Home GÜNCEL Aselsan Yk Başkanı Ve Genel Müdürü Haluk Görgün: “2020’de 450 Milyon Dolar İhracat Yaptık”

Aselsan Yk Başkanı Ve Genel Müdürü Haluk Görgün: “2020’de 450 Milyon Dolar İhracat Yaptık”

- Guncellenme Tarihi: 22 Ocak 2021 11:31
10 min read
Aselsan Yk Başkanı Ve Genel Müdürü Haluk Görgün: “2020’de 450 Milyon Dolar İhracat Yaptık” için yorumlar kapalı
0

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi yılın ilk Müstakil Düşünceler toplantısını gerçekleştirdi. Video konferans yöntemiyle gerçekleşen toplantının konuğu ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün oldu.

MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Nihat Alpay ve üyelerin yoğun katılım gösterdiği video konferansta konuşan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, “ASELSAN 2020 yılında pandemiye rağmen 450 milyon doların üzerinde ihracat sözleşmesi imzaladı. Normalleşmeyle birlikte gelecek yıllarda bu rakam daha da artacaktır” dedi.

Programın açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, “Hizmetler sektörü başta olmak üzere belli alanlarda çok ciddi sıkıntılar olduğu aşikar ancak onun dışındaki sektörlerde geçen senenin biraz altında olsa da faaliyetler sürüyor. Pandemi sadece bizi etkilemedi, global bir sorun. Ekonomik, siyasi ve sosyal olarak tesirini gösterdi. Yaşamadığımız farklı bir iklimi yaşıyoruz. İnşallah tez zamanda aşının da etkin bir şekilde tüm dünyada uygulanmasıyla yavaş yavaş normale döneceğiz” şeklinde konuştu.

“ASELSAN bizim gururumuz” diyen Alpay, “Özellikle son 10 yılda savunma sanayindeki ve katma değeri yüksek ürünlerdeki üretimini iftiharla takip ediyoruz. ASELSAN’ın sadece ekonomiye direk katkısının yanında ülkemizin milli bağımsızlığıyla alakalı vazgeçilmez olması da çok kıymetli. Böyle üretimleri kendimizin yapıyor olması, yakın coğrafyadaki karışıklıkları göz önüne aldığımızda ne kadar ehemmiyetli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

“İhracat seviyemiz tatmin edici değil”
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN’ın 45 yıllık mühendislik ve sistem becerisi kültürünü sahaya en iyi şekilde yansıttığına dikkat çekti. Görgün, “2017’de 1 milyar 430 milyon dolar ciromuz vardı. Bir önceki yılı yaklaşık 2,3 milyar dolar ile kapattık ve 331 milyon dolar ihracat yaptık. Şu ana kadar 70 ülkeye ihracat yaptık. Bizim gibi firmalar için ihracat seviyesi tatmin edici değil. Bu konuyu ilerlememiz ve geliştirmemiz gereken bir yön olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Görgün, “Ürettiğimiz her ürün kendi ordumuzda kullanılıyor. Bununla birlikte mühendislerimizin ve sahada kahraman Türk askerinin katkıları ve geri beslemeleriyle ürünlerin güncellenmemiş halini tekrar sahaya süren de bir yapımız var” dedi.

“Her yıl ciromuzun yüzde 7’si Ar-Ge’ye gidiyor”
Savunma sanayinin yanında sivil alanlarda da önemli çalışmalar içerisinde olduklarını ifade eden Görgün şöyle devam etti, “Biz her yıl ciromuzun yüzde 7’sini Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Projemiz olmasa da yatırım yaparak geliştirdiğimiz çözümlerimiz var. Sinyalizasyon sistemleri, akıllı ulaşım sistemleri ve sağlık sistemleri bunlardan bazıları. Örneğin pandemide herkesin çok gururlandığı yerli solunum cihazını ürettik. Ayrıca sağlık sistemleri altında MR cihazı, X Ray cihazı da geliştiriyoruz. X Ray cihazının sertifikasyon aşaması biter bitmez seri üretime geçeceğiz. Bilkent Üniversitesi ile birlikte MR cihazının prototipini yaptık. Bununla birlikte kalp ve akciğer pompası yapıyoruz. Şu an sertifikasyonda olan optik tanı sistemleri de yapıyoruz. Bu çalışmalarımızla sağlık alanında ciddi bir açığı kapatacağımızı düşünüyoruz. Ülkemizin özellikle dışa bağımlılığını azaltacak, ekonomimize katkı sağlayacak seri çözümlerde sorumluluk alıyoruz. Bunları geliştirirken de özellikle de KOBİ’leri ve beraber çalışabileceğimiz yol arkadaşlarımızı da çeşitlendirmeye gayret gösteriyoruz”

“Biz Ar-Ge ve mühendislik firmasıyız”
ASELSAN’ın insan kaynakları yapısından da bahseden Görgün, “Biz kendimizi bir Ar-Ge ve mühendislik şirketi olarak tanımlıyoruz. Yaklaşık 9 bin personelimiz var. Biz pandemide birçok firmanın aksine 1479 personeli daha şirketimize kattık. Çalışanlarımızın yüzde 69’u en az lisans mezunu, yüzde 3 oranında doktoralı çalışanımız, yaklaşık yüzde 30 oranında da yüksek lisans yapan personelimiz var. Çalışanlarımızın yüzde 59’u da mühendis. Geçtiğimiz sene Ar-Ge bütçemiz 541 milyon dolardı. 8 tane teknoloji geliştirme merkezimiz var. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı 7 tane de Ar-Ge merkezimiz var. Üniversiteler ile de yakın iş birliği içerisindeyiz. Şu ana 60 üniversite ile birlikte toplam 132 proje geliştirdik. Bursa Uludağ Üniversitesi de çalıştığımız kurumlardan biri” diye konuştu.


“Yapacak ve verecek çok işimiz var”
ASELSAN ile Bursa arasındaki bağdan da bahseden Görgün sözlerini şöyle tamamladı; “Neredeyse tüm bölgelerimizde bir alt yüklenici ile çalışıyoruz. 50’nin üzerinde ilde ASELSAN ile birlikte çalışan alt yüklenicilerimiz var. Bursa da bu illerden biri. ASELSAN şu ana kadar Bursa’da 226 firma ile çalıştı. 10 milyon dolar civarında bir iş hacmi oluştu. Son 5 yıla baktığımızda da Bursa ile ticaret hacmi, daha önceki hacimlerin 5 katına ulaşmış durumda. Bursa ile daha sık iletişim içerisinde olacağız. Yapacak ve verecek çok işimiz var.”
Video konferans soru cevap bölümü ile sona erdi.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yıldırım’da İlkokullu Sporcular Ödüllendirildi

Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri ilkokul kademesinde ilçedeki 39 okuldan…