Home GÜNCEL 8 Dakikada Kalp Damar Tıkanıklığı Taraması

8 Dakikada Kalp Damar Tıkanıklığı Taraması

- Guncellenme Tarihi: 5 Ekim 2023 13:40
6 min read
8 Dakikada Kalp Damar Tıkanıklığı Taraması için yorumlar kapalı
0

Özel Doruk Nilüfer Hastanesi bünyesine kattığı doktor ve yeni teknolojilerle adından söz ettirmeye devam ediyor.

Dünyadaki ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda gösterilen koroner arter hastalığı erken tanı çok önem taşıyor. Öncü verilerin tedavide ellerini güçlendirdiğine dikkat çeken ve Türkiye yeni kullanılmaya başlanılan Cardisiografi yönetimi hakkında bilgi veren Doruk Nilüfer Hastanesi  Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Çiçek, Uzun yıllardır kullanılan elektrokardiyografi (EKG), efor testi, sintigrafi, stres ekokardiyografi, çok kesitli bilgisayarlı tomografi gibi testlerde yapılan tetkik çeşidine göre bazı olumsuzluklar ve riskler içerdiğini ifade etti.

Doruk Nilüfer Hastanesi, olarak riskleri en aza indirecek Cardisiografi tarama yöntemini odağına aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Yüksel Çiçek, hem tanı koyma süresini azaltıklarını  hem de hastaların radyasyona maruz kalmalarını engellediklerini belirtti.

RADYOAKTİF MADDEYE MARUZ KALINMAYACAK

Ülkemizde henüz 3 ay önce birkaç büyük merkezde  kullanılmaya başlanan yapay zeka destekli Cardisiografi yönetimi hakkında bilgi veren Doruk Nilüfer Hastanesi  Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Çiçek,

“Koroner arter hastalığı yani kalp damar tıkanıklıkları  tüm dünyada, en sık görülen ölüm sebeplerinin başında gelmektedir. Kalp damar tıkanıklıklarının  taranması amacı ile kullanılan elektrokardiyografi (EKG), efor testi, sintigrafi, stres ekokardiyografi, çok kesitli bilgisayarlı  tomografi  gibi  testler uzun yıllardır kullanılmakla birlikte yapılan tetkik çeşidine göre bazı olumsuzluklar ve riskler içermektedirler. Çok kesitli bilgisayarlı  tomografi de yüksek maliyet, radyasyona maruz kalma, kontrast madde kullanımına bağlı allerjik reaksiyonlar, sintigrafide radyoaktif maddeye maruz kalma, efor testinde her hasta için uygun olmaması ve hassasiyetinin düşük olması gibi, EKG de  kişisel değerlendirme faktörlerinin söz konusu olması ve düşük hassasiyet sebebiyle çeşitli dezavantajları vardır” dedi.

8 DAKİKADA SONUÇ

Cardisiografi yönetiminin sağladığı avantajları da dile getiren Prof.Dr.Yüksel Çicek şöyle konuştu: “Cardisiografi erişkin yaş grubunda tüm kişiler için uygundur. Yapılması sakıncalı olan hiçbir hasta grubu yoktur. Gebelik durumu olan kadınlarda dahil sağlıklı görünen ama kalp damarlarımda sorun varmı diye kontrol olmak isteyen veya kalp damar tıkanıklığı şüphesi olan tüm kişilerde rahatlıkla yapılabilmektedir. İşlem, sırtüstü yatar veya oturur pozisyonda 4 dakikalık kayıt alınmasından ibarettir. Damar yolu açılmasına dahi gerek yoktur. Cardisiografi yöntemi   istirahatte kalp damar hastalığı  tanısına ulaşabilmek adına ucuz, güvenilir, tekrarlanabilir, 4 dakika çekim ve 4 dakika analiz süresi ile toplamda 8 dakika da %90-95 doğruluk oranıyla sonuç veren, raporlama için bekleme gerekmeyen   ve kolay uygulanabilir bir yöntem olarak yurt dışında son bir  yılda uygulanmaya başlamıştır.”

KALP KRİZİNİ ÖNLEMEK İÇİN TARAMA ŞART

Doruk Nilüfer Hastanesi  Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Çiçek, Kalp krizini önlemek için gerekli tedbirlerin alınması ve tedavilerinin başlanması için, özellikle ailesinde kalp damar hastalığı olanlar, şeker hastası veya yüksek tansiyon hastası olanlar, yüksek kolesterolu olanlar, sigara içen ve buna bağlı kalp krizi riski artmış olanlar başta olmak üzere erişkin yaştaki tüm kişilerin kalp damar hastalığı olup olmadığının tespiti için başvurmalarını beklediklerini ifade etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bağlantı Elemanları ve Hırdavat Sektörünün Liderleri TÜYAP’ta Buluştu

Bağlantı elemanları ve hırdavat sektörünün lider isimleri, 9-12 Mayıs tarihleri arasında R…