devlete borcu olanlar ihalelerde fiyatları aşırı yükseltiyor. Ayrıca tomruk ihalelerine de bıçkı atölyesi olmayan firmaların katılımı önlenmelidir” dediler.

TOBB’YE VE BAKAN EROĞLU’NA TEŞEKKÜR

Toplantı sonrasında açıklama yapan TEPAL Başkanı Cafer Özgen, sektörün sorunlarının değerlendirildiği oldukça verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi. Özgen, ahşap palet sektörü olarak ilk kez devletin ilgili tüm kurumlarına yaşadıkları sorunları anlatma fırsatı bulduklarını belirterek, “Bize bu fırsatı sağlayan TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi’ne çok değerli Meclis Başkanımız Ahmet Kahraman’a ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na minnettarız. Devletin sektörümüz ilgilendiren tüm kurumları bizi sabırla dinlediler. Geçen hafta Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na bu sıkıntılarımızı aktarmıştık. Sayın Bakanımız bize çok pozitif yaklaştı. Bugünde Orman İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Sayın Kenan Akyüz’e bir kez daha dertlerimiz aktarmış olduk. Başta hammadde olmak üzere sorunlarımızın çözümü noktasında bu kez biraz daha ümitlendik” diye konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Gemtaş’ta Yönetim Belli Oldu

Gemlik Belediyesi’nin iştiraki olan Gemtaş A.Ş’de Belediye Başkanı Şükrü Deviren tarafında…