Home GÜNCEL Elektrik ve elektronik sektörünün ihracat devleri ödüllendirildi

Elektrik ve elektronik sektörünün ihracat devleri ödüllendirildi

- Guncellenme Tarihi: 19 Şubat 2022 11:23
10 min read
Elektrik ve elektronik sektörünün ihracat devleri ödüllendirildi için yorumlar kapalı
0

Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET), sektör ihracatının yıldızlarını ödüllendirdi. 5 farklı kategoride toplam 15 ödülün verildiği geceye Ticaret Bakanı Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle katılım gösterdi. TET Başkanı Dr. Güven Uçkan, her ay düzenli ihracat yapan üye sayılarının 500’ün üzerinde olduğunu söyledi.

 

Geçen yılı yüzde 28 artışla 14,4 milyar dolar ihracatla kapatan elektrik-elektronik sektörünün ülkemizdeki tek temsilcisi olan Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET), başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. 5 farklı kategoride toplam 15 ödülün verildiği geceye Ticaret Bakanı Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle katılım gösterdi. “Türkiye Geneli Elektrik ve Elektronik Sektörü” kategorisinde ilk üç şu şekilde sıralandı; Vestel Ticaret A.Ş., Arçelik A.Ş. ve BSH Ev Aletleri San.ve Tic. A.Ş.

Ayrıca sektöre katkılarından ötürü İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki’ye teşekkür plaketi takdim edildi.

“İhracatta rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyoruz”

Ödül töreninde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay şu ifadeleri kullandı: “2021 yılını 225,4 milyon dolarlık ihracatla kapadık. Rekorların üzerine rekorlar kırmaya devam ettik. Ocak ayında 17,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Türkiye, pandemi sonrası dönemde önemli bir tedarikçi haline gelmeye başladı. Çoğu sektörde ürünleri yetiştirmeye çalışıyoruz.  Bugün ihracatımız artmaya devam ediyor. Amerika’ya olan ihracatımızı hem genel olarak hem de elektrik ve elektronik ürünleri olarak artırdık. Bunların hepsi sizin başarınız. İhracatçılarımızı yalnız bırakmak istemiyoruz. Onlar için her türlü imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Projelerini, alım heyetlerini, fuarlarını destekliyoruz. Eksikliklerimiz varsa da hep beraber gidereceğiz. İhracatçılarımız zor zamanlarda bile nasıl çalıştıklarını gösterdiler. Bunlar çok büyük bir başarı. Bu başarımız 2022’de de devam edecek. Ar-Ge ve patent sayısı çok önemli. Bunlar üzerinde çalışmamız lazım. İhracata katkıda bulunan tüm firmaları kutluyorum.” dedi.

“Başkasının izinden gitmek yerine sektörde iz bırakmak önemli”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise “Bugün dünyada Ar-Ge ve inovasyona en fazla ihtiyaç duyulan sektörlerin başında elektrik-elektronik sektörü geliyor. Son 50 yıllık süreçte, dünyada teknolojik ilerlemelerin öncülüğünü bu sektör yaptı. Başkasının izinden gitmek yerine sektörde iz bırakmak çok önemli. Bir yandan nasıl daha fazla kablo ihraç edelim diye çalışırken, diğer taraftan enerjiyi kablosuz iletmek için Ar-Ge faaliyetleri yürütelim. Dünyanın en az elektrikle, en az suyla çalışan beyaz eşyalarını geliştirirken, üretimimize inovasyon katarak teknolojiye yön verelim. TİM olarak bu değişime hazırız. Bunun altyapısını oluşturacak projelerin temellerini attık.” dedi.

“Katma değeri yüksek ihracatta gidilecek yolumuz var”

Ödüle layık görülen tüm firmaları tebrik eden TET Başkanı Dr. Güven Uçkan, birlik olarak beyaz eşya, elektronik, kablo ve elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları alt sektörlerini temsil ettiklerini, 7 binin üzerinde aktif üyelerinin olduğunu ve her ay düzenli ihracatı olan üye sayılarının ise 500’ün üzerinde olduğunu söyledi. Uçkan sözlerine şöyle devam etti: “En çok ihracat gerçekleştiren 3 şirketimiz 2021 yılında sektör ihracatımızın yüzde 36’sını, birliğimiz tarafından her yıl hazırlanan ve bu yıl 10 milyon dolar ve üzeri ihracat gerçekleştiren Onur Listemizdeki 142 şirketimiz, aktif üye sayımızın yüzde 2’sini temsil etmesine karşılık sektör ihracatımızın yüzde 76’sını gerçekleştirdi. Kendilerini tebrik ediyoruz. İhracatımızın büyük çoğunluğu AB’ye olmakla beraber, AB ithalatı içindeki payımıza bakıldığında payımızın çok küçük olduğu, hiçbir sektörümüzün vazgeçilmez olmadığı ve daha gidilecek çok yol olduğu net olarak görülüyor. İhracata yönelik devlet desteklerini verimli ve sonuca etki edecek oranlarda kullanabilmeliyiz. Mevcut durumda, desteklerin çok fazla başlık altında ve farklı kurumlar tarafından koordine edilmesi, kamu kaynaklarının verimli kullanımını engelliyor. Belli ekonomik büyüklüğe ve güvenceye sahip kurumsal firmaların bürokrasiye boğulmadan üretim ve ihracat yapabileceği bir alt yapı sağlanmalı diye düşünüyoruz. Geleneksel ve orta teknoloji ürünlerin daha katma değerli ürünlere dönüşmesi markalaşma ile sağlanırken, yüksek teknoloji ürünlerinin sadece yüzde 3 olan ihracat payının artırılması için Ticaret Bakanlığımız tarafından yürütülen yüksek teknoloji desteğin düzenlenerek tekrar uygulamaya konulmasını arzu ediyoruz.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Marmarabirlik’ten Üreticiye 630 Milyon TL Ödeme

2023/2024 iş yılı ürün alım kampanyasının son dilim ödemesini 26 Nisan 2024 tarihinde yapa…