Home GÜNCEL Prof. Dr. Şerif Barış: Afete Hazırlık Evden Başlar

Prof. Dr. Şerif Barış: Afete Hazırlık Evden Başlar

- Guncellenme Tarihi: 13 Mart 2024 13:54
12 min read
Prof. Dr. Şerif Barış: Afete Hazırlık Evden Başlar için yorumlar kapalı
0

BUSİAD’ın düzenlediği iftar yemeğinde Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış,  ‘Bursa’nın Güncel Deprem Riski’ adlı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Şerif Barış, “Afete hazırlık evden başlar. Siz hazır değilseniz hiçbir devlet hazır olmaz” açıklamalarında bulundu.

BUSİAD‘ın düzenlediği iftar yemeğinde sunum gerçekleştiren Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış,  ‘Bursa’nın Güncel Deprem Riski’ temasıyla Bursa’nın olası bir depremde yaşanabilecek sorunlarını ve alınan önlemleri paylaştı.

“10 YILLIK BİR AFET PLANI İLE HASAR AZA İNDİRİLEBİLİR”

Prof. Dr. Şerif Barış, “Marmara Bölgesi’nde özellikle fayların mevcut olduğu yerlerden bazıları sismik boşluktur. Yani bu deprem üretebilecek yerler demektir. Bursa’da buralardan bir tanesidir. 2018’deki deprem haritasına bakarsak, 3. Derece olarak tabir edilen bölgelerdir. Buralarda deprem olma olasılığı çok yüksektir. Hasar, yıkım ve istenmeyen doğal sonuçlar olacaktır. Bursa’da olacak bir afet sadece İstanbul’u değil, tüm Marmara’yı etkileyecek. Bizim üzerinde çalıştığımız bazı deprem programları var. Belirtmeliyim ki, bunlar depremi olmadan haber veren sistemler değildir” şeklinde açıklamalarda bulunarak Bursa’nın bir deprem şehri olduğunu vurguladı. Ayrıca Şerif, 10 yıllık bir deprem planı ile hasarın aza indirilebileceğini belirtti.

“YENİ BULUNAN BİR FAY HATTI HEMEN DEPREM ÜRETMEZ”

Bursa‘da yeni keşfedilen fay hattı olan Kayapa Fayı’na değinen Prof. Dr. Şerif Barış, yeni bulunan bir fayın hemen deprem üretmeyeceğine değindi. Barış, “Bursa’nın yeni fayı Kayapa Fayı’yla ilgili yeni spekülasyonlar başladı. Yenişehir’e doğru giden bir fay. Üretebileceği depremlerle ilgili birçok haber çıktı. Fay bulunması hemen deprem üretecek demek değildir. Bursa Ovası’nda gömülü bir fay hattıdır. Biz orayı açıp faydan numune alıp geçmişte nasıl deprem üretti inceleyemedik. Bizim bildiğimiz bir şey var, Bursa fayları, 1800lü yıllarda iki depremle birlikte hasar gördü. Bu faylar mutlaka deprem üretecek, çocuklarınız için hazırlık yapmalısınız” şeklinde açıklamalarda tekrar deprem olmadan önce önlem alınması gerektiğini vurguladı.

İKİ UYARI SİSTEMİNİN BİRİ BURSA’DA

Türkiye’de kurulan iki erken uyarı sistemlerinden birinin Bursa‘da olduğunu belirten Barış, Bursa’da olası bir depremin ülkeyi daha çok etkileyebileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Şerif Barış, bu sistemin depremi tam olarak tahmin etmek için olmadığını vurgulayarak, sadece depremin yerini ve büyüklüğünü bulabileceğini belirtti. Barış devamında “Bu sistemde yüzey dalgaları gelmeden fay size yeteri kadar uzaksa elektriği keseriz, raylı sistemleri de durdurarak yangın, kazaların önüne geçeriz. Amaç o depremin zamanını söyleyebilmek ki insanların hayatını kurtarmak. Ülkede bir afet olduğunda bunun zararını hepimiz ödüyoruz. Sizin harcadığınız her para her kuruşla ülkenin zararı azalacak. Toplumsal bilinç, önlem ve seferberlik olmalı. Sizin hayatınızı kurtarmayacak teknik bilgiler yerine deprem öncesi, hazırlıklar, sırasında ve sonrasına olacakları anlatmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu. Prof Dr. Şerif Barış, bu sistemin asıl hedef kitlesinin sanayiciler, kamu yöneticileri ve belediye başkanları olduğunu belirtti.

“BİZİM GELİŞMEMİZ TEKNOLOJİYE BAĞLI”

Bu çalışmaların bir süreç olduğunu ve kendi imkanlarıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Şerif Barış, 120 istasyonla Bursa’daki depremleri an be an izlediklerini açıkladı. Bu istasyonlarla anlık depremin yerinin ve büyüklüğünün tespit edildiğini anlattı. Bu sistemlerin amacının olası bir depremde oluşacak yangın, elektrik çarpması gibi tehlikelere karşı uyarı anlamında geliştirildiğini ve o an bütün bu sistemleri keserek daha büyük bir yıkımın önüne geçebileceklerini söyledi.  Barış, “Bursa’ya yakın yerlerde uyarı sistemi çalışmayacak. Size 55 km uzak yerlerde çalışacak. Altyapı ve telekomünikasyon ne kadar hızlıysa, sistemimiz o kadar gelişecek. Biz teknolojiyle gelişiyoruz. Onlar geliştikçe biz bunları güncelliyoruz” açıklamalarıyla teknolojiyle birlikte sistemlerin geliştiğini belirtti.

AFET HAZIRLIK PLANININ ÖNEMİ VURGULANDI

Deprem anından görüntülerle sunumuna devam eden Prof. Dr. Şerif Barış, “Bu manzaraların yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken belli bir planınız olmalı. İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlarınız bir plan yaptı, yapmak zorundalar. Peki, haberiniz var mı? O planı neden eviniz ve aileniz için yapmıyorsunuz? Afete hazırlık, minik adımlarla ve evden başlar. Siz hazır değilseniz hiçbir devlet hazır olamaz. O yüzden önce iğneyi kendimize batırmamız gerekiyor. Bir şey fark ediyorum, genelde acil durum planlarında afet boyutu yok. Bursa’da en büyük sorun deprem, sonrasında gerçekleşebilecek yangınlar, deniz kıyısındaysanız tsunamiledir. Bu gibi durumlar için de bir plan oluşturulmalı. İşletmenizin elektrik kesintisine bir planı var mı? Müdahale grubu dediğimiz olay komuta sistemi, olayı yönetecek ekipleriniz var mı, yeterli malzemeleri var mı, donanımlılar mı? İşletme dışında da herhangi bir afetle de karşılaştığında o afetin zararını azaltarak hepimizin zararını azaltıyorlar. Bir uzman gelene kadar siz kendi söküğünüzü dikmek zorundasınız. Hazırlıkların olası afet sorunlarını azaltacağını unutmayın” açıklamalarıyla afet öncesi, anı ve sonrası planlarının hazır olması gerektiğini vurguladı. Şerif, “Deprem dalgası periyodu gereği üst kısımlar daha çok sallanır. Dayanıksız binalarda hasar olmasa bile eşyalar size ve yakınlarınıza çok büyük zararlar verebilir” sözleriyle evlerde bulunan eşyaların sabitlenmesi gerektiğini belirtti.

İNSAN PSİKOLOJİSİNİ HAZIRLAMAK

İnsanların deprem korkusu hakkında Prof. Dr. Şerif Barış, “Büyük bir depremin ardından artçı depremler 24 ay kadar sürer. 4 ve 4’ten büyük depremler insanlarda travma etkisi yaratabiliyor ve bu etkiler insanları işinden bile edebiliyor. Psikososyal dayanıklılık uzmanları, ruhsal sağlık uzmanları ve sismologlarla birlikte travması olan insanlara ‘sağlam bir bina depremde yıkılmaz. Sabitlenmiş mobilya ve malzemeler devrilmez’ düşüncelerini aşılamak gerekiyor” açıklamalarıyla insanlara deprem bilinci kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: bursadabugün.com

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bursa’da 1 Mayıs’ta Ulaşım Ücretsiz

Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların tören ve kutlamalara kolaylıkla ulaşabilmesi am…