Home KÖŞE YAZILARI GİRİT TÜRKLERİNİN ÖZELLİKLERİ -1

GİRİT TÜRKLERİNİN ÖZELLİKLERİ -1

- Guncellenme Tarihi: 9 Mayıs 2016 13:15
3 min read
GİRİT TÜRKLERİNİN ÖZELLİKLERİ -1 için yorumlar kapalı
0

 

Girit türklerinin özellikleri

Girit Doğu Akdeniz’de bugün  Yunanistan’a bağlı  olan 8379 kilometrekare büyüklüğünde bir adadır. Girit adası 6 eylül 1669’da  Osmanlı Hakimiyetine girmiştir. 1820’lerden itibaren adadaki Rumlar bir çok kereler ayaklanarak Girit adasını Yunanistan’a ilhak çabalarına başlamışlardır.

Girit meselesi ortaya çıktığından beri gerek ada rumları ve bunları besleyen ihtilalci Yunan komiteleri gerek resmi  Yunan  makamları her fırsattan  faydalanmak ve her yola başvurmak suretiyle  adada Osmanlı Hakimiyetini ve Türk varlığını yok etmek için  en  tüyler ürpetici faciaları sahneye koymaktan kaçınmamışlardır. Bunların sonucu olarak 1913 senesinde yapılan  anlaşmalarla  ada Yunanistan’a ilhak edilmiştir. Böylece  adada Türk egemenliğinden ve 120.000’i bulan Türk nüfusundan bir iz kalmamıştır.bu olaylar yüzünden  Girit’ten göç ederek Türkiye’nin daha çok Ege ve Akdeniz kıyılarına  yerleşmiş olan Girit Türklerine  ‘Giritli’denilmektedir. Girit Türkleri görenekleri.yemekleri. dilleri ve misafirperverlikleri ile kolayca ayırt edilirler.

Bazı ailelerde ‘Giritlice’ denilen değişik bir Rumca konuşur. Giritliler genelde uzun boylu güzel estetik yapılı beyaz tenli olurlar.

 

Giritli aileler  genellikle  aynı semtlerde birbirine yakın  evlerde oturmayı özen gösterirlerdi. Girit  Türklerinin sağlam bir aile yapıları vardır. Boşanma nedir bilmezler, çocuk sevgileri çok fazladır ve  çocukları hoş tutarlar. Yaşlılara büyük değer verirler, güzel olayları ve sevinçleri hep  aile  içinde  paylaşmak isterler. Girit kadını hanım hamarat titiz disiplinlidir. Kocalarına karşı itaatkar olup kocalarının sözlerinden çıkmazlar. El işi ve örgü yapmaya çok meraklı olup çeyizlerini kendi  elleriyle dokurlar. Girit erkeği ise ailesine çok düşkündür. Evine ve  çocuklarına çok bağlıdır. Yerliler kızlarını Giritli erkeğe vermeyi tercih ederler. Çünkü ‘Girit erkeği kıymet bilir’denilir.

Saygılarımla

31942155-026e-4526-8e7c-e79adeaba728

HÜSEYİN TÜRKER

MLMD BAŞKANI

Load More Related Articles
  • MUDANYA

    Girit’te insanlar toprak sahibi idi ve çalışırdı.adanın vatandan kopukluğu dolayısıl…
  • sivil dusun ab prgramı

    1923 yılında meydana gelen türkiye ile yunanıstan arasında meydana gelen nüfus mübadelesid…
  • GİRİT

    Turkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi,1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak…
Load More By Hüseyin TÜRKER
Load More In KÖŞE YAZILARI
Comments are closed.

Benzer Haberler

MUDANYA

Girit’te insanlar toprak sahibi idi ve çalışırdı.adanın vatandan kopukluğu dolayısıl…