Home GÜNCEL Yunus Aydın: ‘Sanayiciler birbirlerine 1 milyon dolara boyahane ruhsatını satıyor’

Yunus Aydın: ‘Sanayiciler birbirlerine 1 milyon dolara boyahane ruhsatını satıyor’

- Guncellenme Tarihi: 29 Aralık 2022 16:41
8 min read
Yunus Aydın: ‘Sanayiciler birbirlerine 1 milyon dolara boyahane ruhsatını satıyor’ için yorumlar kapalı
0

Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, boyahane ruhsatı almak isteyen çok sayıda firma olduğunu ve sanayicilerin birbirlerine boyahane ruhsatlarını 1 milyon dolara sattıklarının belirlendiğini söyledi. Sanayicilerin mutlaka bir vizyona sahip olması gerektiğini dile getiren Aydın, Çataltepe’de merkezi buhar sistemi ve sıcak su sistemi yapılması gerekliliğini ortaya koydu. Yunus Aydın, asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

‘İŞÇİYE ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDE ÖDEME YAPILMALI’

Asgari ücretin açıklanmasıyla iş dünyasının üretim ve çalışan bazında dengeleme yönünde ilerlemesi gerektiğini söyleyen Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın ‘İş dünyasında girdi maliyetleri yanında işçi maliyetleri de büyük önem taşıyor. Çalışanların psikolojisi, ruh hali de önemli. Ekonomik durumu iyi olan işçinin performansı ile ekonomik problemi olan işçinin performansı farklı olur. Aslına bakarsanız işçiye asgari ücret üzerinde ödeme yapıldığı takdirde işçi daha verimli olur. Alım gücü yükseldikçe bunu elde etmek mümkün olur. İşveren bunu dengelemek zorundadır. Uluslararası alanda ürettiği ürünün 00,1 oranda ucuz olması da o firmanın bir adım önde olması demektir. Bunu da göz ardı etmemek gerekir’ dedi.

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FİYATLARINDAKİ ARTIŞLARIN İHRACATA OLUMSUZ YANSIMASI

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışların üretime ve dolayısıyla fiyatlara yansıdığını dile getiren Yunus Aydın, son aylarda firmaların bu nedenle sipariş kaybı yaşadığını söyledi. Aydın, ‘İşten çıkarmalar bazında kalkıp da üreten işçiyi işten çıkarmak mantıklı değil.  Emek yoğun sektörlerde bu durum görülebiliyor. Türkiye’de lokomotif sektörlerden biri tekstil. Bu gibi işten çıkarmalar, iş kayıpları da yaratıyor. Uluslararası firmalar tercihlerini bu durumda Türkiye’den yana değil de başka bir ülke firmasından yana kullanıyor. Son üç ayda siparişlerde bunları yaşadık. Tabii girdi maliyetleri de etkiliyor. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışların diğer fiyatlara da yansıması, uluslararası firmaların Türkiye’den başka alternatiflere yönelmelerine sebep olmuştur.’ tespitinde bulundu.

‘BOYAHANE RUHSATI VERMEK BURSA’YA İHANETTİR’

Boyahane ruhsatı konusunda başlarının çok ağrıdığını ifade eden Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:

Ekonomik anlamda daralma ve sıkıntıların yaşandığı dönemde yine de Uludağ OSB olarak 2023 hedeflerimizi tutturabileceğimizi düşünüyorum. Hedefi tutturabilmek için ORGANİZE Sanayi bölgelerinin mantalitesi çok önemli. OSB’lerin yerel yönetimlerden bir farkı yoktur. Bizim boyahaneler konusundaki görüşümüz bellidir. Boyahane ruhsatı alamayan birçok firma Bakanlığa şikâyette bulunuyor ve durmadan müfettişler geliyor. Müfettişler de memur zihniyeti ön planda, sabit bir bakış açısıyla yaklaşıyorlar konuya. Bakın bugüne kadar kamuoyu ile paylaşmadım ama artık paylaşmaya başlıyorum.  Sanayiciler birbirlerine 1 milyon dolara boyahane ruhsatını satıyor. Onun için millet birbirini yiyor. Uludağ OSB’de boyahane ruhsatı vermek demek Gürsu’ya, Kestel’e, Yıldırım’ a, Bursa’ya ihanet etmektir. Gidişat hiç de iyi değil. Yeraltı suları 300 metreye indi. Barakfaki’de obruklar oluşmaya başladı. Çataltepe’de merkezi buhar sistemi ve sıcak su sistemi yapılmalı diyoruz.’

‘HER İLÇEDE TİCARET SANAYİ ODASI KURULMALI’

OSB’lerin bağımsız olması gerektiğini söyleyen Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, ‘Önümüzdeki seçimlerde Bursa’dan milletvekili olacak arkadaşlarımızın Organize Sanayi Bölgelerinin yönetmenliğinin değiştirmesi için kanun teklifi vermeleri lazım. Bu konuda ben onlara yardımcı olabilirim. OSBÜK’ün arıtılması ve özellikle siyasal yapının elini çekmesi ile bağımsız bir üst kurum haline getirilmesi lazım. Denetimler buna göre yapılmalı. Her ilçede Ticaret ve Sanayi Odası mutlaka ve mutlaka kurulmalı. Bunların kanunla hayata geçirilmesi önemli. Siyasal gücü arkasına alan birkaç yönetici ile yürümemeli, objektif olunmalı’ dedi.

‘SANAYİCİLERİN BİR VİZYONU OLMALI’

Sanayicilerin bir vizyona sahip olmasının önemine de değinen Yunus Aydın, ‘Bir sanayici vizyonu çizilmeli. Bakın 266 sanayicimiz var. 10 kadar sanayicimiz nasıl para kazandığını kendisi bile bilmiyor. Rastgele bir kumaş tutturmuş gidiyor, para kazanıyor, kendi kendine ‘ben çok akıllıyım’ diyerek yürüyor. Vizyon çok önemli. Bir söz var: ’Fasulye yemedim ki karnım ağrısın.’ Ben Gürsu ve Bursa’ya hizmet ediyorum’ ifadelerini kullandı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başkan Karabatı Kültür Merkezi’nde İncelemelerde Bulundu

Karacabey’de sanat, kültür ve sosyal anlamda önemli bir merkeze dönüşmesi beklenen Kültür …