Home GÜNCEL T.C, Bizi Biz Yapan Kimlik Kartı!

T.C, Bizi Biz Yapan Kimlik Kartı!

- Guncellenme Tarihi: 7 Nisan 2024 19:14
5 min read
T.C, Bizi Biz Yapan Kimlik Kartı! için yorumlar kapalı
0

Ana muhalefet partisi, yıllar sonra birinci parti olması, yerel seçim ardından ülkemizde büyük bir değişim başladı.

Hatırlayın!

Bazı resmi kurumların girişlerindeki tabelalardan T.C ibaresi kaldırılmıştı.

Bizi; sığınmacılardan (Suriyeli, Afgan, Pakistanlı ,Afrikalı) ve göçmenlerden ayıran Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus kütüklerinde kaydı bulunduğunu kanıtlayan resmî kimlik belgesidir.

Yurt içinde nüfus müdürlükleri, yurt dışındaysa Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilcilikleri tarafından verilen, Kanunen her Türk vatandaşı, doğumuyla beraber nüfusa kaydettirilen ve adına kimlik kartı çıkartılan Türk vatandaşlık kartı.

Osmanlı’da kimlik belgesi dağıtımı; II. Abdülhamit Dönemi’nde, Dâhiliye Nezâretine bağlı olarak nüfus işlerini yürüten Sicilli Nüfus Ahali İdare-i Umumiyesinin vatandaşlara, halk arasında kafa kâğıdı olarak da bilinen, Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi adlı belgeleri vermesiyle başlamıştı.

Ancak o dönemde, Osmanlı’da nüfus kütükleri bulunmadığı için verilen bu tezkereler, günümüz nüfus cüzdanlarından farklı olarak, herhangi bir nüfus kaydına dayanmamaktaydı. Bu yüzden uygulama devlet nezdinde beklenen yararı sağlamamış ve yeni bir sistem arayışı başlamıştı..

1927 yılında Umumi Nüfus Tahriri adıyla cumhuriyet tarihinin ilk nüfus sayımının yapılmış; bir yıl sonra da otuz iki sayfalık defter biçimli, Arap harfleriyle yazılmış, ilk sayfasında yukarı bakan ay yıldız basılı hüviyet cüzdanlarının dağıtımına başlanmıştı.

Atatürk’ün Anıtkabir Müzesi’nde sergilenen, Latin harflerine geçmeden önce verilen nüfus hüviyet cüzdanı. (Ankara-Hacıbayram kayıtlıdır)

Latin harflerinin kabulünün ardından, adları T.C. Nüfus Hüviyet Cüzdanı şeklinde değiştirilen kimlikler yeni alfabe kullanılarak tekrar düzenlenmiştir.

Bugün özellikle cumhur ittifakındaki bazı belediyelerin tabelasında bir değişiklik yaptılar..

Ve eklediler:

“Bu değişiklik sadece bir isim değişikliği değil. Bunun ötesinde çok büyük anlamlar içeren bir değişiklik olduğunu söyleyebiliriz. Tabelamızda daha önce Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması olan ‘T.C.’ ibaresi yoktu. Şu an T.C. ibaresine yer verdik. Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğüne, birlik ve beraberliğini sağlayacak projelere imza atacak bir yapıda olacak.

Sivas halkından T.C. ibaresinin eklenmesi için yoğun talep olduğunu” belirten Sivas belediye başkanı Adem Uzun, “Duruşumuz bundan sonraki çizgide anayasamızın da ilk 3 maddesinde belirtildiği üzere değiştirilemez olan maddelere de bir bağlılık olarak devam edecek. Aslında Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden T.C. ibaresi bu ilk 3 maddeyi hatırlatması manasında büyük önem taşıyor. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Tebrik etmeden geçemeyiz.

NEREDEN NEREYE!

Ramazan Bayramımız Kutlu Olsun!

Load More Related Articles
  • Milletin Tasarrufu!

    Bir millet düşünün! Çalışma hayatına başladığı andan itibaren devleti için vergisini düzen…
  • Hedef Şaşırtma!

    Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…
  • Şatafat mı? İhtiyaçlar Hiyarerşisi mi?

    Bize çok yerinde bir örnek olacak ve bu gün yaşanan şatafata dur diyen bir insan psikoloji…
Load More By Ali Özdemir
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Milletin Tasarrufu!

Bir millet düşünün! Çalışma hayatına başladığı andan itibaren devleti için vergisini düzen…