Home FOTO GALERİ Tanpınar, ‘Orhan Okay’ Anısına Osmangazi’de Anıldı

Tanpınar, ‘Orhan Okay’ Anısına Osmangazi’de Anıldı

- Guncellenme Tarihi: 13 Mayıs 2017 19:40
9 min read
Tanpınar, ‘Orhan Okay’ Anısına Osmangazi’de Anıldı için yorumlar kapalı
0

Osmangazi’de Tanpınar Günü Yaşandı

Osmangazi Belediyesi’nden Usta Edebiyatçıya Vefa Örneği

– Edebiyatçılar, Tanpınar’ın Şair Yönünü Konuştu

 

Osmangazi Belediyesi, sanatseverlere usta edebiyatçı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın şair yönünü masaya yatırdığı vefa dolu bir etkinlikle Tanpınar günü yaşattı.

 

Bu yıl ikincisinin düzenlendiği ve ünlü edebiyatçı Orhan Okay anısına gerçekleştirildiği sempozyumda, Türkiye’nin önde gelen edebiyatçıları Tanpınar’ın şair yönünü ve şiirlerini ele aldı.

 

Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma, edebiyatseverlerin ilgisi büyük oldu. 4 oturum olarak gerçekleştirilen sempozyuma konuşmacı olarak Ahmet Hamdi Tanpınar’ın asistanı Prof. Dr. Birol Emil’in yanı sıra değerli edebiyatçılar Doğan Hızlan, Hüsrev Hatemi, Abdullah Uçman, Sema Uğurcan, Baki Asiltürk, Handan İnci, Yunus Balcı, Ali Günvar, Armağan Ekici, Habil Sağlam, Alphan Akgül, Metin Mengüşoğlu, Ömer Erdem, Adnan Özer ve Murathan Çarboğa yer aldı.

 

“Amacımız, Edebiyat Dünyasına Yeni Yazarlar Kazandırmak”

 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kenan Kır, “Ülkemizde edebiyat alanında çok tanınan ve özellikle Bursa’mızda, Bursa’da Zaman Şiiriyle bilinen Tanpınar’la ilgili belediyemiz, 16 yıldır edebiyat yarışmaları düzenlemektedir. Yurt içinden ve yurt dışından önemli katılımlar olmaktadır. Bu yıl şiir dalında düzenlediğimiz yarışmaya, 750 kişi

katılmıştır. Belediye olarak amacımız, bu yarışmalarla edebiyat dünyasına yeni yazarlar kazandırmak ve ayrıca okuma yazmayı teşvik etmektir. Bugün Tanpınar’ın şiirleriyle ilgili hocalarımız çeşitli yönleriyle ele alınıp; bilgi ve birikimlerini siz değerli edebiyat severlerle paylaşacaklardır. Yapacağımız sempozyumda ve önceki yarışmalarda da bizlerden desteğini esirgemeyen her zaman yanımızda olan Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a, çok değerli jüri üyelerine ve bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

“En Kültürlü ve En Büyük Üslupçu, Tanpınar’dır”

 

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın asistanlığını yapmış olan Prof. Dr. Birol Emil de,  Tanpınar’ın öğrencisi olarak anılarını ve Tanpınar’ın edebiyatçı olarak eserleriyle birlikte her yönünü anlattı. Özellikle Tanpınar’ın çok kültürlü bir insan olduğunun altını çizen Emil, “Yeni Türk Edebiyatının 58 yıllık hocası olarak söylüyorum ki mensubu olduğum Yeni Türk Edebiyatının, en kültürlü ve en büyük üslupçusu Ahmet Hamdi Tanpınar’dır.  İmajlı üslubu getiren ve geliştiren tek üslupçu Tanpınar’dı. Fikir, duygu ve hayalle beslenen eserler ortaya çıkaran tek kişidir” diye konuştu. Emil, Tanpınar’ın derslerinde hiçbir zaman akademisyen gibi olmadığını belirterek, “Derslerde Tanpınar, hem ilim, hem fikir hem de sanat adamı olarak konuşurdu. Aynı zamanda sanatkar ve şair olarak konuşuyordu. Tanpınar Türk-İslam, bizi ve Avrupa’yı çok iyi bilen, son 200 yıllık edebiyat tarihinin en büyük ve en kültürlü şair, edebiyatçısıdır ” diye konuştu.

 

“Tanpınar, Batı ve Divan Şiirini Çok İyi Bilirdi”

 

Tanpınar’ın şiirleirni içerik yönüyle ele alan Doğan Hızlan, “Tanpınar, şiirden anlamayanların başka şeyleri de anlamayacağı kanısındadır. Şiir her şeydir diyor, gerçekten de öyle. Ben şiirine baktığımda ustası ile arasında bir bağ olduğunu görüyorum. Tanpınar gerçekte şiirinde kendisi ile şiiri arasına bir mesafe koyuyor. Tanpınar’ın şiirinde daima bir

müzik var, kültürellik var, geçmiş var” dedi. Hızlan, Beş Hececiler ve ondan sonra gelenler ile Tanpınar’ı karşılaştırarak, Tanpınar’ın batı şiiri kadar divan şiirini de bildiğini belirterek, “Diğer şairlerin şiirlerine ilişkin de çalışmalar yaptı. O halk şiirinden halk edebiyatından gelen şair, onu nasıl yapılması gerektiğini söylüyor. Bir mısra bütün bir kainattır diyor Tanpınar. Şiir ve zaman nasıl bir münasebeti vardı. Zamanın anatomisini de yapmak şair için önemli” dedi.

 

Hüsrev Hatemi ise Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı arasındaki benzerliklerini anlatırken, edebiyata ve eserlerine olan yaklaşımlarındaki benzerliklerini de konuştu. Tanpınar’ın iki şairi de bağdaştıran ancak kendine mahsus eserler ortaya koyduğunu söyleyerek,  Tanpınar’ın eserlerindeki üslubunu değerlendirdi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burulaş Fahrettin Beşli’ye Emanet

Günlerdir merakla beklenen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük iştiraki Burulaş’ın ba…