Home EĞİTİM Bursa Deri OSB Başkanı Rıfat Aygüler; ‘TUZLAMA HATALARI YAPILMASI 20 MİLYON DOLARIMIZA MAL OLUYOR’

Bursa Deri OSB Başkanı Rıfat Aygüler; ‘TUZLAMA HATALARI YAPILMASI 20 MİLYON DOLARIMIZA MAL OLUYOR’

- Guncellenme Tarihi: 6 Eylül 2016 11:59
8 min read
Bursa Deri OSB Başkanı Rıfat Aygüler; ‘TUZLAMA HATALARI YAPILMASI 20 MİLYON DOLARIMIZA MAL OLUYOR’ için yorumlar kapalı
0

DERİ YÜZÜMÜNDEKİ VE TUZLAMADAKİ HATALAR (3)

Bursa Deri OSB Başkanı Rıfat Aygüler, Türkiye’de hatalı yüzüm ve zamanında tuzlama yapılmamasından dolayı her yıl büyükbaş kurbanlık derilerinde yaklaşık 20 milyon Dolarlık bir kaybın yaşandığını ve  yaz aylarına gelen Kurban Bayramlarında hava sıcaklıkları nedeniyle bu kaybın daha da arttığını belirtti.

Bursa Deri OSB Başkanı Rıfat Aygüler, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla, kurban kesen vatandaşlara ve yetkililere uyarılarda bulundu. Başkan Aygüler, Türkiye’de yüzüm hataları ve tuzlama yapılamasından dolayı her yıl büyük maddi kayıplar yaşandığını belirterek, “Yalnızca büyükbaş kurbanlıklarda acemi kasaplarca yüzülen kurban derilerindeki kesikler ve tuzlama yapılmamasından dolayı derilerde oluşan hamlama yüzünden yaklaşık 20 milyon Dolarlık bir kaybın yaşandığını altını çizdi.

Hayvan yüzüldükten itibaren kurban derilerinin üzerinde üç saat içerisinde bakterilerin oluşmaya başladığını belirten Başkan Aygüler, bu bakterilerin deriyi hamlak hale getirdiğini söyledi. Hamlayan derilerin üçüncü sınıf ya da ıskarta tabir edilen ve işe yaramayan bir hale geldiğini anlatan Aygüler, “Bunun önlenmesi için kurban derileri hemen tuzlanmalı ya da hemen deri alım merkezlerine ulaştırılmalıdır” dedi.

“Acemi kasaplarca yapılan yüzüm hataları nedeniyle küçük başta yüzde yetmiş oranında kesik ve izbere (Bıçak izi) oluşuyor, büyük başta da oranların bu şekilde olduğu tahmin ediliyor” diyen Başkan Aygüler, “Bu durumun en büyük sebeplerinden biri ülkemizde çok büyük bir kesimin bu ibadetini Kurban Bayramı’nın ilk gününde gerçekleştirmeye çalışmasıdır. Bayramın ilk günü oluşan yoğunluktan dolayı oluşan hatalar ve neticesindeki deri zaiyatı, kesim işlemi üç gün yayılırsa yüzde 1 oranına kadar düşebilecektir. Bunun yanı sıra ehliyetsiz kasapların yaptığı yüzüm hataları yüzünden kurban derilerinin ne yazık ki yüzde 70’i ikinci sınıf (Kesikli) deri haline geliyor” dedi.

GEÇEN YIL BÜYÜK ORANDA KAYIP YAŞANDI

Kurban kestiren vatandaşların derinin tuzlama işlemini yapmamasından ya da bu işlemin  geç yapılmasından dolayı, kurban derilerinin kullanılamayacak hale geldiğini vurgulayan Aygüler, “ Bu kaybın yaşanmaması için piyasada çok düşük bedellerle alınacak kaliteli tuzlarla derilerin 1-2 saat içersinde tuzlanması gerekiyor. Bu şekilde derilerdeki hamlama da önlenmiş olur. Bir de kurban kesimi yapan kişilerin deriyi tuzlamadan poşetlere koyması ve poşetin ağzını bağlaması, içerideki sıcaklığı arttırıyor ve hamlamayı erkene alıyor. Geçtiğimiz yıl kurban derilerinde tuzlama yapılmamasından dolayı yüzde 20 oranında hamlak, yüzde 10 oranında da hamlak başlangıcı gerçekleşti. Yani geçtiğimiz yıl ortaya çıkan kurban derilerinin yüzde 30’u hamlak olarak tuzlandı ve bu derilerin büyük bir kısmı ne yazık ki kullanılamayarak çöpe atıldı. Geriye kalanların ise değeri üçte bir fiyatına düştü. Tüm bu hatalar ithalatımızın artmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

TAVSİYELER…

Kurban Bayramları sonunda derilerde yaşanan kayıpların en aza indirilebilmesi adına yetkililere ve vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Rıfat Aygüler, şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşlarımız durumuna göre kesimlerini üç güne yayarsa, kurban kesim merkezleri arttırılırsa ve bu merkezlerde çalışan kasaplara gerekli eğitimler verilirse bu kayıplar en aza inecektir.  Aynı zamanda  doğru, zamanında tuzlama yapıldığında derinin hamlağı ortadan kalkacak ve böylece ekonomik kayıplar büyük oranda azaltılacaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de bu nedenle büyükbaş hayvanda şu anda yalnızca yüzüm hatalarından yaklaşık 14 milyon Dolarlık bir kayıp var ve buna hamlak derileri de eklediğimizde sadece büyükbaşta 20 milyon Dolarlık bir kaybımız mevcut. Ülke ekonomisine eksi olarak dönen bu hataların en aza indirilmesi, sektörümüz ve ekonomimize daha fazla katkı sağlayacaktır” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

NOSAB’dan Eşitlik Politikası

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) tüm çalışanlarına adil ve eşit çalışma ortamını sa…