Home EKONOMİ Yalıtım ile dışa bağımlılık azalacak

Yalıtım ile dışa bağımlılık azalacak

- Guncellenme Tarihi: 23 Haziran 2017 17:18
5 min read
Yalıtım ile dışa bağımlılık azalacak için yorumlar kapalı
0
  • Yalıtım ile Türkiye her yıl 5 milyar dolar kazanacak

 

Bursa- Yalıtım malzemeleri üretimi konusunda Bursa’nın önde gelen kuruluşlarından EPSA Yalıtım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Özdemir Türkiye’nin enerji politikaları için çok önemli olan konutlarda yalıtım meselesinin ivedilikle masaya yatırılarak daha fazla ötelenmeden bir an öce kanunun uygulamaya geçirilmesi gerektiğini savundu.

 

Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı 2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girecekti. Ancak 28 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle, bu zorunluluk 1 Ocak 2020 yılına ertelendi.

 

Kaybedilen zamanın ülke kaynaklarının enerji ithalatı yoluyla israf olması anlamına geldiğini hatırlatan Nurcan Özdemir, yönetmeliklere uygun yapılmış yalıtımın %50 tasarruf sağladığına dikkat çekerek “Bu da yıllık toplam 5,4 milyar dolar enerji tasarrufu sağlayarak alt yapı, sağlık, eğitim, askeri alanlar gibi ülkemizin ihtiyaç duyduğu diğer alanlara kaydırmasına olanak verecektir” dedi.

 

Türkiye’nin 2016 yılı enerji ithalatı faturasının bir önceki yıla göre yüzde 28,2 azalarak 27 milyar 155 milyon 187 bin dolara gerilediğini söyleyen Özdemir, “kuşkusuz bu gerileme petrol fiyatlarında son yıllarda yaşanan düşüşle alakalı olup bu da Türkiye’nin enerji ithalatı faturasına olumlu olarak yansımıştır. Dış ticaret istatistiklerine göre, Türkiye’nin 2016 yılı toplam ithalatı 198,6 milyar dolar iken bunun 27,1 milyar doları sadece enerjiye aittir. Enerjinin %40’ı konutlarda kullanılmaktadır ve bu da yaklaşık olarak 10,8 milyar dolara denk gelmektedir. Yalıtım ile sağlanacak %50’lik tasarruf Türkiye’ye 5,4 milyar dolar kaynak sağlayacaktır. 1 milyar dolar için IMF kapısını çaldığımız günleri hatırlayınca bunun ne kadar değerli bir kaynak olduğunu sanırım daha iyi anlayabiliriz” dedi.

 

2016 yılında varil fiyatının ortalama 42 dolar civarında seyretmesinin Türkiye’ye sadece fiyat farklılığından dolayı 1 yıl içerisinde yüzde 16’lık bir tasarruf sağladığını hatırlatan Özdemir, petrol fiyatlarında yaşanacak artışın genel denklemi değiştireceğini dile getirerek “Petrol fiyatlarının yeniden 2017 yılında varil başına ortalama 55-60 dolar seviyelerine çıkacağı varsayılırsa, enerji ithalat faturasındaki azalmanın tersine döndüğü görülecektir. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA)’nın 2016 senaryosuna göre, 2040 yılına kadar küresel enerji talebinde %30 artış tahmin edilmektedir ki

bu da aynı oranda ülkemizin enerji ithalatına aktaracağı kaynağın artması anlamına geliyor” dedi. Özdemir, bu nedenle enerji politikalarımıza ciddi bir destek sağlayacak olan enerji kimlik belgesi uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.

 

Rakamlarla Enerji

Türkiye’nin yıllık enerji ithalatı toplamı – 27,1 milyar dolar (2016)

Enerjinin konutta kullanılan bölümü       – %40 / 10,8 milyar dolar (2016)

Yalıtımın enerjide sağladığı tasarruf        – %50 / 5,4 milyar dolar (2016 verilerine göre)

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Geleceklerine Dair Hayallerini Resimle Anlattılar

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen ‘Kendi …