Home EĞİTİM BTÜ’lü Araştırmacılar O Hastalığa Çare Oluyor

BTÜ’lü Araştırmacılar O Hastalığa Çare Oluyor

- Guncellenme Tarihi: 13 Haziran 2023 16:44
4 min read
BTÜ’lü Araştırmacılar O Hastalığa Çare Oluyor için yorumlar kapalı
0

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF)  Biyomühendislik Bölümü Araştırma Görevlisi Kübra Şentürk tıbbi yaraların tedavi edilmesine yönelik önemli bir projeye imza attı. “Halothece sp. Siyanobakteri Suşundan Elde Edilen Ekzopolisakkaritlerin Karakterizasyonu ve Hidrojel Yara Örtüsü Olarak Geliştirilmesi” başlıklı proje şeker hastalığı gibi vücutta yara oluşturabilen pek çok hastalığın daha çabuk iyileşmesini sağlamayı amaçlıyor. Tübitak 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projeyle besinini fotosentez yolu ile elde eden bir bakteri olan  siyanobakteri suşlarının kullanılması planlanıyor. BTÜ MDBF Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Yılmaz ve Doç.Dr. Emel Tamahkar Irmak’ın da danışmanlığını yaptığı proje ile biyouyumlu ve biyobozunur yara örtülerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Projede kullanılacak siyanobakteri suşu için küresel ölçekte herhangi bir biyomedikal ticari ürün olmadığını dile getiren Araştırma Görevlisi Kübra Şentürk proje kapsamında hazırlanacak yara örtülerinin antibakteriyel etkiye sahip olacağının altını çizdi. Doğal bir biyopolimer malzeme geliştirdiklerini de sözlerine ekleyen Şentürk ortaya çıkan ürünün piyasada bulunan polisakkarit temelli ticari yara örtülerine karşı üstünlük sağlayacağına da vurgu yaptı. Ayrıca proje kapsamında geliştirilen ürünün antioksidan aktiviteye sahip olduğunu dile getiren Şentürk bu durumun yara örtüsüne iyileşmeyi hızlandıracak işlevsellik kazandırdığını ifade etti.

BTÜ Biyomühendislik Bölümü araştırmacıları tarafından Türkiye’den izole edilmiş bu halotolerant siyanobakterinin yoğun miktarda ürettiği hücre dışı polisakkaritlerinin potansiyel bir biyomedikal ürüne dönüştürülmesi projenin en özgün yönüdür diyen Şentürk ayrıca bu siyanobakteri suşundan elde edilen malzemenin içerdiği fonksiyonel gruplardan dolayı hidrojel oluşturma özelliği taşıyan yüksek antibakteriyel, antioksidan özellikleri gibi üstün özellikleri ile özellikle ilaç salım sistemleri, yara örtüsü gibi biyomedikal uygulamalarda gelecekteki biyomalzemelerin alternatif bir kaynağı olacağını düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

Özel Yetenekli Çocuklara BTÜ Onaylı Sertifikalı Eğitim

Bursa Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BTÜ-SEM), özel yetenekli çocukların pota…