Home GÜNCEL Başkan Aktaş’ın tarih ve gelecek yatırımları

Başkan Aktaş’ın tarih ve gelecek yatırımları

- Guncellenme Tarihi: 25 Aralık 2021 13:20
16 min read
Başkan Aktaş’ın tarih ve gelecek yatırımları için yorumlar kapalı
0

Bursa, 6 bin yıllık varoluş tarihi ile çok güçlü ve fakat tarihi yapısını çok iyi koruyamamış bir şehir…

Bilirsiniz, Avrupa şehirlerinde hem büyüme, hem kentin tarihsel dokusuna sahip çıkma, hem modernleşme anlamında 50 – 100 yıllık planlamalar yapılıyor. Bursa belediye geçmişine baktığımızda yazık ki değil 50 yıllık planlama 5 yıllık planlama yapan başkan bile bulmak zor. Yakın geçmişte şehrin büyümesine paralel o dönem çok uzak olduğu konusunda eleştirilen Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminalini, şehrin içinde yeşil alan kalmasına vesile olan Hayvanat Bahçesi ile Botanik Parkı ve yakın çevre yolunu planlayan Erdem Saker’in öngörülü yaklaşımını hariç tutarak söylemiş olalım bu sözleri…

Keza eski Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin metro ulaşım ağı yeraltı olması gerekirken yerüstünde yaparak şehri ikiye bölmesi, stadyumu şehrin göbeğine yapması, baktıkça içimizi daraltması asla önlenemeyecek olan Doğanbey Toki konutları son derece öngörüsüz, Bursa’nın kalbine vurulan hançerlerdi.

Neredeyse hiçbir belediye başkanı hanlar bölgesindeki uygunsuz yapılaşmaya dur demedi. Hanların içleri kiraya verildi ve fakat görüntü kirliliği ile keşmekeşten öteye geçmeyen, hiçbir albenisi olmayan, saçma sapan brandalı kafeteryalar için bir düzenleme gelmedi. Ve Başkan Alinur Aktaş Kozahan’a bir düzen getirmeye çalıştığında ne kadar eleştirildi hatırlıyorsunuzdur.

Aktaş tüm eleştirilere rağmen vazgeçmedi, Hanlar Bölgesindeki çirkin yapılaşmayı yıkmaya, o bölgeyi temizlemeye kalkıştı. Tüm sermaye dayatmalarına karşı durdu, şu ana kadar 37 bina yıkıldı, AVM’ye ait bina da Ocak ayında yıkılarak süreç tamamlanacak. Sürecin bu kadar hızlı yürütülmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bölge için ‘acele kamulaştırma kararı’ etkin oldu.

Hemen ardından Bursa, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edildi ki bu da Bursa için onurlu ve turizm açısından fayda sağlayacak bir gelişme oldu.

Aktaş’ın şehrin tarihi mirasına sahip çıkması bunlarla da bitmiyor.

Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olabilmek için yaptığı çalışmalarda başarı sağladı. ‘Gelenekselden Evrensele’ sloganıyla Büyükşehir Belediyesi’nce başlatılan, BEBKA ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından da desteklenen çalışmaların ardından çini ve ipeğin ön planda olduğu ‘zanaat ve halk sanatları’ dalında hazırlanan başvurusu dosyası da kabul gördü ve Bursa Türkiye’den ağa dahil olan yedinci şehir oldu.

Biraz bu konuyu açalım. Unesco yaratıcı şehirler ağında dünya genelinden 295 şehir arasında artık Bursa’da bulunuyor. Türkiye’den daha önce Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kütahya, Afyonkarahisar ve Kırşehir bu ağ içerisine alınmıştı.

Özetleyecek olursak, Bursa İpeği ve İznik Çinisi başta olmak üzere şehrin zanaat ve halk sanatları da evrensel değer haline gelmiş oldu. Bu süreçte Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, İl Kültür Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşları da Büyükşehrin yanında yer aldı.

Arkeofili.com sitesi bir kültür varlığının UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesinin 7 önemli nedenini şöyle açıklıyor:

1- Farkındalık

UNESCO internet sitesinde verdiği resmi bilgide, bir alanın bu listeye alınmasının toplumlar ve hükümetler nezdinde farkındalık yaratmaya yardımcı oluyor.

2- Turizm

Listeye alınan kültür varlığının bilinirliği artıyor ve burayı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış oluyor.

3- Sahiplenme

Listeye alınan kültür varlıkları, bulunduğu kentin insanları tarafından da sahipleniyor, çünkü kente büyük getirisi oluyor ve kentin kalkınmasına yardımcı oluyor.

4- Finansal Destek

Bunun yanında listeye giren alanların korunması için UNESCO tarafından finansal bir destek de sağlanabiliyor.

5- Korumak

Yıllık 4 milyon dolarlık bir toplam fondan, özellikle de gelişmekte olan ülkelerden listeye girmiş olan dünya miraslarını korumak için pay ayrılabiliyor.

6- Hasar Giderilmesi

Bu fon aynı zamanda “tehlikedeki dünya mirası” listesindeki alanlarda oluşan hasarın olabildiğince hızlı bir şekilde giderilmesi için de kullanılabiliyor.

7- Teşvik

Dünya mirası listesinde yer alan varlıkların korunamaması halinde, komite bu alanların listeden çıkarılmasına karar verebiliyor. Dolayısıyla listeye alınan varlıkların daha iyi korunması için teşvik ediyor.

Dünya mirası listesinde yer alan varlıkların korunamaması halinde, komite bu alanların listeden çıkarılmasına karar verebiliyor. Dolayısıyla listeye alınan varlıkların daha iyi korunması için teşvik ediyor. Bugüne kadar biri 2007 yılında Ürdün’de ve 2009 yılında Almanya’da olmak üzere iki alan dünya mirası listesinden çıkarıldı. Bu bilgiyi de göreve gelecek yeni başkanların kulağına küpe olması için buraya bırakalım.

Geçmişimiz, atalarımdan kalan kültür mirasları, tarihi dokularımız, geleneklerimiz, göreneklerimiz elbette ki çok önemli, daha da önemlisi bu değerleri geleceğe taşımak gibi kutsal bir görevimiz var her birimizin…

İşte bunun için de Büyükşehir Belediyesi gençleri de unutmayarak bir gençlik kulübü oluşturdu. Kulüpte birçok indirim fırsatları, etkinlikler yer alıyor.  Gençler kulübe www.bbbgenclikkulubu.com web sitesinden ulaşabilirler.

Başkan Alinur Aktaş hem bu kulübün bir kez daha tanıtımını yapmak hem de görüş alışverişinde bulunmak üzere yaklaşık bin 400 üniversite öğrencisiyle kahvaltıda buluştu. Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi öğrencilerinden ve öğrenci toplulukların oluşan geniş katılımlı kahvaltıda öğrenci topluluk başkanlarından birkaçı da konuşma yaptı. Büyükşehir Belediyesinin Çorba Çeşmesi, Mahalle Gönüllüleri, Gençlik Kulübü, Gençlik Danışma Birimi gibi organizasyonu için teşekkür ederlerken iki de talepte bulundular. Bunlardan ilki iki yerleşkesi de Yıldırım’da bulunan Bursa Teknik Üniversite’ye KYK Yurtlarının Görükle’de olması sebebiyle ulaşımda zorlanması konusuydu, öğrenciler gidiş geliş 3 saati yolda geçirdiklerini, özellikle sınav zamanlarında zorlandıklarını dile getirdiler, Görükle’den servis hattı veya indirimli ulaşım istediler. Başkan Aktaş bu konuda İstanbul’da ulaşım 2,60 TL iken Bursa’da hala 1,50 TL olduğunu söyledi. Keza 5 büyükşehir içinde en ucuz suyunda Bursa’da olduğunu ve öğrencilere yüzde 50 indirimli olarak uygulandığını da sözlerine ekledi. Öğrenciler doğalgaza da indirim istediklerini Alinur Başkana iletmişler ama doğru adres elbette ki orası değil…

Yine Bursa Teknik Üniversite öğrenci topluluğu adına konuşma yapan genç arkadaşın bir diğer talebi de Yıldırım’da bulunan iki yerleşke arasındaki koridorun güvenlik ve tasarımsal olarak dizaynıydı. Olanak tanınırsa BTÜ Kültür Sanat toplulukları olarak gönüllü çalışacaklarını dile getirdiler.

Aktaş milli ve manevi değerler dışında değişim ve dönüşümün kaçınılmaz olduğuna, gençlerin mutlaka gezi, konferans, faaliyet, yabancı dil gibi konulara ilgi göstermesine değindi. Buradan da duyuralım Büyükşehir Belediyesi gençlere yönelik her hafta Bursa’nın ve İznik’in tarihi değerlerini göstermek için gezi düzenliyor, Aktaş’ın da deyimiyle hemen hemen yarısı şehir dışından gelmiş öğrencilerin hepsinin birer Bursa elçisi olması gerekçesiyle bu geziler önem taşıyor.

Alinur Aktaş’ın her masada bir bürokrat yoklamasında yazık ki Büyükşehir Bürokratları başkanı utandırdılar. Sadece 2 masada bürokrat kalmıştı, oysaki gençlerle sohbet kadar keyifli bir şey yok bence… Bu keyifli ortamda Başkanı yalnız bırakan her konuda bırakır, demedi demeyin..!

Ve son söz… 4 buçuk yıl önce annesi kaybeden Alinur Başkanın gençlere “Annenizi arayın, onu çok sevdiğinizi söyleyin” şeklindeki duygusal çağrısına umalım ki gençler kulak versin…

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Çekirge Devlet Hastanesi ve Kök Hücre Meselesi…

Çekirge Devlet Hastanesinde kök hücre tedavisi yapıldığını biliyor muydunuz? Bilen biliyor…