Home GÜNCEL Ne yani ÖZ HAKİKİ İMSİAD’ı mı kursunlar?

Ne yani ÖZ HAKİKİ İMSİAD’ı mı kursunlar?

- Guncellenme Tarihi: 3 Ocak 2020 13:15
13 min read
Ne yani ÖZ HAKİKİ İMSİAD’ı mı kursunlar? için yorumlar kapalı
0

Türkiye’de üretim yapılan tek alan kalan, son 15 yılın gözdesi, ekonominin lokomotifi inşaat sektörü Bursa’da da çokça konuşulmaya devam ediyor. Bursa elindeki tekstil gücünü kaybettikten sonra otomotivde hala önde olmayı sürdürse de, inşaat iş dünyası çok uzun yıllar Bursa’ya para akışını sağladı. Rant ve sair konulara girmeden şehrimizde yaşayan birçok insanın ekmek kapısı olan bu sektör yok sayamayacağımız büyüklükte idi.

Son iki yıldır bu sektör de ekonomik çıkmazlardan elbette ki yara aldı, ama en az batak verenler yine inşaatçılar… Batak verenler de kendi öz paraları ile değil de banka kredileri ile bu işe soyunanlar oldu.

Öte yandan yeni yıl birçok STK’nın kongre sürecini de beraberinde getirdi. Bunlardan biri de yukarıda değindiğim sektörün temsilcilerinin zamanında güzel niyetlerle kurdukları İMSİAD yani İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği…

Derneğin Ocak ayının 26’sında genel kurulu olacak. Son iki yıldır Mustafa Andıç Başkanlığında faaliyet gösteren Derneğin 220 üyesi varken şu an sayı 140 civarlarında ki bunların içinde istifa etmiş, istifası sümenin altında bekleyen üyeler de var.

Fiili 50 bin kişinin çalıştığı, aileleriyle birlikte 200 bin kişiden fazla bir kitleyi temsil eden bu iş alanına ait derneğin sadece 140 üyesinin olması içler acısı…

Ki daha enteresan bir şey var ki; bu sayının 73 kişisi şu an sektörün önde gelenlerinin büyük teveccühü ile başkanlık için adaylığını açıklayan Mehmet Çelebi’nin etrafında toplanmış durumda.

Biraz karşı cenahı inceledim, kimler Çelebi’ye destek veriyor, İmsiad ve sektör için ne vaat ediyorlar, bu genç beyefendi sektöre fayda sağlar mı araştırdım.

Samimiyetle söylüyorum ki hakkında konuştuğum herkes tek olumsuz cümle kurmadı.

43 yıllık Çelebiler Group firmalarının ikinci nesil yöneticisi Mehmet Çelebi… Bursa’da yetişmiş, hitabeti güçlü, samimi, genç ama ayakları yere basan, 250 bin metrekareye yapılan konut projelerini yönetebilen, adı sağlam olarak anılan bir firmanın yöneticisi demek daha doğru olur.

Özellikle kentsel dönüşüm konusunda faaliyet göstermiş bir firmayı yönetiyor olması benim için dikkat çekici ki Bursa’da çıkmaza giren, birçok insanı barksız bırakan bu konuyu, bizzat yaşayan biri olarak çözüm üretmesini beklemek anlaşılır bir şey olur. Değil kentsel dönüşüm, hiçbir iş yapmayan bir şahsın şehrin en hızlı sektörüne başkanlık etmesini beklemek sizce da abesle iştigal değil mi?

Şu an İmsiad’ın yönetimine talip olan bu yeni ekip 30 kişilik bir grupla haftada 3 akşam toplantı yapıyor, proje ekipleri son sürat çalışıyor, şimdiye kadar oluşturdukları projeler akla mantığa yatkın, sektörü temsil ve ileriye taşıma noktasında oldukça başarılı duruyor. Projeleri yazımın sonunda vereceğim ama birkaç tanesi çok dikkatimi çekti onları biraz açalım.

Konut İhracatı Komisyonu kurulması öne çıkan bir proje örneğin… Bursa’da Araplara konut satışı çok hızlı diye biliriz de Kuveyt’te A Sınıfı Ofisi olan tek firma varmış Bursa’dan… Yani yurtdışında yeterli tanıtım ve satışımız hala yok. BTSO ile birlikte sanayi ve malzeme ihracatı gerçekleştirilse, Arapların sektörün zor durumunda fırsatçılık yapmaları, 600 bin liralık konutları 300 bin liraya kapatmaya çalışmaları yerine yüksek fiyatlarla konut satışı yapılsa Bursa ekonomisi ciddi katkı görür. Bu lokomotifin oluşmasında elbette güçlü bir dernek yapısına ihtiyaç var.

Projelere baktığımızda mevcut sıkıntıları gidermek üzerine hazırlandıklarını görmemek mümkün değil, kıssadan hisse sorun bilenin çözümü de üretebileceğinin bariz örneği hepsi.

Mehmet Çelebi “Güçlü Yönetim, Güçlü İMSİAD” ikilemesinin doğru orantısına vurgu yapıyor ve “Önce samimi olacağız, Samimi bir dernek oluşturacağız, İmsiad’ı insanlara dokunmayan bir dernek olmaktan çıkaracağız” diyor.

İlk bir yılın hedefi 400 üye… İmsiad’a kendi mülkü olan, içinde eğitim salonları, kuracakları Genç İmsiad üyeleri çekecek özellikler bulunan bir Genel Merkez inşa edecekler. Bu Genç İmsiad işini önemsiyorum, çünkü 20’li yaşlarda yeni mezun olmuş veya alaylı birçok genci yapacakları aktivitelerle bir araya getirip sektörel anlamda önlerini açmaya teşvik edeceklerine inanıyorum. Genç neslin önünde işini iyi yapan, kendini iyi yetiştirmiş işadamı örneklerine ihtiyacı var, bu ekip tam da böyle işte…

Görüntüden anlıyoruz ki bu ekip İmsiad’ı alır, doğru noktalara da yürütür. En kötü ihtimalle alamazsa “ÖZ HAKİKİ İMSİAD” adı altında yeni bir dernek gelir, benden söylemesi…

Sektörün tüm katmanları yeni ekibin projelerini ilk benden okuyacak. Bu arada tanımayanlar da gitsin tanışsın Mehmet Çelebi ile, bir kahvesini içsin, öyle karar versin… Ben şahsım adına genç beyinlerin önünün açılmasını tercih ediyorum, tecrübeli olanlar da yanında dursun desteklesin, gerektiğinde uyarsın, ama olmadığını bile bile bu koltuk sevdası Türkiye’yi bir adım öne çıkarmıyor bilesiniz.

Yeni yıl; yeni umutlar getirsin, ekonomimiz düzelsin, herkes ev sahibi olsun inşallah.

Ve işte o projeler…

İMSİAD PROJELER

* Konut İhracatı Komisyonu – (BTSO destekli yabancıya konut satışı) Sanayi İhracatı ve Malzeme İhracatı

*Kentsel Dönüşüm ve Şehir Planlama Komisyonu – (Yaşanabilir kentler ve mevcut sorunların çözümü)

*İMSİAD Akademi – (Tüm eğitim ve seminer planlaması)

*Genç İMSİAD – (18-25 yaş arası genç tüm çalışmalarımıza katkı sağlamalarını ve beraberliği sağlamak)

*İMSİAD Aile- (Özellikle sosyal sorumluluk projelerinde topyekûn birlikteliği sağlamak ve yönetimde çoğulculuk)

*İMSİAD Etkinlik Komisyonu (İMSİAD üyelerine yönelik tüm etkinliklerin sağlanması ve yürütülmesi)

*İMSİAD Satın Alma – (Üyelerin birlikteliği sağlandıktan sonra mevcut ihtiyaçların belirlenmesi toplu satın alma yapabilmesine uygun şartların oluşturulması)

*İMSİAD Basın – (İMSİAD ile alakalı kurumsal yazılı görsel ve dijital medyada kamu oyu ve üyelerle iletişimin sağlanması)

*İMSİAD Sinerji -(Tüm kamu kuruluşları, belediyeler, üniversiteler, meslek liseleri ve üniversitelerin alakalı birimleri ile iletişimin sağlanması)

*İMSİAD Teknoloji – (İnşaat ile alakalı yeni teknolojilerin takip etmek yeni teknolojilerin üretimi ile alakalı meslek liseleri ve üniversitelerin alakalı bitimleri ile iletişim ve koordinasyonunun sağlanması)

*İMSİAD Finansman -(İnşaat sektörü ile alakalı yerel ve ulusal bankalar dışında Yurtdışında yeni finans arayışları ve kurumlarla iletişimin sağlanması ve bu sayede ülkemize sermaye girişinin sağlanması.

Load More Related Articles
Load More By Semra NEJLA TEKE
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Seçim Sürecini Damga Vuranlar ve Seçim Tahminlerim…

En güzelinden başlıyorum: 14 – 25 yaş arası gençler… Evet, gençlerin sürece en çok entegre…