Home GÜNCEL GESİAD 2022’yi Değerlendirip 2023’ten Beklentilerini Açıkladı…

GESİAD 2022’yi Değerlendirip 2023’ten Beklentilerini Açıkladı…

- Guncellenme Tarihi: 25 Ocak 2023 15:39
12 min read
GESİAD 2022’yi Değerlendirip 2023’ten Beklentilerini Açıkladı… için yorumlar kapalı
0

Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya, Yönetim Kurulu Üyeleri ve yedi Meslek Komitesi Başkanı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ekonominin durumuyla ilgili 2022’yi değerlendirirken 2023 beklentilerini açıkladı.

Basın toplantısında makroekonomik konulara değinen GESİAD Başkanı Kaya, “Covid-19 pandemisinin devam eden etkileri, Rusya ile Ukrayna arasında 1 yıla yaklaşan sıcak savaş, global tedarik zincirinin bozulmasından kaynaklanan hammadde sıkıntıları, gelişmiş ülkelerde yaşanan yüksek enflasyon ve durgunluk beklentisi gibi sebepler ülkemizi de yoğun bir şekilde etkiledi. 2022’yi en hafif anlatımıyla zor bir yıl olarak geride bıraktık ve yalnız bırakıldık” dedi.

GESİAD Başkanı Murat Kaya, sanayi sektörünün krediye erişimindeki sorunlar, maliyetlerdeki artışlar, döviz kurunun rekabetçi olmaktan uzaklaşması, resesyonist eğilimler nedeniyle yavaşlayan yurt dışı dış talebin etkisiyle çoklu bilinmezler ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

“VADELERİNİN UZAMASINDAN DOLAYI NAKİT AKIŞI YAVAŞLADI”

Açıklamasında “2022 yılı muhtemelen kayıtlara, 2000 ve 2009 krizleri ile 2020 pandemisinin ardından son 30 yılın en düşük büyüme yılı olarak geçecek” diyen GESİAD Başkanı Kaya makroekonomik konulardaki tespitlerini paylaşırken şöyle konuştu:

“Yüksek enflasyon nedeniyle girdi fiyatları öngörülemez ölçüde yükselmiş ve bu yükseliş aynı oranda fiyatlara yansıtılamadığı için sektörleri sıkıntıya sokmuştur. Personel maliyetlerinin artması kalifiye personel teminini zorlaştırmıştır. Artan maliyetlere karşın döviz kurlarının baskılanması, parite etkisi ve dış talepteki yavaşlama nedeniyle ihracatçının kârlılığı düşmüştür. Yüksek vergi oranları da en önemli sıkıntılardan biridir. Ödeme vadelerinin uzamasından dolayı nakit akışı yavaşlamıştır. Bankalar nezdinde kredi tahsisi konusunda karşılaşılan sıkıntılar mevcuttur. Kalifiye eleman sıkıntısı başlı başına sorun olmaya devam etmektedir.”

“DOLAR KURU 25-30 TL BANDINDA OLMALI”

GESİAD Başkanı Murat Kaya, üreten, katma değer sağlayan, ihracat yapan ve istihdam oluşturan genç müteşebbisler olarak önerilerini dile getirirken, “2023’te ekonomi yönetiminin ana gündem maddesi her durumda enflasyon ile mücadele olmalıdır. Enflasyonist ortamdan mümkün mertebe uzaklaşılması gerekiyor. Üzerindeki baskının gevşetilerek döviz kurunun üretebilir ve rekabet edebilir seviyeye gelmesi sağlanmalıdır. Devletimizin ihracatçıların üzerindeki maliyet baskısını hafifletecek önlemleri alması büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda 2023 yılı ortalama dolar kuru beklentimizin üretebilmek ve istihdamımızı sabit tutabilmek için 25 TL, karlılık için de 30 TL bandında olması gerektiğini önemle belirtiriz. Finans kuruluşları bugünkünden daha uygun koşullarda krediye ulaşımın önünü açmalıdır. Kötü gün dostu olduklarını göstermeliler ki, reel sektör de iyi günlerde finans kesiminin yanında olsun. Tekrara düşmek istemiyorum ama, meslek liselerinin memleket meselesi olduğu gerçeğini göz ardı etmememiz gerekiyor. Yetişmiş iş gücüne ancak ve ancak bu şekilde ulaşabilir ve zorluk yaşamayız” şeklinde konuştu.

“DİLİYORUM Kİ 2023’Ü CUMHURİYETİMİZİN 100. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR YIL YAŞARIZ”

Sözlerini “GESİAD olarak her zaman siyaset dışı kalmayı kendimize düstur edindik. Seçimleri demokrasinin şöleni olarak görmekteyiz” diyerek sürdüren Kaya, “Bu bağlamda, 2023 yılında gerçekleştirilecek seçimlerin memleketimize ve iş dünyasına hayırlar getirmesini temenni ediyoruz. 2023 yılı ülkemiz için çok özel ve anlamlı bir yıl. Diliyorum ki 2023’ü, cumhuriyetimizin 100. yıldönümüne yakışır bir yıl yaşarız” dedi.

GESİAD’ın 32 yıllık geçmişi ile Bursa’nın en eski sivil toplum kuruluşlarından birisi olduğunu belirten Kaya, meslek komiteleri aracılığıyla üyelerinin nabzını daha yakından takip ettiklerini söyledi.

KOMİTE BAŞKANLARI SEKTÖRLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Basın Toplantısında konuşan Otomotiv Komitesi Başkanı Mustafa Samancı, Tekstil Komitesi Başkanı Orhan Aksakal, İnşaat Komitesi Başkanı Fatih Kutlucan, Makine ve Robot Teknolojileri Komitesi Başkanı Berkant Arseven, Turizm Komitesi Başkanı Fırat Yıldız ile Eğitim ve Hukuk Komitesi Başkan Vekili Cem Ağ ve Hizmet Komitesi Başkan Vekili Recep Dönmez de kendi sektörlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

Otomotiv Komitesi Başkanı Mustafa Samancı, “Avrupa’da resesyon beklentisi, seçim, kur baskısı gibi sebeplerle zor bir yıl olacak. Kurların düşük seviyede kalması bir sorun, ihracat için fiyat tutturmak güç, bu sebeple ihracat düşüşü olabilir” dedi. Tekstil Komitesi Başkanı Orhan Aksakal, “2023’ten ortak beklentisi, enerji maliyetinin stabil, döviz kurunun olması gereken yere gelmesi ve satışlarının yüzdelik diliminde ihracata ağırlık verme isteği yönündedir” şeklinde konuştu. , İnşaat Komitesi Başkanı Fatih Kutlucan, “Kalifiye eleman bulamamak artan maliyetler üstümüze bir baskı getirirken açıklanan yeni destek paketi ile piyasada bir hareketlilik beklentisi var” derken, Makine ve Robot Teknolojileri Komitesi Başkanı Berkant Arseven, “Bizim gibi ihracat yapan ithalatı azaltıcı orta-yüksek teknoloji üreten firmalara uygun maliyetli, uzun vade kiralama, ucuz elektrik, SGK desteği gibi teşvikler verilmelidir” şeklinde konuştu. Turizm Komitesi Başkanı Fırat Yıldız, “Ekonominin düzelmesi ve bunun dışında Bursa ilimizin görünmeyen değerleri turizme kazandırılmalıdır. Uludağ, sadece kış turizmi olarak değil, tüm mevsimlerde değerlendirilmelidir” açıklamasında bulundu. Eğitim ve Hukuk Komitesi Başkan Vekili Cem Ağ, “2023 yılından ulusal manada beklentimiz elbette ki enflasyonun düşürülmesi, fiyat istikrarının sağlanması, alım gücümüzün artması ve ekonomik anlamda güven ortamının tesis edilmesidir” şeklinde konuşurken, Hizmet Komitesi Başkan Vekili Recep Dönmez de, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün E-ticaret hacmi ve önemi artmakta olup devletin bu anlamdaki destekleri sektör için her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran GESİAD Başkanı Murat Kaya, “Umutlarımızı geleceğe bırakmadan yaşamak istiyoruz” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl Artık Bu Merkezden 7/24 İzlenecek

İnegöl Belediyesi’nin hayata geçirdiği İzleme ve Değerlendirme Merkezi açıldı. İlk olarak …