Home GÜNCEL İLKER BİLİKTÜ, POŞET KULLANIMININ YASAKLANACAĞI YÖNÜNDE OLUŞTURULAN ALGIYA TEPKİ GÖSTERDİ…

İLKER BİLİKTÜ, POŞET KULLANIMININ YASAKLANACAĞI YÖNÜNDE OLUŞTURULAN ALGIYA TEPKİ GÖSTERDİ…

- Guncellenme Tarihi: 31 Mart 2017 14:35
7 min read
İLKER BİLİKTÜ, POŞET KULLANIMININ YASAKLANACAĞI YÖNÜNDE OLUŞTURULAN ALGIYA TEPKİ GÖSTERDİ… için yorumlar kapalı
0

BİLİKTÜ: YASAKLAMA VARMIŞ, SAĞLIĞIMIZLA OYNANIYORMUŞ GİBİ ALGILAR YARATILMASININ KARŞISINDA MÜCADELE EDECEĞİZ…

 

BURSA – Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun, naylon poşet kullanımı ile ilgili yaptığı açıklama sonrası poşet kullanımının yasaklanacağı algısının oluşturulmasına BURPAS Başkanı ve PLASFED Yönetim Kurulu Üyesi İlker Biliktü’den tepki geldi.

BURPAS Başkanı ve PLASFED Yönetim Kurulu Üyesi İlker Biliktü, Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun ‘Atık Yönetimi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile ilgili yaptığı açıklamanın yanlış ve olumsuz algı yarattığını ifade etti.

Çevre Bakanlığı’nın naylon poşetlerin yasaklanması ile ilgili bir açıklamasının olmadığını vurgulayan Biliktü, şunları söyledi: “Konu yakın zamanda yayınlanan Atık Yönetimi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile ilgili değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin AB’ye uyumu kapsamında gözden geçirilmesine yönelik çalışmalar vardır, ancak bununla ilgili fiili bir aksiyon söz konusu değildir. Ortada bir yasaklama söz konusu değilken, yasaklama varmış, sağlığımızla oynanıyormuş gibi algılar yaratılmasının karşısında mücadele edeceğiz. Bakanlıkla görüşmelerimizi devam etmektedir.”

PLASTİK VE AMBALAJ SEKTÖRÜ ÇOK GÜÇLÜ

Türk plastik ve ambalaj sektörünün dünyanın 180’den fazla ülkesine ihracat yaptığını ve dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu belirten Biliktü, “Sektörümüz geçen yıl yaklaşık 9,1 milyon tonluk üretim ve yaklaşık 35 milyar dolarlık üretim değeri ile büyüklük anlamında Avrupa’da ikinci ve Dünya’da 7. sırada yer almaktadır. Yaklaşık 7.500 işletme ile 300.000 kişiye istihdam sağlanmaktadır. Yaklaşık 14 milyar dolar katma değer yaratılırken, doğrudan ve dolayı toplamda 10 milyar doların üzerinde ihracat yapmaktadır” dedi.

KATKI MADDESİ OLMAYAN POŞETLER 8-10 YILDA YOK OLUYOR

Plastik poşetlerin, alternatiflerine oranla daha çevreci olmadığını da ifade eden Biliktü, şunları söyledi: “Plastik poşetler, kağıt poşetlere kıyasla yüzde 60-79 daha az sera gazı emisyonu üretirler. 100 milyon poşet başına plastik poşetler 3.097 ton, kağıt poşetler ise 7.621-14.558 ton CO2 eşdeğeri sera gazı emisyonu üretirler. Ayrıca plastik malzemeler alternatiflerine kıyasla hafif olduklarından tüketim bölgelerine nakliyeleri sırasında daha az yakıt tüketirler ve daha az sera gazı emisyonu verirler. Üstelik, plastikler doğada ne 400 yılda ne de iddia edildiği gibi 1000 yılda yok olmaktadır. AB ülkelerindeki test laboratuvarlarında yapılan testlere göre içeriğinde katkı maddesi olmayan plastik poşetler doğada 8 – 10 yılda, biyo veya oxo-bozunur katkı maddeli plastik poşetler ise 1 – 2 yıl aralığında çözünmektedir.”

TASLAĞIN DETAYLARI

Biliktü sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılan Taslağın Genel İlkeler bölümünde ‘Taşıma amacıyla kullanılan plastik poşetlerin kullanımının azaltılması esastır.’ denilmektedir. Burada gerekli tedbirleri almakla Bakanlık merkez teşkilatı yetkilendirilmekte, toptan veya perakende olarak ambalajlı ürünlerin satışını yapan iki yüz metrekareden büyük kapalı alana sahip mağaza, market ve benzeri satış yerlerini satış yerleri olarak tanımlayarak, buraların azaltma tedbirleri almasını belirtmektedir. Bununla birlikte, Avrupa’da katıldığımız toplantılarda sıklıkla gündeme geldiği üzere AB’nin ara ara güncellediği Ambalaj ve Ambalaj Atıklarına İlişkin 94/62/EC sayılı direktifi bulunmaktadır. Bu direktif de belli mikron kalınlığındaki plastik poşetlerinin kullanımının azaltılmasını amaçlamaktadır ve bir geçiş süreci tanımlanmaktadır. Örneğin 15 mikronun altındakiler hijyen malzemesi sayıldığından bu kapsam içine alınmamıştır.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

23 Nisan Osmangazi’de Dolu Dolu Geçecek

Osmangazi Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda düzenleyeceği etkinli…