Home GÜNCEL BURSA ÇALKANIYOR, İL BAŞKANLARI KONUYU BİLMİYOR, YERSEN..!

BURSA ÇALKANIYOR, İL BAŞKANLARI KONUYU BİLMİYOR, YERSEN..!

- Guncellenme Tarihi: 15 Haziran 2022 17:42
13 min read
BURSA ÇALKANIYOR, İL BAŞKANLARI KONUYU BİLMİYOR, YERSEN..! için yorumlar kapalı
0

Seçimin ayak sesleri duyulmaya başlandı. Her ne kadar Sayın Cumhurbaşkanımız genel seçimler 2023’te dese de ihtimal yüksek ki önümüzdeki Kasım ayının başlarında sandığa gideceğiz. Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ın çok konuşulacak iddiası da Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin erken seçimden yana olduğunu öne sürmesi oldu.

Muhalefet kanadı da seçimin Kasım ayında yapılması yönünde çağrıda bulunuyor.

Yerel seçimlerin gidişatını genel seçimin rüzgârı belirleyecek olsa da, Bursa’da siyasiler hamlelerini yerel seçime yönelik yapıyor, daha şimdiden muhalefetle olmasa da parti içi başkanlık yarışları, ayak kaydırma telaşları, rakip görmenin oluşturduğu hezeyanlar başladı.

Tüm bunlar içten içe partilerin ana konularıyken CHP’nin Büyükşehir adayı Mustafa Bozbey’le ilgili yazdıklarımız ve gazeteci arkadaşlarımız tarafından yazılanlar Bursa’nın gündemine otursa da partilerin il başkanlarının sus pus olduklarını izliyoruz.

Özetlemek gerekirse;

Mustafa Bozbey, Emirkoop’tan yok pahasına alınan arsalara sahip olan 4 kooperatif işinin kardeşleri tarafından yürütüldüğünü belirtmişti.  Bozbey “Tüm kooperatifleri inceleyin. Benimle bağlantı kurarsanız art niyet aranır” demişti. Arsaların 24 ay taksitle ve de çok uygun maliyetle Emirkoop’tan alındıktan sonra elde edilen kazancın yüzde 800’den fazla olması dikkat çekerken, kooperatiflerin payı 64 daire ve 15 dükkanın Bozbey’in kurduğu PERÇEM şirketine verildiği ortaya çıktı.

İTİRAF ÜSTÜNE İTİRAF

Bozbey seçim döneminde FoxTv’de İsmail Küçükkaya’nın katıldığı programda “eşiniz ne iş yapıyor” sorusuna aile vakfı diyerek, neredeyse herkes tarafından belediyenin vakfı bilinen Nilvak’ın kendi vakıfları olduğunu itiraf etmişti.

Şu anda Bozbey aynı gaflet içinde kooperatiflerin kendisiyle alakası olmadığını söylemiş “Benim değil, kardeşlerimin” demişti… Onlarca kişinin mağdur olduğu inşaattaki 64 daire ve 15 dükkanın CHP’nin Bursa adayı Bozbey’in kurduğu şirkete verildiği ortaya çıkınca da “Bu doğru bir yaklaşım değil. Diğer kooperatifleri de ortaya koymalısınız. Onlar da aynı işi yapmışken, niye dört kooperatif gündeme geliyor? Diğerlerini ortaya koymazsanız siyaseten biz bu işi yapmış gibi oluruz.” diyerek başka bir itirafta bulunmuştu.

SİYASİ ETİK

Kimsenin malında mülkünde gözümüz yok, Allah daha çok versin, ama Allah hiç olmayanlara öncelikle versin… Ancak siyasi kimliğini ve Emirkoop’taki nüfuzunu kullanıp aylık 8 bin 800 lira 24 ay taksitle toplamda 6 Milyon Liraya alınan arsalardan elde edilen kar minimum 500 Milyon Lira olunca siyasi etik nerede sorusu sorulmaya başlandı. Kooperatifler kanununun yasal boşluklarından faydalanılarak geleneksel kooperatif ruhuna aykırı tamamen rant odaklı yaklaşımlar etik miydi?

Emirkoop konusunda tavrım ve yaklaşımım net:

Ucuza tarla toplayıp belediyelerle imara açtırdıktan sonra orta halli vatandaşa konut alanı üretmek asli vazifesi iken, tamamen müteahhit mantığındaki kooperatiflere arsa veren Emirkoop kesinlikle lağvedilmeli

Bursa’da Ak Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti ve Deva Partisi il başkanlarına konuyu ve fikirlerini sordum.

İyi Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu uzun zamandır zaten “Mustafa Bozbey bizim adayımız değil, CHP’nin adayı” dese de aile büyüklerinin rahatsızlığı ile uğraştığını, konuya vakıf olmadığını, sadece bir iki yazı okuduğunu, derli toplu okuduktan, inceledikten sonra cevap vereceğini belirtti. Türkoğlu ısrarla “yargı kararı var mı” diye sorsa da bazı rantların yasal olabileceğini ama etik konusunda sorgulanması gerektiğini belirtelim. Ve dahi Sayın Türkoğlu’nun tepki verdiği bir çok konuda yargı kararı olmadığı da işin cabası… Türkoğlu konuyu irdeleyip bize döndüğünde yayınımız her daim kendisine açıktır.

CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın verdiği cevap ise şöyleydi: “Bozbey’le ilgili sürekli birileri yazıyor, yanlış varsa ciddiye alıyoruz. Aynı süzgeçten diğer siyasiler de geçmeli… Olayın muhataplarını arayın sorun, konuya vakıf değilim” dedi. Şimdi Sayın Karaca’ya ne diyelim bilemedim, kendi partisinin belediye başkan adayıyla ilgili onca yazı yazılıp çiziliyor ama il başkanı konuya vakıf değil… Yarın devleti yönetmeye talipsiniz, nasıl olacak İsmet Karaca..?

MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı’nın verdiği cevap bence en ilginciydi: “Bu konuyla ilgili bir yorum yapmak istemiyorum, muhatabının izah etmesi lazım.” Hiç tatmin edici bir cevap olmadığı aşikar, Nilüfer’de muhalefet partisi olan MHP’nin kamuoyunda tartışmalar oluşturan ve seçimde rakimpleri olacağı bilinen bir isimle ilgili iddiaları yakından takip ediyor olması gerekmez mi? Neyse, Bursa’nın dertleri bizim, hazırlandığınız milletvekilliği sizin olsun sayın Kalkancı…

DEVA Partisi İl Başkanı Serkan Özgöz sorumuza yazılı bir açıklama gönderdi: “Deva Partisi Türkiye’nin köklü sorunlarına çözüm üretmek ve Türkiye’yi zenginleştirmek için kuruldu. EN köklü sorunlarımızdan biri de siyaset-rant ilişkisi ve siyasetin finansmanı. Bildiğiniz gibi DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Eylem Planını Sayın Genel Başkanımız Ali Babacan’ın katılımı ile Bursa’dan tüm Türkiye’ye duyurdu. Bu eylem planının hazırlıkları sürerken biz de Bursalılar ile bir tarama çalışması başlattık. Bursa’nın en önemli sorunlarını yine Bursalılara sorduk , verileri analiz ettik , değerlendirdik. Bu çalışmanın önemli başlıklarından biri de “Bursa’da Belediye İmkanlarının Kullanımı , Haksız Kazanc , Yolsuzluk ve Rant” hakkında.

Çalışmanın sonuçları katılanların %72’sinin belediye bütçe ve imkanlarını şahsi rant ve siyasetin finansmanı için kullanıldığını düşünüyor. Kararların çoğu şeffaf değil , yargı da çözüm üretmediği için yapanın yanına kar kalıyor anlayışı hakim.

Biz DEVA partisi olarak şeffaf siyasetin, dürüstlüğün siyasete hakim olması için , şahsi zenginleşmenin , siyasetin rant ile finanse edilmesinin önüne geçilmesi için çalışıyoruz. Adalet mutlaka tesis edilmeli , kanunlar herkes için adil biçimde uygulanmalı. İmar rantları ile sebebsiz zenginleşenler de adalet önünde hesabını vermeli.”

Sayın Özgöz de Bozbey adını kullanamamış ama genelleyerek de olsa konuya girmiş, var olsun…

Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan’a ulaşamadığımdan yazıyı onun görüşünü almadan yayınlıyorum, ulaştığımda bu yazının devamı olarak sizlerle paylaşacağım.

Rantsız bir Bursa dileğiyle…

 

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Seçim Sürecini Damga Vuranlar ve Seçim Tahminlerim…

En güzelinden başlıyorum: 14 – 25 yaş arası gençler… Evet, gençlerin sürece en çok entegre…