Home EKONOMİ “NOSAB’IN EN”LERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ.

“NOSAB’IN EN”LERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ.

- Guncellenme Tarihi: 15 Nisan 2017 14:47
17 min read
“NOSAB’IN EN”LERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ. için yorumlar kapalı
0

PROF. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ SANAYİCİLERLE BİR ARAYA GELDİ.

  • ÜNAL: ÜLKELER ARASINDAKİ YARIŞI KALABALIK YIĞINLAR DEĞİL NİTELİKLİ İNSANLAR BELİRLEYECEK.
  • ARAS: GELENEKSEL YÖNTEMLERLE AYAKTA KALIP REKABET ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL.
  • DEMİRTAŞ: İHRACATÇI, İSTİHDAM SAĞLADIĞI VE CARİ AÇIĞI KAPADIĞI İÇİN ALTIN DEĞERİNDEDİR.

 

BURSA – Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) ile Nilüfer Sanayici ve İşadamları Derneği (NİLSİAD) işbirliği ile gerçekleştirilen törenin konuğu Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş oldu.

Podyum Davet’ te yoğun bir katılımla gerçekleştirilen organizasyona BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur ve Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde(NOSAB) faaliyet gösteren iş adamlarının yanı sıra, OSB’lerin ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri katıldı.

Programda konuşan NİLSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve NOSAB Müteşebbis Heyet Başkanı Yalçın Aras, NİLSİAD olarak önceliklerinin bölgeyi, organize sanayi bölgesi haline getirmek, bölgenin alt yapısını günümüzün en son teknoloji ile tamamlamak olduğunu ve bu hedeflerini de başarılı olarak tamamladıklarını ifade etti. Aras, “Sizlerle daha fazla bir araya gelebilmek iş ve dostluk ilişkilerimizi geliştirip pekiştirmek amacıyla ‘Komşum Ne İş Yapıyor’ adlı fabrika ziyaretlerimiz devam ediyor. Bölgemizin altyapısını günümüzün son teknolojisiyle tamamlıyoruz. Yeni binamız da hizmete girince inşallah daha güzel şeyler olacak. Bölgemizdeki iş adamlarını motive etmek, sinerji oluşturmak ve vizyona katkı sağlamak amacıyla birçok etkinlik yapıyoruz” dedi.

“VASIFSIZ İŞSİZLİK DÜNYANIN SORUNU OLACAK”

NOSAB’ ın Bursa’nın önemli sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındırdığını ifade eden Aras, “Ülke ekonomisine katma değer sağlayan kentin gözbebeği bir organize sanayi bölgesiyiz. Dünya hızla robotlaşmaya giderken yapay zekâ ile uğraşırken bizlerin geleneksel yöntemlerle ayakta kalıp rekabet etmemiz mümkün değil. İşimizi ileriye taşıyıp küresel koşullara ayak uydurmak için çalışmalıyız. Yakın gelecekte vasıfsız işsizlik dünyanın en büyük sorunlarından olacaktır. Bu öngörüden hareketle bizler devlet ile iş birliği içinde olup potansiyel iş gücüne nitelik kazandırmalıyız” şeklinde konuştu.

“BİLİMİN ÖNCÜLÜĞÜNDEN SAPMAMALIYIZ”

NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fikri Ünal da Bursa sanayicilerinin, kentin ve ülkenin geleceği için var gücüyle çalıştıklarını ve yeni projeler ürettiklerini ifade etti. Ünal, “Türkiye 1992 den beri veya diğer bir tanımla 25 yıldır ekonomik büyüklük olarak 17. sıradan yukarıya çıkamamış, ihracatını 5 yıldır 150 milyar doların üstüne yükseltememiş, kişi başına düşen milli geliri 10.000 dolarların üzerine çıkaramamıştır. Biz böyleyken nüfusu bize yakın olan Almanya, Türkiye’nin 78 katı, yine nüfusu ülkemizin yarısının biraz üstünde olan Güney Kore ise üç katımız ihracat yapmaktadır. Küresel egemen güçlerin ‘dünyada bu kadar nüfus fazla, bu sayıları çok aşağılara indirmeliyiz’ diye teoriler ürettikleri günümüzde teknolojisi geri, ekonomileri zayıf, bilimden uzak ülkelere dünyada yer olmayacaktır. Mustafa Kemal Atatürk’ ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” özlü sözünde işaret ettiği gibi bilimin öncülüğünden sapmamak, bilim insanlarımıza önem vermek ve var olanların sayılarını arttırmak zorundayız” diye konuştu.

“FEN BİLİMLERİNE AĞIRLIK VERENLER YARIŞI ÖNDE TAMAMLAR”

Ünal, “İstihdam ve ihracatı birçok daldaki sanayisiyle Bursa, sadece içinde yaşayan bizlerin değil bütün Türkiye’nin gurur kaynağıdır. Bursa’nın sanayicileri bütün varlıklarıyla ülkemizin yarınları için çalışmakta, yeni yeni projeler üretmeye devam etmektedirler. Sanayide Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne çok önemli aşama kaydedildi. Ancak yeterli değildir. Bizimle aynı nüfusa sahip Almanya ve bizden az nüfusa sahip Güney Kore 2-3 katımız ihracat yaparken bizlerin daha çok çalışması gerekmektedir. 30 yıl sonra robotların insan nüfusundan daha fazla sayılara ulaşılacağı iddia edilen dünyamızda ülkeler arasındaki yarışı her zaman olduğu gibi kalabalık yığınlar değil nitelikli insanlar belirleyecektir. Matematik ve Fen Bilimleri eğitimine ağırlık verenler, araştırma ve geliştirmeyi ülkeleri için ilke edinenler, yarışı önde götürecektir” şeklinde konuştu.

 “NEREDEYSE DÜNYA SAVAŞI ÇIKIYORDU”

Programda “Bilim, Ekonomi, Gelecek ve Siz” başlıklı bir sunum yapan Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş da 2017 yılını değerlendirdi. ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilime değinen Demirtaş, “Önceki günlerde yaşanan gerilime bakarsak neredeyse savaş çıkabilirdi. Kuzey Kore, nükleer denemeyi ABD askeri üssü üstünde yapsaydı 3. Dünya savaşını fitilleyen bir olay yaşanmış olabilirdi. Dünyada 0 ile 1 arasında bu kadar keskin gidişler olabiliyor. Bunların dışında değerlendirmeye çalışırsak 2017’in sonlarına doğru ABD merkez Bankasının biraz daha faiz arttırdığını göreceğiz. Eğer oradaki çekirdek enflasyon kafasını biraz yukarı kaldırırsa bu ABD’de daha yüksek faiz demek bu da gelişmekte olan ülkeler için kötü olur” dedi.

Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “2017’ye ülkemiz özelinde bakarsak Türkiye’nin kesinlikle cari açık finansmanına eğilmesi gerekiyor. Ülke olarak ikilimde kaldığımız bir konu var; faizin artırımı ve faizin düşürülmesi. Bu iki durumun da olumlu ve olumsuz etkilediği kesimler var. Biz döviz borcu olan şirketlerin de zor durumda kalmasını istemeyiz, faize bağımlı olan insanların da zor durumda kalmasını istemeyiz. Bunu önlemenin de tek yolu, her zaman söylediğimiz gibi yapısal reformlardan geçiyor.”

“DÜNYADAKİ ÜLKELER SINIFTAKİ ÖĞRENCİYE BENZER”

Demirtaş, yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesinin ülkeye kazanç sağlayacağını ifade etti. Demirtaş sözlerini şöyle noktaladı:

“Dünyadaki ülkeler sınıftaki öğrenciye benzer. Düşük not alanlar genelde bahaneyi hocada bulur. Ve düşük not alan öğrencinin yapacağı tek şey çalışmak iken yapacağı en kötü şeyi yapar ve bahane arar. O sebeple bizler bahane aramak yerine çalışmalıyız, reformlar yapmalıyız. Örneğin Eğitim reformu mutlaka yapılmalı. Üst düzey eğitilmiş insanlara ihtiyacımız var. Matematik ve fen ilimlerinde dünya sıralamasında maalesef 100. sıradayız. Bunu düzeltmeliyiz. Eğitim, başlarda para kazandırmasa da uzun vadede kazanç sağlar. Her türlü yeni nesil yapısal reformları destekliyorum. Eğitimin yanında Endüstri 4.0 ile beraber hukuksal anlamda da yatırımcıyı ilgilendirecek reformların yapılması lazım. İhracatçı desteklenmeli çünkü ihracatçı, istihdam sağladığı ve cari açığı kapadığı için altın değerindedir.”

“27 FİRMA ÇEŞİTLİ KATEGORİLERDE ÖDÜLLENDİRİLDİ”

Programda ayrıca; Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalardan;  istihdam, ihracat ve ciro kategorilerinde ilk 15’te yer alanlar ödüllendirildi. Ödül alan firmalar şöyle:

Üç kategoride ödül alan firmalar:

1 BORÇELİK ÇELİK SANAYİ TİC. A.Ş.
2 COŞKUNÖZ ISI SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
3 ÇELİKPAN ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ SAN.TİC. A.Ş.
4 FKT KOLTUK SİS.ÜRETİM VE DAĞITIM SAN.VE TİC. A.Ş.
5 İNOVA KOLTUK SİS.ARAÇ TAS.OTM. SAN.VE TİC. A.Ş.
6 MGI COUTIER MAK.YED.PARÇA İML. VE SAN. A.Ş.
7 ORAU ORHAN OTOMOTİV KONTROL SİST. SANAYİ A.Ş.
8 SAZCILAR OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

 

İki kategoride Ödül Alan Firmalar:

1 AUTONEUM ERKURT OTOMOTIV YAN SAN.TİC. VE A.Ş.
2 CONTITECH LASTİK SAN.VE TİC. A.Ş.
3 MARTUR SÜNGER VE KOLTUK TESİS. SAN. VE TİC. A.Ş.
4 MASTAŞ MAKİNA KALIP SAN. VE TİC. A.Ş.
5 SAVCAN TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
6 TI OTOMOTİV SAN.VE TİC. LTD.ŞTİ.
7 YARIŞ OTOMOTİV MAKİNA VE YEDEK PARÇA SAN.VE TİC. A.Ş.

 

Bir kategoride Ödül Alan Firmalar:

1 AY PLASTİK AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş.
2 DOĞU PRES OTOMOTİV VE TEKNİK SAN. VE TİC. A.Ş.
3 E.C.S. ELEKTRİK ENJ.VE KABLO SİS.SAN. VE TİC. A.Ş.
4 E.U.R.O FİBER TEKSTİL PLASTİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
5 FICOSA INTERNATIONAL OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.
6 FOMPAK AMB. VE POLİÜRETAN SAN.VE TİC. A.Ş.
7 GÖKÇELİK ÇELİK EŞYA SAN. VE TİC. A.Ş.
8 ÖZTANER GIDA VE İHTİYAÇ MAD. SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.
9 RAVAGO PETROKİMYA ÜRETİM A.Ş.
10 SISTEMI COMANDI MECCANICI OTOMOTİV SAN.VE TİC. A.Ş.
11 TOKSAN YEDEK PARÇA İMALAT TİC. VE SAN. A.Ş.
12 UZMAN YÜZEY KAPLAMA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Minikler Eleştirel Bakış Açısı Kazanıyor

Nilüfer Belediyesi’nin ‘Çocuklara Kitap Söyleşileri’ etkinliğinde Yazar Deniz Alter, anaok…