Home FOTO GALERİ MUDANYA’NIN TRAFİĞİ VE ÇÖZÜMLERİ MERCEK ALTINDA

MUDANYA’NIN TRAFİĞİ VE ÇÖZÜMLERİ MERCEK ALTINDA

- Guncellenme Tarihi: 30 Mayıs 2017 12:30
16 min read
MUDANYA’NIN TRAFİĞİ VE ÇÖZÜMLERİ MERCEK ALTINDA için yorumlar kapalı
0

Mudanya Kent Konseyi, ilçedeki ulaşım sorunları ve çözümlerine dikkati çekmek için trafiğin mevcut durumunu ve geleceğini düzenlediği “Ulaşım sorunları ve çözüm önerileri” adlı panelde mercek altına aldı.

 

Mudanya Kent Konseyi bünyesindeki Ulaşım Çalışma Grubu, “Mudanya’da ulaşım sorunları ve çözüm önerileri” konusunu ele aldı. Mudanya Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Mustafa Nar Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele, Mudanya İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Dursun, İlçe Jandarma Trafik Astsubay Başçavuş Ali Durmuş, Mudanya Esnaf Teşkilatı Başkanı Emir Ali Usta, Mudanya Belediye Meclisi’nin bağımsız üyeleri Mahmure Uçar, Metin Uyanık ve Mustafa Ay ile sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar ilgi gösterdi.

Ulaşım konusunun her yönüyle ele alındığı toplantının moderatörlüğünü Ulaşım Çalışma Grubu Sorumlusu Konsey Yürütme Kurulu Üyesi Metin Aytürk yaptı. Trafikte denetim ulaşım ilişkisini Mudanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Bürolar Amiri Olcay Taflan, ulaşım sorununun ekonomik yönü ve kirlilik ilişkisini Makine Mühendisi Ömer Cinalioğlu anlatırken, Mudanya ulaşımına genel bakışı ise Mudanya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hikmet İlhan değerlendirdi.

ULAŞIM SORUNUNA KROKİLİ TESPİT

Mudanya’da yayasından araç kullanana kadar büyük bir kesimin trafikten şikayet ettiğini dile getiren Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Çalışma Grubu Sorumlusu Metin Aytürk, Mudanya’da ulaşım sorunları ve çözüm önerilerini hazırladığı kroki üzerinde fotoğraflarla gösterdi.  Aynı zamanda Mudanya İlçe Emniyet eski müdürü olan Aytürk, insan ve araç sayısının her geçen gün arttığı ilçede cadde ve sokakların ulaşım için yeterli olmadığına dikkati çekti. Bireysel taşımacılıkla trafik meselesinin çözülemeyeceğini, toplu taşımanın öneminin idrak edilmesi gerektiğini anlatan Aytürk, “Toplu taşıma kullanımını, parklanma sorununu benimsemeli ve trafik kurallarına uyum sağlamalıyız” dedi. Tatil günlerinde ve mesai çıkışlarında ana caddelerde daha fazla yaşanan tıkanmaların başında parklanma sorununun olduğunu belirten Aytürk,  denetleme ve düzenleme çalışmalarında müdahalede de personel nedeniyle aksaklıklar olduğunu dile getirdi. Halitpaşa Caddesi’nin yayalaştırılarak, yapılacak düzenlemelerle ilçeye girişin üst caddelere kaydırılması gerektiğini anlatan Aytürk, sunumunda sağlıklı trafik ve ulaşım için kısa, orta ve uzun vadedeki önerilerini paylaştı.

“MUDANYA’DA HALEN 1980’LERİN ALTYAPISI VAR…”

2016 yılı verilerine göre 20 milyon aracın girdiği Mudanya’da aylık 1 milyon 715 bin, günlük ise 57 bin civarında aracın geçiş yaptığını aktaran Mudanya İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Bürolar Amiri Olcay Taflan, bu yılın ilk dört ayına bakıldığında günlük sayının ortalama 85 bin olacağını söyledi. Meselenin trafik bilincinin ve disiplininin oluşturulmasıyla çözülebileceğini anlatan Taflan, her şeyden önce ilçedeki altyapının rehabilite edilmesinin şart olduğunu vurguladı. Mudanya’daki trafiğin 1980-1990 yıllarındaki altyapıyla halen idare edildiğine dikkati çeken Olcay Taflan, teşkilat olarak trafik algısını davranış şekline getirmek için Milli Eğitim’le ortaklaşa farkındalık çalışmaları yürüttüklerini anlattı.

“YÖNLENDİRME TABELALARI  OLMALI…”

Hafta sonlarında ciddi oranda mevcut otoparkların dolduğunu belirten Taflan, otopark sayısının da arttırılması konusunda çalışmaların yapılması gerektiğine dikkati çektiği konuşmasında,  ilçe trafiğini kısmi olarak rahatlatacak öneriler de sundu. Şehir içindeki yönlendirme tabelalarına ilişkin çalışmaların yerinde olacağını ifade eden Taflan, “İpar ve Şehit Hakan Tamaç Caddesi arasında Selvilik Caddesi var. Buraya Öğretmenler Evi önünden çıkış sağlanabiliyor. Yine Tirilye’ye gidecek araçları da şehir içine girmeden Emniyet Müdürlüğü’nün arkasından yönlendirebiliriz. Dolmuş sürücülerinin duraklara girmeden yolcu almaları trafiği sıkıntılı hale getiriyor. İlçemizdeki duraklar çok sık, bunlar yeniden düzenlenmeli. Çöp kamyonları da geç saatlerde ya da mesai başlamadan erken saatlerde çöpleri almalı. Bu sayede trafikte kısmi rahatlamalar söz konusu olabilir” diye konuştu.

“MUDANYA BİR HUNİ GİBİ…”

Mudanya’daki trafiği huniye benzeten Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hikmet İlhan, sorunun çözümü noktasında büyük şehir, küçük şehir sürtüşmesini bir kenara bırakarak, kalıcı çözümler için şehrin yöneticileri olarak bir araya gelinmesi gerektiğini söyledi. “İstanbul’a deniz ulaşımını sağlayan İDO ve BUDO Mudanya’da olduğu sürece bu trafiği çözemeyiz” diyen İlhan, “Güzelyalı’daki Duran Cami’nin girişinden Hancı’nın olduğu yerde BUDO yada İDO toplanabilir. Girişte üst geçitle yol oraya bağlanabilir. Yine girişte eski Petrol Ofisi’nin olduğu yerde geniş bir park alanı oluşturulup, daha önce ilçede çalışan traktör trenin modern haliyle insanları araçlarla değil, araçsız bir şekilde Mudanya’ya sevk edebiliriz. Işıklı Yolu’ndan Bursa’ya kadar giden eski tren yolumuz var. Bu yol halen mevcut. Burasını nostalji yolu haline getirerek trafiğin en azından yüzde 10-20 düzeylerinde rahatlatmasını sağlayabilir. Tabiki tüm bunları bir araya gelerek, kalıcı çözümlerle hayata geçirmeliyiz. Yoksa trafiği huni gibi bir yerde toplarsak, ilçe girişindeki iskelede bu sorunları yaşamaya daha çok devam ederiz” dedi.

Panelde Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Makine Mühendisi Ömer Cinalioğlu da,ulaşım sorununun ekonomik yönü ve kirlilik ilişkisini konu aldı. Ulaşımın başlı başına bir maliyet unsuru oluşturduğunu söyleyen Cinalioğlu, doğru planlanmış, altyapılı, hızlı ve ekonomik taşıma türü ve kombinasyonunun sektörlere de avantaj sağlayarak ekonomiyi olumlu yönde etkileyebileceğini söyledi.  Cinalioğlu, araçlardan kaynaklanan hava kirliliğine ilişkin verileri grafiklerle gösterdi.

KATILIMCILAR ÖNERİLERDE HEMFİKİR

Panelde konuşmacıların sunumlarından sonra katılımcıların görüş ve önerileri de dinlendi. Tirilye tarafına gidecek araçların Bursa’dan yönlendirilmesi gerektiğini, Güzelyalı İDO girişine yapılacak bat-çık veya köprülü kavşakla yoğunluğun azaltılması gerektiğine vurgu yapan katılımcılar, pazar günleri dolgu alanında kurulan Pazar Pazarı’nın trafiğe kattığı yoğunluk göz önüne alınarak başka bir alana kaydırılması ya da gününün değiştirilmesini önerdi. Halitpaşa Caddesi’nin ise yayalaştırılması gerektiği yönünde hemfikir olunan toplantıda 23 Nolu Mudanya Minibüsçüler Kooperatifi Başkan Yardımcısı Bekir Köken, ilçe içinde sık olan durak sayılarının revize edilerek, azaltılmasını talep etti.  Mudanya Belediyesi eski meclis üyesi Cengiz Taner, Halitpaşa ve Mustafa Kemal Paşa caddeleri üzerinde konuşlanan özel bankalar ile tapu ve noterdeki yoğunluklara dikkati çekerek bu kuruluşların yerlerinin değiştirilmesi ve azaltılmasıyla trafik sorununa katkı sağlanabileceğini söyledi. Bağımsız Meclis Üyesi Mustafa Ay da, Burulaş’a ait BUDO İskelesi yanında bekleyen otobüslerin duraklarının Tekel Parkı’nın olduğu bölgedeki otoparka yada Yeni Belediye İş Merkezi karşısındaki otobüs firmalarının beklediği peronlarda konuşlandırılmasının ilçe girişindeki trafiğin rahatlamasına bir nebze olsa katkı sağlayacağını öne sürdü.

“TOPLUMSAL ÇÖZÜM GEREK”

Panelin kapanış ve değerlendirme konuşmasını yapan Mudanya Kent Konseyi Başkanı Soyer Kazancı ise, bu toplantı sayesinde halkın hem görüşlerini dile getirmesi, hem de yapılan çalışmaların ve geliştirilen çözüm önerilerinin bilinmesini istediklerini söyledi. Bu toplantıda Mudanya Belediyesi’nin de trafik projelerini paylaşmak istediklerini belirten Kazancı, “Gönül isterdi ki, Mudanya Belediyesi’nin ulaşım temsilcisi de bu toplantıda bulunsa, var olduğunu söyledikleri projelerini duyursalardı. Ancak konuyu kendilerine iletmemize ve yazılı talepte bulunmamıza rağmen temsilci dahi göndermediler. Sivil toplumun çatı kuruluşu olarak bizler, buradan çıkan sonuçları toplayarak hem kamuoyu ile hem de Büyükşehir ve Mudanya meclisleriyle, UKOME yöneticileriyle paylaşacağız. Biliyoruz ki ulaşım konusunda çözüm, tek taraflı değil. Elbette yöneticilerimiz ve işin başındakiler rapor halinde sunacağımız bu önerilerimizi geliştireceklerdir” diye konuştu.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Coşkusu Nil Karaibrahimgil ile Taçlandı

 Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamı…