Home EKONOMİ Gemlik’e doğru “PARALELCİ” göreceksin, sakın şaşırma…!

Gemlik’e doğru “PARALELCİ” göreceksin, sakın şaşırma…!

- Guncellenme Tarihi: 21 Mart 2016 18:38
22 min read
Gemlik’e doğru “PARALELCİ” göreceksin, sakın şaşırma…! için yorumlar kapalı
0

CHP GEMLİK ESKİ İLÇE BAŞKANI CEM GÜLER’DEN

GEMLİK BELEDİYE BAŞKANI REFİK YILMAZ’A:

“ALNINIZ AKSA İDDİALARA CEVAP VERİN”

 “MADEM BU KADAR AKSINIZ, REFİK YILMAZ SAVUNMASINI YAPSIN, AKLANSIN. BEN DUYARLI BİR VATANDAŞ OLARAK BUNU BEKLİYORUM. BESLEDİĞİ GAZETELER İLE PROPAGANDA YAPIP NAMUSLUYUM DÜRÜSTÜM DİYE HALKIN KARŞISINA ÇIKIYORSA HAKKINDAKİ İDDİALARA CEVAP VERSİN.”

CHP, Gemlik’te 2009 yılındaki yerel seçimi başarı ile tamamlamıştı. Fakat iki yıl içinde önce Başkan Fatih Mehmet Güler görevden uzaklaştırıldı, daha sonra diğer partilerden meclis üyesi transferi ile AK Parti’li Refik Yılmaz Başkanvekili oldu. 2014’te seçimlere bir ay kala Fatih Mehmet Güler istifa etti, Belediye yeniden CHP’ye geçti. Fakat arka planda hayret uyandıran pek çok gelişme meydana geldi. CHP de ilçede aldığı yaraları henüz saramadı.

İki seçim arasında meydana gelen olayları ve Türk siyasi tarihine geçecek kadar ilginç gelişmelerin yaşandığı Gemlik Belediyesi’ni, CHP Eski İlçe Başkanı Cem Güler ile konuştuk

Fatih Mehmet Güler’in belediye başkanlığına giden süreç nasıl gelişti?

Öncelikle o dönemi biraz hatırlamamız gerekir. 2007 yılının Kasım ayında CHP Gemlik İlçe Başkanı olarak atandık. 2008 yılında ise kongrede seçildik. Göreve geldiğimizde parti oldukça dağınık bir haldeydi. Eleştirmek istemiyorum ama durum tespiti yapmamız gerek. 2004 yılındaki yerel seçimlerde ilçede altıncı olmuş, yaklaşık 300 üyenin yarıdan fazlasının telefon numarası olmayan, parti binası hemen her gün kapalı, toplumun çeşitleri kesimleri ile bağını koparmış bir Cumhuriyet Halk Partisi vardı.

Partiye gökten zembille inmedim. 23 yaşımda üye oldum ve iki yıl gençlik kolu başkanlığı, üç dönem de ilçe yöneticiliği yaptım. Partiyi ve Gemlik’i tanıdım.

Göreve gelmemizle partiyi büyütmek için çalışmalara başladık. Öncelikle kendi üyelerimize sahip çıkmamız gerektiğini, daha sonra üye portföyümüzü genişletmeyi düşündük. Sivil toplum örgütleri ile ilişkilerimizi geliştirelim dedik. Bu sürede partinin alt yapısını güçlendirmeye çalıştık.

2008 yılında ise Fatih Mehmet Güler’in CHP’den adaylığı gündeme geldi. Daha önceki yönetimden de arkadaşlar Fatih Başkanla görüşmüş. Yönetim Kurulu olarak oy birliği ile Fatih Mehmet Güler’i belediye başkan adayımız olarak belirledik. Genel Merkez de kabul etti.

Seçime kiminle girerseniz girin çalışmalara önceden başlamak gerekiyor. Bir iki ay kala belirlenen adaylar, aceleyle yapılan listeler ve koşturmacayla gerçekleşen çalışmalar etkili olmuyor.

Partide birlik ve bütünlüğü sağlamaya çalıştık. Ufak tefek çatlar sesler ortaya çıktı ama kırılma yaratmadık. Kongrede çok da büyük olmayan bir farkla seçilmiştik. Kazanamayan arkadaşla da görüşerek kendisinin ve önereceği isimlerin parti kurullarında yer almasını sağladık.

Güzel bir oluşum sağladık, iyi bir çalışma yaptık, gençlik ve kadın kollarımızla birlikte seçimi kazandık.

CHP’nin zaferi karşısında AK Parti’nin tutumu nasıl oldu?

AKP, bizim seçim kazanabileceğimizi tahmin etmiyordu. Altı tane aday adayları vardı ve kendi içlerinde yarış halindeydiler. Aynı zamanda o dönem yandaş medya tarafından pompalanan Davos Fatihi havası ve Fethullah Gülen Cemaati ile içli dışlı olmaları nedeniyle en güçlü dönemlerinden birini yaşıyorlardı.

Kazanmamızdan ciddi rahatsızlık duyacaklarını biliyorduk. Gemlik ciddi bir rant alanı. Önemli bir ilçe. Büyük sanayi kuruluşları ve Türkiye çapında iş yapan firmalar var. Burayı kaybetmek onların işine gelmedi.

Belediyeyi kazandıktan sonra ne gibi çalışmalar yaptınız?

Önceki belediyeden yarım kalmış yatırımlar vardı. On yıllık Mehmet Turgut döneminde başlanıp bitirelemeyen Alışveriş Merkezi ve Sosyal Yaşam Merkezi gibi. Önce onları bitirdik. Geçmişte ihmal edilen Gencali Mahallesi ile Kuzey İmar Planları’nın çıkarılması için çalıştık. Geri dönüşüm projelerinin yapılması, bunlardan okullara destek sağlanması, sahil düzenlemesi ile ilgili çalışmaların başlaması, Balıkçı Barınağı, yüz bin metrekare taş döşenmesi, Belediye Spor Kulübü’nün kurulup üç bin çocuğa hizmet vermesi, hemşeri ve taraftar derneklerine bedelsiz otobüs hizmetleri… Bir yıl içinde hizmet hamlesine başlamıştık.

“BU KADAR KÖTÜ OLACAKLARINI TAHMİN EDEMEDİK”

AKP’nin bir şeyler yapacağını bekliyorduk ama bu kadar kötü olacaklarını tahmin etmiyorduk. AKP’nin Fethullah Gülen Cemaati ile ilişkilerin ve yargıdaki bağlantılarını biliyorduk. Bir tane de gazete kiraladılar burada. Tetikçi olarak kullanmak üzere. Yalan ve iftira bombardımanına başladılar. Bu kadar rahatça nasıl iftira atılabilir, insanların onurlarıyla bu kadar nasıl oynanabilir şaşırıyorduk. Daha ilk günlerden Fatih Başkan’a suikast yapıldı dedikodusu çıkarıldı. Özel hayatı ile ilgili iftiralar atıldı. O da tutmayınca akçeli işlerle ilgili iftiralar atıldı. Dedikoduda kalacağını düşünerek ciddiye almadık. O gazetedeki iftira haberler referans alınarak soruşturma başlatıldı.

Görevden alınma süreci 2011 yılı Mart ayında oldu. Rüşvet gibi makam verilip meclis üyesi tedarik edilerek başkanvekili seçilmesi, konunun yargıya taşınması, yargının hak vermesi, tekrar seçim yapılması, O kadar kirli bir süreç ki akıl alır gibi değil.

Refik Yılmaz size göre bu süreçte oyun kurucu muydu yoksa oyunun bir parçası mı?

Oyunun bir parçasıydı. Gemlik’teki kumpası Bursa’da Cemalettin Torun, Genel Merkez’de Bülent Arınç’la birlikte kurdular. Yargı, Medya ve Basın üçgenini kurunca sivil darbe için düğmeye bastılar.

Anayasa’nın 127. Maddesi, hakkında soruşturma açılan belediye başkanının, soruşturmanın selameti açısından geçici bir süre ile görevinden uzaklaştırılabileceğini söylüyor. Onlar Fatih Başkanı 37 ay boyunca görevinden uzaklaştırdı. Bırakın soruşturmanın selametini, seçilmiş başkanı görevini yapamaz hale getirdiler.

Refik Yılmaz’ın Gemlik’te çok yoğun bir şekilde kendi reklamını yaptığını biliyoruz. Hatta ilçenin girişindeki Orhan Veli’nin şiirinin yanına bile kendi resmini yerleştirtmişti değil mi?

Refik Yılmaz, Rüşvet verilip verilmediği bile tartışılan süreçte başkanvekili koltuğuna oturup kamu kaynaklarını kullanarak kendini aday göstertti. 2, 3 Milyon Türk Lirası, eski parayla Trilyonluk kamu kaynağını kullandığı söyleniyor. Bu kadar parayı kim kullansa kendini başkan seçtirir. Biz 2009’da seçimi gönüllü destekçilerimizin de katkılarıyla 140 Bin Lira’yla kazandık.

“REFİK YILMAZ PARALELCİNİN ÖNDE GİDENİDİR”

Yargıdaki Fethullah Gülen Cemaati etkisinden bahsettiniz. Refik Yılmaz’la bunun bağlantısı ne?

Refik Yılmaz paralelcinin önde gidenidir! Neden mi? Meclis tutanaklarında konuşmaları var. Umurbey üzerindeki eğitim alanında onların Paralel Yapı dediği Fethullah Gülen Cemaati’nin okul açması için ballandıra ballandıra anlatması var. Fatih Başka’nın ruhsat vermediği cemaat yurduna ruhsat açılışına katılması var. Kendi akrabaları, yakınları cemaat okullarında okudu.

Bir dönem Gemlik’te dağıtılan imzasız bir suç duyurusu vardı. O suç duyurusuyla da ilgili Refik Yılmaz sizden şikâyetçi olmuştu değil mi?

Savcılığa giden imzasız bir suç duyurusu var. Dilekçe verdim ve davaya müdahil oldum.

“USULSÜZ İMAR UYGULAMASI, BÜROKRATLA ORTAKLIK, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK…”

Suç duyurusunda nasıl iddialar vardı?

Özel bir şirkete usulsüz imar uygulaması yapmaktan kardeşi ile birlikte kurduğu inşaat firmasına yapı kullanım izinlerini usulsüz bir şekilde vermekten tutun belediyedeki bir bürokratla ortak iş yapmak, yine akraba ilişkilerinden yola çıkarak gerçekleştirilen kimi akçeli işler var. Yolsuzluk, zimmetine para geçirmek, görevi kötüye kullanmak… Dava devam ettiği için etkileyecek şeyler söylemek istemem.

Fatih Başkan’a neredeyse gözünün üzerinde kaşın var diye soruşturma açan İçişleri Bakanlığı izin vermediği için hakkındaki iddialarla ilgili savcılık inceleme yapamıyor.  Madem “AK”sa, madem dürüstse İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe versin ve hakkındaki iddialarla ilgili soruşturma izni verilmesini talep etsin. Ben duyarlı bir vatandaş olarak bunu bekliyorum. Beslediği gazeteler ile propagandasını yapıp namusluyum dürüstüm diye halkın karşısına çıkıyorsa hakkındaki iddialar ile ilgili de savunmasını yapsın.

Peki, bu suç duyurusu hangi aşamada?

Bakanlık soruşturma izni vermedi. Ana muhalefet adına da kimse takip etmedi. Bunları asıl takip etmesi gereken muhalefet. Yerel seçimin üzerinden iki yıl geçti. Bir yıl dolunca belediyeyi değerlendiren bir basın açıklaması yapıldı mı? Yapılmadı. Demek CHP’li yöneticiler de belediyeden memnun. Bizim altı ayımız dolmadan Mehmet Çelik ve peşindekiler toplantılara başlamıştı.

“CHP’Lİ ENCÜMEN ÜYESİ USULSÜZ ARSA SATIŞINDA AKP’YE NEDEN DESTEK VERDİ?”

MHP İlçe Başkanı Osman Durdu’yu takdir ediyorum. Usulsüz arsa satışını yargıya taşıyarak zafer elde etmeleri çok önemlidir. Öte yandan CHP’nin Gemlik’te bu konunun takipçisi olmaması utançtır. CHP’li bir encümen üyesi de bu usulsüz satışa imza atmıştır. Neden imza attı? Bunları kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

Arsa Satışı bir dönem hem AK Parti’nin hem CHP’nin başını ağrıttı. Arsanın önemi neydi?

O arsa, Fatih Mehmet Güler döneminde belediyeye kazandırdı. Fatih Başkan, imar uygulamaları ile belediyeye yüz dönüm arsa kazandırdı. İmar Uygulaması nedir? Belediye imara açtığınız bir bölgeden park, bahçe, eğitim, spor, ibadet alanı yapmak için düzenleme ortaklık payı yani DOP alır. Bizden önceki dönemde belediye dar gelirli vatandaşların yaşadığı ova bölgesinde yüzde kırk, sanayi bölgesinde ise yüzde üç DOP almış. Üstelik sanayi bölgesindeki arsalar, ovaya göre beş kat değerli.

AKP’li belediye döneminde de sanayi bölgesinde 40 Milyon TL kadar değeri olduğu söylenen bir arsa, özel bir firmaya 24 Milyon TL’ye satılmış. Belediye yaklaşık 15 Milyon TL zarara uğratılmış. Tamam, arsa satılacak ama değerinde sat.

Zarar edilen bu miktarla neler yapılabilirdi?

Balıkçı Barınağı, Kaplıca, Kadın Sığınma Evi gibi tesisler yapılabilirdi. Bizim dönemimizde başlayıp AKP’nin iptal ettiği Balıkçı Barınağı’nın değeri 3 Milyon TL kadardı. Refik Yılmaz’ın belediyeyi uğrattığı zararla beş tane Balıkçı Barınağı yapılırdı.

Tüm bunlar neden Fatih Mehmet Güler ve CHP’nin başına geldi?

İktidara yakın kişileri rahatsız ettik. Kiminin liman uzatma işine çevresel nedenlerle izin vermedik, Kiminin arsalarına kamu çıkarlarını savunan kararlar verdik. Maalesef bunları anlatan yok. CHP, gelişmelere tavır koymadı. Süreci topluma iyi anlatabilseydik haklı olduğumuz konumda haksız duruma düşmezdik.

Gemlik’te Refik Yılmaz ve ekibi, Fatih Başkan ve bize karşı yargısız infaz, siyasi linç, itibar suikastı ve sivil darbe gerçekleştirdi.

Hakkında bu kadar iddia varken Yılmaz hakkında ne konuşalım? Gemlik’te Muhalefet anlatmazsa, basın yazmazsa neyi anlatacağız…

12421830_1745757458980815_440424990_n 12476575_1745757425647485_1986123618_n 12721796_1745757468980814_545065337_n

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burulaş Fahrettin Beşli’ye Emanet

Günlerdir merakla beklenen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük iştiraki Burulaş’ın ba…