Home EKONOMİ ANNELERE EN AZ 4 BİN LİRA!

ANNELERE EN AZ 4 BİN LİRA!

- Guncellenme Tarihi: 3 Ekim 2016 11:51
4 min read
ANNELERE EN AZ 4 BİN LİRA! için yorumlar kapalı
0

Anneler dikkat!.. Devletin annelere yapacağı maaş yardımları gündemdeyken iş göremezlik raporu yine gündeme geldi. Anneler doğumdan sonra en az 4 bin TL değerinde parayı devletten alabiliyorlar.

Asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadın 4099 lira iş göremezlik ödeneği alacak. Ödeme son üç ayda alınan ‘brüt ücret’e göre yapılıyor

ZAMANINI BİLMİYOR

Doğum yapan kadınların birçok hakkı bulunuyor. Çocuk başına bir seferlik alınan yardımdan tutun da emzirme ödeğine kadar çeşitli ödemeler mevcut. Ancak bunlardan bir tanesi aileyi ekonomik açıdan epey rahatlatıyor. Bu ödemeye, ‘rapor parası’, ‘iş göremezlik ödeneği’ veya ‘doğum parası’ da deniyor. Çoğu anne bu ödemenin farkında değil. Farkında olanlar da paranın nereden ne zaman alınacağından habersiz.

HESAP NASIL YAPILIYOR?

Biz de sizin için bu önemli konunun detaylarını derledik ve kimin ne kadar para alabileceğini hesapladık. Rapor parasının amacı, kadının çalışmasına engel bir hastalık, kaza veya hamilelik gibi bir durumda bu süre için belirli oranda gelir güvencesi sağlamak. Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün izin veriliyor.

SON BİR YILDA 90 GÜN PRİM ŞARTI ARANIYOR

Kadın, doktor raporuyla doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda 5 haftalık izni, doğum sonrası iznine eklenir. Doğum sonrasında 13 hafta izin kullanır. Bu durumdaki kadınlar, izin süresi için geçici iş göremezlik ödeneği alır. Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) için doğumdan önceki bir yıl içinde en az ’90 gün sigorta primi’ ödenmiş olmalı. Bu şartı karşılayan kadınlar ödeme alabilir.

Asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadın 4099 lira iş göremezlik ödeneği alacak. Ödeme son üç ayda alınan ‘brüt ücret’e göre yapılıyor. Tabloda bordroda yazan brüt ücrete göre alınabilecek rapor paralarına yer verilmiştir. Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor. Doğum izni bitenler TC kimlik numarasıyla ‘turkiye.gov.tr’ye girerek SSK doğum parası sorgulaması yapabilir.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…