Home GÜNCEL Hava Kirliliği: PM2.5 Için Ulusal Sınır Değer Neden Belirlenmiyor?

Hava Kirliliği: PM2.5 Için Ulusal Sınır Değer Neden Belirlenmiyor?

- Guncellenme Tarihi: 26 Şubat 2024 11:02
5 min read
Hava Kirliliği: PM2.5 Için Ulusal Sınır Değer Neden Belirlenmiyor? için yorumlar kapalı
0

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala halk sağlığını doğrudan etkileyen başta hava kirliliği olmak üzere çevre sorunları hakkında bilgi almak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına farklı başlıklarda soru önergeleri veriyor. CHP’li Pala’nın hava kirliliği ile vermiş olduğu soru önergesine 15 günde cevap vermesi gereken Bakanlık, 40 gündür cevap vermiyor!

Hava kirliliğinin sağlık açısından başta çocuklar, yaşlılar ve yoksullar olmak üzere herkesi etkileyen en önemli çevresel risklerden birini oluşturduğunu belirten CHP’li Pala, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hava kalitesinin ülkemiz genelinde izlenmesi amacıyla 81 ilde toplam 360 hava kalitesi ölçüm istasyonu kuruldu. Bu istasyonlardan 340 adedinde Partikül Madde (PM10), 305 adedinde Kükürt dioksit (SO2), 302 adedinde Azot oksitler (NOx), 206 adetinde Ozon (O3), 190 adedinde Karbonmonoksit (CO) ve 173 adedinde Partikül Madde (PM2.5) parametreleri ölçülüyor. Dioksin ve furan gibi sağlığı tehdit eden birçok hava kirleticisi ise maalesef rutin olarak ölçülmüyor ve raporlanmıyor.” dedi.

Bakanlığa hava kirliliği hakkında 40 gün önce 17 soru yönelttiğini belirten Pala, “Dünya Sağlık Örgütü 2013 yılında partikül maddeyi (PM) kanserojen ilan etmiş ve sağlığın korunması açısından havadaki PM2.5 düzeyi için sınır değer önermiştir. PM2.5 düzeyinin izlenmesi ve sağlığı etkileyecek düzeyde artış göstermemesi için önlem alınması halkın sağlığının korunması açısından bir zorunluluk olduğu halde, ülkemizde halen PM2.5 için ulusal sınır değer belirlenmemiştir. Neden bugüne kadar PM2.5 için ulusal sınır değer belirlenilmesinden kaçınılıyor, bu soru dahil toplam 17 soruyu Bakan Özhaseki’ye yönelttim. Hava kirliliğiyle baş edebilmek için atılması gereken ilk adım, hava kirleticilerinin bilimsel yöntemlerle ve süreklilik gösterecek biçimde ölçülmesi olmalı. Bakana yöneltmiş olduğum sorular tamamen bilimsel bir raporlamayla verilecek yanıtlar, Bakanlığın cevap vermemiş olması hava kalitesinin izlenmesi ve önlem alınmasıyla ilgili işlerin gerektiği gibi yapılmadığına dair kaygılarımızı arttırıyor” dedi.

Pala yaptıkları bir araştırmada Türkiye’de 2018 yılında yüksek düzeyde PM2.5’e uzun süreli maruz kalmanın 44 bin 617kişinin erken ölümüne neden olduğunu ortaya çıkardığını, bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen PM2.5 sınır değerine uymanın halkın sağlığı açısından yaşamsal olduğunu vurguladı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

UİB’in Nisan Ayı İhracat Verileri Açıklandı

Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İh…