Home EKONOMİ TÜRK YILMAZ’IN HARAMİLER DEDİĞİ MEĞER VATANDAŞMIŞ!

TÜRK YILMAZ’IN HARAMİLER DEDİĞİ MEĞER VATANDAŞMIŞ!

- Guncellenme Tarihi: 20 Nisan 2016 15:40
11 min read
TÜRK YILMAZ’IN HARAMİLER DEDİĞİ MEĞER VATANDAŞMIŞ! için yorumlar kapalı
0

 

MERİÇ AİLESİ, MUDANYA BELEDİYESİ’NE AİT İŞ YERLERİNDEKİ YÜKSEK KİRA ARTIŞINDAN ETKİLENEN AİLELERDEN SADECE BİRİ… MAKUL BİR MİKTAR YÜKSELTME İLE BELEDİYE İLE ANLAŞMAYI BEKLEYEN AİLE, 30 BİN TL KİRA KARŞISINDA İŞSİZ KALDI

Ofisimizde bizleri ziyaret ederek, geçen günlerde ihalesi gerçekleşen, tepkiler üzerine de iptal edilen Meriç Çay Bahçesinin eski sahipleri Emel ve Sevcan Meriç çifti “Bizim de söyleyecek sözümüz var, Hayri Türkyılmaz doğruları söylemiyor” diyerek çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Emel ve Sevcan Meriç çifti, babalarından beri 43 yıldır Meriç Çay Bahçesini işletiyordu.  Belediyenin çok tartışılan kira kararı sonrası makul bir yükselme bekleyen aile, 30 bin TL karşısında çaresiz kaldı. Hayri Türkyılmaz ile anlaşma talepleri geri çevrilen Meriç Ailesine, Başkanın tavrı ise kabul edilemez olmuş; “43 yıldır doymadınız mı? Buraları haramilere teslim etmeyeceğiz!”

Karar sonrası zor günler yaşayan Sevcan ve Emel Meriç çifti, yaşadıklarını gazetemiz Bursa Söylem’e anlattı. Yer yer göz yaşlarına hakim olamayan aile, haklarını geri istiyor.

Hayri Türkyılmaz Belediye Başkanı olduktan sonra siz neler yaşadınız? Kısaca anlatır mısınız?

Emel Meriç: Seçimden bir akşam önce on buçuk, on bir gibi Hayri Türkyılmaz aradı. Altmış beş tane oyunuz var, oylarınızı istiyorum dedi. Biz tamam dedik. Kabul ettik. Aradan bir hafta geçti. Tebrik etmeye gittik. İlk gittiğimizde 616 metrekare yeriniz var, belediyenin yerleri çok değerlidir dedi.

Sevcan Meriç: Zaten başkanım, değerli olmasa ne işimiz var dedik. Orayı otuz yıl babam çalıştırdı. Sağlığı bozulunca ruhsatı benim üzerime yaptırdı. On üç yıldır da biz çalıştırıyoruz.

Genel olarak bir düşünce var. Belediyeden kiraladıklar mülkleri başkalarına kiralayıp daha yüksek kârlar elde ettiklerinizi söyleyenler var.

Sevcan Meriç: Bizim çay bahçemizin karşısında Doyum Pide Salonu vardı. Hasan Aktürk döneminde belediye orayı yıktı. Yıkılınca, belediye oraya yer vermek istedi. Bana geldiler. Sahiplen de ekmek yesinler dediler. Arkadaşlar zor duruma düştüler. Çay bahçemizde satış yapmaya başladılar. Biz yüzde yirmi pay alıyorduk.

Belediyeye ait iş yerlerindeki kira artışları konusu sizi nasıl etkiledi?

Emel Meriç: İş yerlerinin kiralarında artış olacağı duyumunu alınca belediyeye gittik. Sorduk. Başkan gülerek “Olacak!” dedi.

Sevcan Meriç: Olacak tabi. Geçmiş dönemlerde kiralar az olabilir. Onu kabullendik. Geçmiş dönemlerde beş yılda bir ya da enflasyona göre zam yapıldı. Yüzde elli zam yapılmışsa siz yüzde yüz yapın. Ortayı bulalım.

Ben halkın malını koruyorum diyorsun ya, ben teklif ediyorum artışı. Ama bizi yurdumuzdan etme. Biraz artış olacak dedi. Bir ay kadar zaman geçti, eve bir tebligat geldi. 30 Bin TL.

Sevcan Meriç: Aylık kiramız 5150 Lira’dan 30 Bin Lira’ya çıktı. Avukatlarla filan uğraşmayalım, uzlaşalım dedik. Geçmişte yedi tane başkanla uzlaştık, şimdi neden anlaşmayalım?

Hep bizi oyaladılar. En son gittiğimizde, aynı zamanda yeğeni olan sekreteri başkanın bizle görüşmeyeceğini, başka bir görevliye gitmemiz gerektiğini söyledi. Gittiğimiz kişi de bir şey yapamayacağını dile getirdi.

Emel Meriç: Başkanın yanına girdim. Bu kira Allah’tan reva mı dedim? Yazın bile bunu çıkartmamız mümkün değil. Veremeyiz biz bunu. Ancak kirli şeyler yapacağız ki bu kirayı çıkartalım. Başkanım bu kadar parayı veremeyiz dedim. Verecek insanlar var dedi. Biraz esnetin de anlaşalım. 15 Bin verelim dedim. Veremem dedi.

Kaç metrekare ihale yapıldı?

Sevcan Meriç: 616 metrekare bizim alan. 865 metrekare diye vermişler. Halit Akman’ın çocuk parkı olarak bağışladığı yer var orada. Acaba parkı da mı eklediler? Sonra yanlış yaptık filan dediler.

Belediyeye ait bu yerlerin kiralarını yükseltip zincir mağazalara mı kiralamak istiyorlar?

Mudanya Balık’a 45 Bin Lira geldi. Erol Balık’a 30 Bin Lira geldi, 30 Bin Lira bana geldi. Mudanya Balık 45 Bin Lirada’dan 21 Bin Lira’ya düştü. 17 Bin 500 de diyorlar.

Emel Meriç: Mademki şeffaf bir belediye başkanı, açıklasın.

Büyük bir firma da ihaleye girmişti.

Sevcan Meriç: O firma bana geldi. Belediye başkanı ile görüşmüşler. Yer arıyorum, başkan size yönlendirdi dedi.

Biz başkana burada bir proje yapalım, biz de kazanalım kirayı da ödeyelim dedik. Ona da izin vermedi. Çivi çaktırmayacaksın. Benim bu parayı ödeme imkânım yok. Zamanı geldiği zaman teslim eder giderim.

Anlaşma yolu açmadılar mı size?

Emel Meriç: 30 Bini de yılbaşında boşaltmak kaydıyla kabul edecektik. Diğer işletmelere de böyle söylendi ama uygulanmadı.

CHP İlçe Yönetimi ile bir irtibatınız oldu mu?

Sevcan Meriç: Seçimden önce hepsi geldi. Aman bizi bulaştırma diyorlar şimdi. Milletvekillerine gittik. Kimse ilgilenmedi.

Peki, iş yerinizi kaybetmek sizi nasıl etkiledi?

Emel Meriç: Çocuklarımız işsiz kaldı. Biri işitme cihazı kullanıyor. Bir eşimin bir de oğlumun arabası vardı, onları sattık. Kredi borçlarımız var. Başkan bize “yetmedi mi kırk yıldan beri, doymadınız mı, haramilere yedirmeyeceğiz” dedi.

Sevcan Meriç: Ben halk değil miyim? 65 tane oyu sen benden almadın mı? Bu mu karşılığı?

Hayri Türkyılmaz Mudanya’da tekrar seçim kazanabilir mi?

Emel Meriç: Yirmi beş yıl sonra kazandı ama bundan sonra elli yıl geçse kazanamaz.

1 yıl önce kira şartlı olarak Meriç’ten 30 Bin TL isteyen Hayri Türkyılmaz, Mudanya Balık’tan son bir yılda n kadar kira aldığını açıklamalıdır. Kamuoyunun merak ettiği konulardan biri de Filiz Restoran ve Erol Balık’ın da 2015 yılında ne kadar kira ödediği…

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burulaş Fahrettin Beşli’ye Emanet

Günlerdir merakla beklenen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük iştiraki Burulaş’ın ba…