Home GÜNCEL Türkoğlu “Bursa ölüme de, sıtmaya da mahkum değil”

Türkoğlu “Bursa ölüme de, sıtmaya da mahkum değil”

- Guncellenme Tarihi: 7 Mart 2024 11:04
17 min read
Türkoğlu “Bursa ölüme de, sıtmaya da mahkum değil” için yorumlar kapalı
0

Tabiri caizse Bursa’da gerçekten projeler çarpışıyor. Cumhur ittifakı dışında yerel seçime ittifaksız giren CHP, İyi Parti, Yeniden Refah Partisi, Zafer Partisi, Memleket Partisi adayları teker teker projelerini açıklıyor.

Biz de gerçek şu ki Bursa’nın eksik yanlarıyla yüzleşiyoruz. Bilgi edinmeniz ve belediyelerin vaat ettiği projeleri takip ve talep edebilmeniz açısından ben de sizlere eksiksiz aktarmaya çalışıyorum.

Bursa’nın önemli eksikleri var, mesela kent veri sistemi yok… Elinizde bilgi yoksa atılan adımlar da isabetli olmayabilir, bütçenin doğru yönetilmemesine sebep olabilir. Bunu bize ilk açıklayan YRP adayı Sedat Yalçın oldu.

Bugün de İYİ Parti büyükşehir başkan adayı Selçuk Türkoğlu’nun proje tanıtım toplantısında artık hükmünü yitirmiş, çokça oynanmış bir imar planı olduğu konusunda bilgilendirildik. Türkoğlu bu eksiği “Anayasasız şehir olmaz” başlığıyla anlattı. Hedefin 2050 olduğunu, 1/100000’lik planları yapacaklarını açıkladı. Bu planda Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım’ın yanısıra mutlaka Kestel, Gürsu, Mudanya’nın da yer alacağını anlattı.

Öncelikle projelerinden bahsedeyim sizlere Türkoğlu’nun, sonra başka konular da size aktaracağım.

Türkoğlu göreve gelirse; Yeşil, Yaşanabilir, Katılımcı, Akıllı Şehir Bursa mottolarıyla tanışacağız.

Kendi evine yapmak isteyenlere arsa üretip, mülkiyeti belediyede ait 5 yıl içinde yapılmak şartıyla, makul rakamlarla arsa tahsisi yapılacak.

Kavimler göçüne son dedi Türkoğlu, Karacabey’de yapılan Teknosab veya Deri Osb gibi sanayi alanlarına Bursa’dan ulaşımın zor olduğunu, sabah – akşam gidip gelmenin trafik keşmekeşine katkı sağladığını, oralarda konut, depolama ve lojistik alanları da ihtiyaç olduğundan bu sorunu çözeceklerini anlattı.

Bursa’nın hala afet acil eylem planı olmadığını Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığından aldıkları bilgiyle teyit ettiklerini, acil Dirençli Şehir Bursa için bu planı hayata geçireceklerini söyledi.

En sevdiğim projesi herkesi ticari – konut alanı olmasından korktuğu Yunuseli Havaalanının Afetlerde toplanma – lojistik – kargo merkezi olarak planlanmasıydı. Bayıldım bu öneriye… Normal zamanlarda park olarak kullanılması öngörülen toplanma merkezi için bağımsız alt yapı, elektrik, su, gaz, iletişim ve depolar yapılması plan dâhilinde… Ayrıca, küçük kargo uçaklarının inip kalkış yapabileceği bir pist de ayrılacak…

Lodosu başta olmak üzere bazı bölgelerimizde poyrazı da çok olan Bursa’mızda güvenlik açısından çatı ve tabelaların tümü gözden geçirilecek. Gerekli önemler alınması sağlanacak.

Kentsel dönüşüm ve depreme karşı dirençli şehir tüm adayların ana konusu normal olarak… Selçuk Türkoğlu da dikine imar furyasına son vereceklerini, kent siluetinin daha fazla bozulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Şehir içi yol bilgilendirme tabela sisteminin teknolojik imkanlarla yenilenmesi de Türkoğlu’nun projeleri arasında yer aldı.

Atatürk stadyumunun yerine yapılan, işlevsiz millet bahçesi yerine 60 bin metrekarelik, 200 bin kişilik kent ve kültür merkezi yapacaklarını adını da ATATÜRK kent ve kültür merkezi koyacaklarını belirtti. Hemen yanına da Zeki Müren Sanat Merkezi yaparak kültür konusuna katkı sağlayacaklar.

Hem atanamayan öğretmenlerin işsizlik sorununu bir nebze de olsa çözebilmek adına, hem eşit olamayan eğitim sisteminde mağdur olan, yeterince eğitim alamayan öğrenciler için ücretsiz kurs merkezi açılması da projeler arasında…

Uyuşturucuyla mücadeleye katkı için çok güzel bir projesi var Türkoğlu’nun… Belediyelere ait billboardlarda kamu spotları yayınlanacak… Biliyorsunuz televizyonlarda bu spotlar saçma sapan saatlere koyulur hep… Bence güzel bir uygulama olur.

Bursaspor son zamanların kanayan yarası Bursa’da… Hepimizin ortak değeri ancak günden güne kötüye gidiyor. Bursaspor için de bir proje geliştirmiş Türkoğlu: Siyaset üstü istişare kurulu… Takımın maddi bağımsızlığının sağlanması için gerekli sistemi ortak akılla kuracaklarını anlattı. Atatürk stadyumunun yıkılmaması, yeni stadyumunun yapılmaması için çok çaba sarf ettiğinden dem vurdu. “Atatürk Stadının yıkıldığı gün, Bursaspor da yıkılmaya başladı” dedi. Bu konuda Türkoğlu ile aynı fikirdeyim. Ülkenin tüm şehirlerinde stadyumlar devlet eliyle yapılırken bizim Büyükşehir bütçesi ile yapmamıza ne gerek vardı, hala anlamıyorum. Hele ki yeri de berbat, hastane karşısında stadyum mu olur?

Türkoğlu’nun emekliler için de elbette bir projesi var: Evi olmayan, sadece emekli maaşı ile geçinen emeklilerin maaşı asgari ücrete tamamlanacak. Aslında muhtaç duruma getirilen emeklilere karşı asıl sorumluluk hükumette… Ben hükumetin görevinin belediyeler tarafından üstlenilmesini doğru bulmuyorum. Bir de çalışanla emekli bir mi gibi cümleler duyuyorum etraftan… Çok üzücü… Yıllarca emek vermiş, devlete primi hem işveren hem kendisi tarafından ödenmiş, şimdi rahat ve sosyal bir yaşam hak eden emeklilerin asgari ücretten daha az maaş almasını istemek dümdüz vicdansızlık… Bir daha düşünün derim, bugün hem emekli maaşı alıp hem çalışabilen genç emekliler tüm emeklileri kendileri gibi zannediyor.

Gelelim su meselesine, kullanılan suyun ilk tonunda ücret yok, 2-10 ton arası yüzde 50 indirim yapacak Türkoğlu başkan olursa…

Süt içmeyen çocuk kalmayacak diyor Türkoğlu, dediği o ki Bursa’daki çocukların yüzde 50’si süte ulaşamıyormuş… Ne acı… Hele ki Türkiye ekonomisine katkıda ikinci – üçüncü sıralarda olan Bursa’da bunun yaşanması daha da acı…

Ulaşıma derin neşter başlığıyla ulaşım projelerini de paylaştı Türkoğlu: Toplam uzunluğu 24 km bir yeraltı metro yapılması, bu hatların mevcut kullanılan güzergahlardan farklı konumda olması nedeniyle de inşaat süresince mevcut trafiğe olumsuz etkisi olmayacağı, metronun Görükle’ye kadar 3,5 km uzatılarak mevcut hafif raylı sistem ile entegre edilerek Uludağ Üniversitesinden Kestel ve Gürsu’ya kadar ulaşımın kesintisiz olarak sağlanması projeleri arasında.

Derin Metro Hattı ile hat üzerinde yapılacak Stadyum İstasyonundan başlamak üzere Hürriyet -Yunuseli – Otobüs Terminali – Bağlarbaşı –Emek hattı boyunca ve Küçük Sanayi İstasyonundan başlamak üzere Demirci-Çalı-Yaylacık-Tahtalı-Kayapa hattı boyunca yeni yapılacak hafif raylı sistemlerle entegrasyonu sağlanarak önemli bir nüfusu daha raylı sistemle tanıştırmak Türkoğlu’nun hedefleri arasında.

Yine ulaşıma katkı sağlamak adına, “11 Eylül ve Avrupa Konsey Bulvarları ile Otansansit’ten başlayarak Soğanlı’ya kadar ulaşan ancak bir türlü tamamlanamayan Muhsin Yazıcıoğlu, Çelebi Mehmet, Hüdavendigar Bulvarlarında akış kesintisiz olacak. Kavşak, batçık, tanjant tipindeki yollar ve alt/üst geçitler yaparak trafik lambalarını en aza indirmek suretiyle buraları alternatif ana arterler haline getireceğiz” diyor Türkoğlu…

Yeni sanayi bölgeleri ve şehir içinde konumlanmış kaçak fabrikalarla ilgili bir proje olmadığını görünce ben sordum. 5 bin 800 adet kaçak fabrika olduğunu, ancak 1/100.000’lik planlar yapıldıktan sonra yeni sanayi bölgelerinin planlanabileceğini söyledi. Kaçak sanayileşmenin ana sorununun yüksek maliyetli sanayi arsaları olduğunu da dile getirdi. Bir sanayici 20 milyon Liralık yatırım yapıyorsa 20 Milyon Lira da sanayi arsasına vermek zorunda kaldığından kaçağa başvurulduğunu, sanayiciye Bursa’da destek olunmadığını, sanayi arazisi çalışması yapılmadığını dillendirdi. Evet, bunu tüm büyükşehir başkan adayları ortak bir dille söylüyor.

Şimdi gelelim Selçuk Türkoğlu’nun toplantı başında dikkat çektiği hususlara…

Hepiniz duyuyorsunuzdur, Türkoğlu’nun çalışmadığına, Mustafa Bozbey’in kazanmasını istediğine dair söylentiler var… Bu konu onun da kulağına gitmiş ki konuşmasına bununla başladı. Dedi ki: “Ne birine kaybettirmek ne de birine kazandırmak için aday değilim. İyi belediyecilik kriterlerini Bursa’ya getirmek, yüzde yüz kendi değerlerimizle, özü başımıza Bursa’ya talibiz. Hiçbir şeyi mış gibi yapmadım, Allah da nasip etmesin. Bursalıların karşısına ben dahil İyi Partimizin iddialı adaylarıyla çıktık, iddialı bir şekilde çalışıyoruz. Bursa ölüme de sıtmaya da mahkum değil… İyi adaylar var, biz varız.”

“Beytül maldan siyaset yapmak kolay, beytül mala el uzatırsak Allah bize bu makamları nasip etmesin” cümlesi de oldukça vurucuydu. “Hayatım hak arayarak geçti, görev aldığım sendikalardan miras 32 dava kaldı, hak aradım, bunu yaparken de çekinmedim. Ankara’dan bakınca görülmeyen, sahipsiz bırakılmış bir Bursa var. Bursa’nın hakkını arayacak bir kent liderine ihtiyacı var. Bir deliye ihtiyaç var, ben o işe talibim.”

Söylentilere karşı net ve samimi bir açıklama yaptığını düşünüyorum.

Toplantıya İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu, Bursa milletvekili Hasan Toktaş, Bursa İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu ve tüm ilçe belediye başkan adayları tam tekmil katıldı.

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Seçim Sürecini Damga Vuranlar ve Seçim Tahminlerim…

En güzelinden başlıyorum: 14 – 25 yaş arası gençler… Evet, gençlerin sürece en çok entegre…