Home GÜNCEL BUSİAD YEŞİL BURSA ÇALIŞMA GRUBU KURULDU

BUSİAD YEŞİL BURSA ÇALIŞMA GRUBU KURULDU

- Guncellenme Tarihi: 5 Haziran 2020 12:39
18 min read
BUSİAD YEŞİL BURSA ÇALIŞMA GRUBU KURULDU için yorumlar kapalı
0

“Temiz üretim yapmayan Bursa’ya gelmesin”

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Dünya Çevre Günü’nde düzenlediği online basın toplantısıyla, BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu’nun kuruluşunu duyurdu. Basın toplantısında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, “Bursa’ya teknolojik üretim yapmak isteyenler gelsin sözünü, bir adım öteye taşıyıp, “Temiz üretim yapmayanlar Bursa’ya gelmesin” diyoruz” şeklinde konuştu.

BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay, basın toplantısına Bursa’nın su ve yeşille tanımlandığını hatırlatarak başladı. Başkan Türkay, “BUSİAD olarak başka bir Bursa, başka bir Türkiye ve başka bir Dünya yok diyerek, doğayla uyumlu sürdürülebilir bir üretim ve yaşam için neler yapılabileceğini, bizim dışımızda işinin uzmanlarının yol göstermesini istedik. Bunun için BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu’nu kurduk. Çalışma Grubumuzun başında geçmiş dönem Belediye Başkanlarımızdan Erdem Saker Beyefendi olacak. Grubun Koordinatörlüğünü ise Doç. Dr. Efsun Dindar üstlenecek” dedi.
BUSİAD Başkanı Türkay, çalışma grubunun kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri olacağını da belirterek, şunları söyledi:
“Çalışma grubundan, medeni bir ülke olmanın göstergelerinden biri olan, geri dönüşüm konusunda, suyun tasarrufu ve kirliliğinin önlenmesi konusunda, yeşil alanların daha artırılması konusunda, havayı kirleten, ısınma için kullanılan yakıt, trafik ve toplu taşıma çözümlerine ilişkin yeni ve uygulanabilir şeyler duyacağımıza inançlıyız. Bu grup, gelecek 15-20 yıllık süre içinde Bursa’nın tekrar su ve yeşille anılması için yapılması gerekenleri, bu kentte yaşayan tüm hemşerilerimize bir çevre anayasası düzeyinde sunacak.
Ticari bir kaygı olmadan yapacak üstelik. Bu kentte yaşayan herkesle temas edecek onları dinleyecek ve onlara çevre konusunda yapmaları gerekenleri, önceliğine Yeşil Bursa’yı koyarak evirip çevirmeden dile getirecek.”
Grubun üreteceği çıktıların sanayiciler için de yol gösterici olacağını ifade eden Türkay, temiz üretim tekniklerinin gelecekte, üretime başlamak ve sürdürmek için şart olması gerektiğine inandıklarını da belirtti Türkay, sözlerini şöyle tamamladı:
“Temiz üretim yoksa GELECEKTE BİR BURSA’DA YOK! Diyoruz. O nedenle, artık herkesin bildiği “Bursa’ya teknolojik üretim yapmak isteyenler gelsin sözünü” bir adım öteye taşıyıp, “Temiz üretim yapmayanlar Bursa’ya gelmesin” diyoruz.”
“İKİ BÜYÜK TEHLİKE…”
Türkay’ın ardından konuşan BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu Başkanı ve Geçmiş Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlarından Erdem Saker de, “Her sektörden insan bir arada. Sanayiciler, çevreciler, üniversite, BEBKA, dernekler, sivil toplum örgütleri, Bursa’yı temsil edecek güçte bir yapı. Çok değerli bir oluşum” dedi.
İnsanlığın iki büyük tehlike ile boğuştuğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Biri 1950’lerden beri devam eden iklim değişikliği. Diğeri ise biyolojik çeşitliliğin yok olması. Uluslararası bilim insanları ekosistemde binlerce farklı türün yok olduğunu teyit ediyor. Bursa hem tarım hem de sanayi şehri. Bu anlamda dengeyi bulmak zorundayız. Çalışma Grubu olarak, bulduğumuz doğruları topluma ileteceğiz. Yaptığımız iş kağıtta kalmaz. Bugün tarım alanlarında kurulan sanayi bölgeleriyle gurur duyamayız. Bu ülkeye ihanettir. İnsanlığın ihtiyacı tarımın geliştirilmesidir. Bu çalışma grubu olarak doğruları bulmak ve çekinmeden dile getirmek için çalışacağız. Bursa’nın geleceği için faydalı bir çalışma olacağına inanıyorum. BUSİAD’ın bu konuya sahip çıkması çok önemli. “
“3 TANE DÜNYA GEREKLİ…”
Grubun Koordinatörü Doç. Dr. Efsun Dindar ise, “Aynı tüketim ve üretim hızıyla 2050 yılında, aynı nüfus artışıyla, 3 tane dünyaya ihtiyacımız olacak. Temiz su, temiz gıdaya ulaşma konusunda çok sıkıntılar bekleniyor. Önlemler almakta geç kaldık. Bu bir sanal gerçeklik değil ekolojik yıkımla birlikte 15-20 yıl sonra dünya yaşanamaz hale getirecek. Metabolik hastalıklar artacak, tarım iklime bağlı olarak eskisi gibi olmayacak. Farkındalığı artırmak için el birliğiyle usanmadan bu konuda çalışmamız lazım” diye konuştu.
BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu’nda BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Veda Girgin Eroğlu, Geçmiş Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlarından Erdem Saker, Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feza Karaer, Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat Ar, BEBKA Planlama Uzmanı Nalan Tepe Şençayır,
Şehir Plancıları Odası Eski Başkanı Füsun Uyanık, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nden Nagehan Çevik, TOFAŞ Tesisler ve Teknik Hizmetler Müdürü İsmail Önol yer alıyor.

 

BUSİAD Başkanın konuşması

Merhaba değerli medya mensupları. Hepiniz online toplantımıza hoş geldiniz. 

 

Öncelikle böylesine güzel bir havada, gönlümüz sizlerle BUSİAD bahçesinde bir araya gelme yönündeydi ancak biraz daha beklemeyi uygun bulduk. Kısa sürede bahçemizde bir araya gelmeyi temenni ediyoruz.

 

Tüm dünyayı esir alan bir salgının pençesinden kurtulup yeniden normal hayata dönme telaşındayız. Bir süredir üzerinde çalıştığımız bir projeyi, Dünya Çevre Günü’nde açıklamayı uygun bulduk. 

 

Bildiğiniz gibi Bursa, 19.YY’a kadar su şehri diye anılırmış, daha sonra bu Yeşil Bursa’ya dönüşmüş. Günümüzde ise yeşilin daha derin bir anlamı var. Çevreci, sürdürülebilirlik, gelecek nesillere yaşanabilir ve doğal kaynakların tüketilmeden devredilmesi gibi anlamları da içerir oldu yeşil. 

 

BUSİAD olarak başka bir Bursa, başka bir Türkiye ve başka bir Dünya yok diyerek, doğayla uyumlu sürdürülebilir bir üretim ve yaşam için neler yapılabileceğini, bizim dışımızda işinin uzmanlarının yol göstermesini istedik. Bunun için BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu’nu kurduk. Çalışma Grubumuzun başında geçmiş dönem Belediye Başkanlarımızdan Erdem Saker Beyefendi olacak. Grubun Koordinatörlüğünü ise Doç. Dr. Efsun Dindar üstlenecek.

Neler bekliyoruz Yeşil Bursa Çalışma Grubu’ndan;

 

Öncelikle kısa, orta ve uzun vadeli, bize özlediğimiz Yeşil Bursa’yı görmemiz için önerilerde bulunmalarını bekliyoruz.

 

Medeni bir ülke olmanın göstergelerinden biri olan, geri dönüşüm konusunda, hem sanayinin, hem evlerin yapması gerekenler nelerdir? Özellikle evler için hangi yöntemler sonuç verir? Evde ayrıştırma, toplama, tekrar değerlendirme yolları, toplumun eğitimi için öneriler bekliyor olacağız. Sanayi daha çok kontrol edilebilir durumda. Ama onlar için de çıktılarını değerlendirme yollarına ilişkin önerileri bekliyor olacağız.

 

Atıklarımızın yanı sıra su şehri Bursa’nın bunu tekrar hak etmesi için başta suyun tasarrufu ve kirliliğin önlenmesi adına önerileri merakla bekliyor olacağız.

 

Suyun Ardından Yeşi Bursa adının canlılığını sürdürmesi için yeşil alanların daha artırılması gerekli. Bunun nasıl olacağına ilişkin önerileri bekliyoruz. Bizim önerimiz 5 yerde 500’er dönümlük park yapılması yönünde. 

 

Malum Bursa’nın havası temiz sayılmaz. Geçen yıl BUSİAD olarak bir kitapçık da yayınlamıştık. Yeşil Bursa Çalışma Grubu’ndan bu konuda da detaylı bir çalışma beklentisi içindeyiz. Havayı kirleten, ısınma için kullanılan yakıt, trafik ve toplu taşıma çözümlerine ilişkin yeni ve uygulanabilir şeyler duyacağımıza inançlıyız.




Yani bu gruptan beklentimiz büyük. Bu grup, gelecek 15-20 yıllık süre içinde Bursa’nın tekrar su ve yeşille anılması için yapılması gerekenleri, bu kentte yaşayan tüm hemşerilerimize bir çevre anayasası düzeyinde sunacak. 

Ticari bir kaygı olmadan yapacak üstelik. Bu kentte yaşayan herkesle temas edecek onları dinleyecek ve onlara çevre konusunda yapmaları gerekenleri, önceliğine Yeşil Bursa’yı koyarak evirip çevirmeden dile getirecek.

 

Sözlerime başlarken ifade ettiğim gibi yaşayacak başka bir Bursa, Türkiye ve Dünya olmadığının da bilincindeyiz. O nedenle bu grubun üreteceği çıktıların bize de önemli bir yol gösterici olacağını düşünüyoruz. 

Sanayicilere gösterilecek olan temiz üretim tekniklerinin gelecekte, üretime başlamak ve sürdürmek için şart olması gerektiğine inanıyoruz. Temiz üretim yoksa GELECEKTE BİR BURSA’DA YOK! Diyoruz.

 

O nedenle, artık herkesin bildiği “Bursa’ya teknolojik üretim yapmak isteyenler gelsin sözünü” bir adım öteye taşıyıp, “Temiz üretim yapmayanlar Bursa’ya gelmesin” diyoruz.



Biz sanayiciler de Bursa’nın çok da temiz olmayan havasını soluyoruz. Temiz olmayan derelerinden sulanan sebze meyvesini yiyoruz. Aynı gürültülü ve çirkin görüntülere maruz kalıyoruz. Biz de daha güzel bir kentte sanayicilik yapmak istiyoruz.

Grubu çalışmalarında başarılar sizlere de sağlıklı günler diliyorum.

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Şükrü Deviren Teşekkür Ziyaretlerine Başladı

Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, hafta içi yoğun geçen hayırlı olsun ziyaretleri son…