Home EĞİTİM Öğ-ret-men!..

Öğ-ret-men!..

- Guncellenme Tarihi: 18 Ocak 2021 14:20
6 min read
Öğ-ret-men!.. için yorumlar kapalı
0

Ülkemizde işsizlik sırasında ikinci sırayı alan Öğretmenler..
Her yıl fakültelerden mezun olan işsiz öğretmen sayısı 2022’de 1 milyon olacakmış.

Piyasada çoğu; satış elemanı, inşaat işçiliği, pazarcılık, kasiyerlik ve benzeri işleri bulabilenler karnını doyuruyor. Bazıları da evde beklemekte..
Ne söylendi?..

Yıl 2002, sayın Erdoğan dedi ki; “Niye okutuyorsun bu öğrencileri yazık değil mi?
Öğretmen almıyorum de…
Ama biz iktidar olunca inşallah boşta öğretmen adayı olmayacak!” Çok güzel.
Aradan 10 yıl daha geçti, takvimler 2012’yi gösterdi. Başbakan Erdoğan’dan öğretmen adaylarına müjdeli haber geldi; “Atanamayan öğretmen kalmayacak!” Çok daha güzel..

Bu arada her şehirde üniversite açıldı. Kontenjanlar, üçe dörde katlandı. Fakülte mezunu olana, öğretmenlik için parayı verene ‘pedagojik formasyon’ verildi..
Daha çok özel okul açılması özendirildi. Bu öğretmenlerin bir bölümü özel okullarda çalışmaya başladı.. Bir bölümü de ne iş bulursa yapıyor. Çoğunluk hiç iş bulamadan atanacağı günü bekliyor umutla. Eğitim fakültelerine bugün itibariyle hiç öğrenci alınmasa bile var olan adayların atanabilmesi için uzun yıllara ihtiyaç bulunuyor.

Türkiye’de 5 yılda kolejler iki kat arttı
5532 Özel anaokulu/sınıfı
1808 Özel ilkokul
2060 Özel ortaokul
3589 Özel orta eğitim
TOPLAM:12 809 Kolej var.
Özel okul ücretinin yarısını alabilene; işini bilen yani aile geçim endeksini belirli seviyede gösterene, öğrenci teşviki için her ay para verildi. Son üç yıldır oda yok. Kaldırıldı.
Bu dönemde, çoğu özel okul, asgari ücretli öğretmenine ödeme yapamıyor. Kiralarını ödemede çok zorlanıyor. Bine yakın özel okul kapandı.

Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) açıklamasına göre Türkiye’de 93 eğitim fakültesi bulunuyor. Bu fakültelerde yaklaşık 221 bin öğrenci eğitim alıyor. Türkiye’de üniversitelerin eğitim fakültelerinden her yıl mezun olan öğretmen sayısı, atama yapılan öğretmen sayısından çok fazla. Mezun olan ve atanan öğretmenler arasındaki fark çok fazla olduğu için her yıl en az 25 bin öğretmen işsiz kalıyor veya atanmayı bekliyor.
Öğrenci sayısı belli, onları eğitecek öğretmen sayısı da belliyken, bu hesabı dahi yapamayanlara sorumluluk verirsen, şaşırmayacaksın.

Öğretmen; KPSS’yi kazansa bile, atama sürecinde mülakat ve güvenlik soruşturması hukuksuzluğu nedeniyle birçok öğretmenin hayalleri çalındı. Atama sayıları belirlenirken ihtiyaç gözetilmeksizin branşlardaki adaletsizliğin başta bilim, sanat dersleri olmak üzere devam ettirildiği ortada.
Pandemi döneminde; Resim, Müzik ve Beden Eğitimi dersleri yok sayıldı. Hatta bir önceki yılın notlarıyla sınıf atlatılması söz konusu. Bu günler de karne notları; yazılı olmaksızın, performansa dayalı e-Okul VBS’den verilecek.

Tam 19 yıl geçti…
Doğan bebekler milletvekili olabilecek yaşa geldi.
Çözüm planı var mı? Yok!
Bunu önlemek için ne yapıyorlar?..
Torpilin yoksa zaten hiç bu meslekle uğraşmayacaksın. O kadrolara iktidar milletvekillerinin sülaleleri yerleşiyor. İmtihana girsen, puanın da yetse olmayacak gibi..
Bir bilim dalını, bir sanatı ya da teknik bilgileri öğretmeyi meslek edinmiş, okulda öğrencilere ders verebilecek bu işsiz Öğretmenler, ne yapacak?..

Load More Related Articles
  • Hedef Şaşırtma!

    Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…
  • Şatafat mı? İhtiyaçlar Hiyarerşisi mi?

    Bize çok yerinde bir örnek olacak ve bu gün yaşanan şatafata dur diyen bir insan psikoloji…
  • Değişim Şart Oldu!

    Temelde her anne-baba oğul ve kızı arasında bazı düşünce farklılıkları da olsa, bir gün ge…
Load More By Ali Özdemir
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

Hedef Şaşırtma!

Nereden baktığınıza bağlı bir davranış biçimi ‘hedef şaşırtma!… Bir iktidar Milletve…