Home Duyuru İlaçların, yüzde 15’i reçetesiz satılacak…

İlaçların, yüzde 15’i reçetesiz satılacak…

- Guncellenme Tarihi: 25 Kasım 2016 09:35
3 min read
İlaçların, yüzde 15’i reçetesiz satılacak… için yorumlar kapalı
0

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), 13 bin ilaçtan sadece 87’sinin reçetesiz satılması üzerine önemli bir çalışma başlattı. Üniversitelerdeki akademisyenler, ilaç firmaları ve uzmanlarla bir araya gelen Sağlık Bakanlığı, piyasada bulunan ilaçları sınıflandırdı. İlaçların, yüzde 10-15’inin reçetesiz satılabileceği belirlendi.

Uygulamanın hasta ile eczacı arasında zaman zaman ortaya çıkan gerginliği gidereceğini belirten Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz, “Türkiye’de ruhsatlı 13 bine yakın ilaç bulunuyor. Bunların yaklaşık 8 bini hastanelerde ve piyasada döngüsü olan ilaçlar. Bunlara ‘aktif ilaçlar’ diyoruz. Ağrı kesiciler, alerji ilaçları, öksürük şurupları, büyüme hormonu ve antibiyotikler bunların içerisinde. 5 bin de ticari ömrünü tamamlamış yazılmayan ilaç var. Bunlara da ‘pasif ilaçlar’ diyoruz. İlaçların neredeyse yüzde 99’u reçeteli satılıyor. Sadece 87 adedi reçetesiz satılıyor” diye konuştu. Hakkı  Gürsöz, “Türkiye’de reçeteyle satılması gereken ilaçlar ne yazık ki reçetesiz satılabiliyor. Reçetesiz de satılabilecek olanlarda ‘reçete’ diye tutturuyoruz. Reçetesiz satış yapmanın da cezası var. Antibiyotiklerde bu rakam kutu başına 354 TL. Biz eczacıya, ‘Reçetesiz ilaç sattın’ diye yüklenirsek o da der ki, ‘Ağrı kesiciyi de mi reçeteyle satayım?’ Bu durum toplumsal sorunlara da yol açılabilir. Biz, ‘Bunlar reçeteyle satılır’ diye ruhsat vermişiz” dedi.

Gürsöz, “Piyasadaki 8 bin ilacın % 10-15’ini reçetesiz satılabilir hale getirmek istiyoruz. Bu ilaçlar eczacının danışmanlığında satılacak. Riskin düşük olduğu güvenli kullanılabilecek ilaçlar var. Örneğin, bir ilacın 100 miligramını doktorun yazması gerekir ama 20 miligramı reçetesiz de alınabilir. 13 bin ilacın sınıflamasını yapıyoruz” dedi.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Duyuru
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…