Home GÜNCEL Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Soçi’de flaş açıklamalar: Zirve sonrası…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Soçi’de flaş açıklamalar: Zirve sonrası…

- Guncellenme Tarihi: 14 Şubat 2019 17:19
11 min read
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Soçi’de flaş açıklamalar: Zirve sonrası… için yorumlar kapalı
0

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin katılımıyla “Suriye” konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zirve sonrası müjdeler vereceğimize inanıyorum” açıklaması yaptı. Putin de, “Ateşkes İdlib’teki teröristler için mazeret olamaz” dedi. Ruhani ise, “Türkiye’nin endişelerini anlıyoruz” görüşünü dile getirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz nasıl Suriye’de akan kanı durdurmak için mücadele veriyorsak, başkaları da çatışmaların sürmesi için gizli açık çalışıyor. Basiret, feraset ve uzlaşıyla hareket ederek şimdiye kadar bu çevrelere bekledikleri fırsatı vermedik.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin “Suriye” konulu üçlü zirvesi başladı.

Sanatoryum Rus’da, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ev sahipliğinde yapılan zirve öncesinde Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’yi karşıladı. Liderler aile fotoğrafı çekilmesinin ardından görüşmeye geçti.

Görüşmenin başında konuşan Erdoğan, zirve toplantılarından dördüncüsünde Putin’in ev sahipliğinde Soçi’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Putin’e misafirperverliği için teşekkür etti.

Erdoğan, dün İran’da gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara başsağlığı diledi.

Kritik bir dönemde çok kritik bir zirve gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, 8 yıldır silahların ve bombaların gölgesinde hayata tutunmaya çalışan Suriye halkının kendilerinden kalıcı siyasi çözüm yolunda sevindirici haberler beklediğini söyledi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı şekilde 4 milyona yakın Suriyeli mültecinin Türkiye’de misafir edildiğini düşündüğümüz zaman bu, Irak’takilerle beraber 4,5 milyonu buluyor. Vatan hasretiyle yanan Suriyeli mülteciler evlerine huzuru kalple dönebilmek için gün sayıyor. Bugüne kadar yaptığımız üç toplantıda da beklentileri boşa çıkarmadık. Siyasi sürecin ilerletilmesi, sükunetin sağlanması, ateşkesin tahkimi ve terörle mücadele konularında gerçekten önemli mesafeler aldık. Tüm sıkıntılara, görüş ayrılıklarına hatta aramızı açmaya yönelik kimi provokasyonlara rağmen Astana ruhunu kararlılıkla muhafaza ettik. Altını çizerek ifade etmek isterim ki Astana platformu Suriye’de akan kanın sona erdirilmesi için somut çözümler üreten en başarılı girişimdir. Ateşkes tesisinden gerginliği azaltma bölgelerine, insani yardımdan 12 Şubat’ta gerçekleştirilen tutukluların değişimine kadar sahada birçok olumlu gelişmeye yine bu platform imza atmıştır. Öte yandan biz nasıl Suriye’de akan kanı durdurmak için mücadele veriyorsak başkaları da çatışmaların sürmesi için gizli açık çalışıyor. Basiret, feraset ve uzlaşıyla hareket ederek, şimdiye kadar bu çevrelere bekledikleri fırsatı vermedik. Süreç içinde önümüze çıkan ve çıkartılan engelleri suhuletle, işte bugün burada olduğu gibi diyalog yoluyla aşmayı başardık.”

– “Suriye halkının en zor zamanlarında yanında olduk”

Şair Sadi Şirazi’nin, “Hakiki dost, saadet zamanında değil sıkıntılı zamanında el tutan kimsedir” ifadelerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Türkiye olarak, biz de Suriye halkının en zor zamanlarında yanında olduk. Şu ana kadar 35 milyar dolar gibi yardımı biz mültecilere her alanda yapmış vaziyetteyiz. Komşumuz Suriye’nin bir an önce huzura, barışa, refaha kavuşması için elimizden geleni yaptık, yapmayı da sürdürüyoruz. Siz, kıymetli dostlarımla bugün bir kez daha umutlarını bu toplantıya bağlamış kardeşlerimize müjdeler vereceğimize inanıyorum. Zirvemizin, bugün alacağımız kararların siyasi geçiş sürecinin daha ilerletilmesine yardımcı olmasını Allah’tan temenni ediyorum.”

Ev sahipliği için Putin’e teşekkür eden Erdoğan, sözlerini zirvenin hayırlara vesile olmasını temennisiyle bitirdi.

PUTİN: HEMEN HEMEN TAMAMINDA…

Ateşkesin İdlib’deki teröristler için mazeret olamayacağını belirten Putin zirvede yaptığı açıklamada, “Şimdi Suriye’nin topraklarının hemen hemen tamamında çatışmasızlık rejimi muhafaza ediliyor. Bu bizim somut ve pozitif ortak neticemizdir” dedi.

Putin, “Suriye topraklarında çatışmasızlık rejimi korunuyor. Astana, Suriye için kalıcı bir siyasi çözüm sürecine vesile oldu. Rusya, Türkiye ve İran ortak çabalarla Suriye’deki hayatın normale dönmesi için çalışıyor. Suriye anayasa komitesinin kısa bir süre içerisinde çalışmalarına başlaması büyük önem arz ediyor” dedi.

RUHANİ: SİYASİ DİYALOĞU GENİŞLETMELİYİZ

Zirvede konuşan Ruhani, “Suriye’de çatışmalarda hayatlarını kaybeden herkese Allah’tan rahmet diliyorum. Alacağımız önemli kararlar için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu karar Suriye halkına katkı yapsın istiyoruz. Terörle mücadele en önemli unsurlardan bir tanesi. Siyasi diyaloğu genişletmeliyiz. Özgür bir Suriye’nin yeniden inşa edilmesini hep birlikte sağlamak durumundayız. Suriye’nin de içeriden her hangi bir terör tehdidine maruz kalmamasına çalışmalıyız” dedi.

“Şu ana kadar bizler bu ülkede ateşin kesilmesi noktasında katkı yapmaya çalıştık.” diyen Ruhani, “Savaşı geniş anlamıyla sona erdirdik. Sadece ülkenin belli kısımlarında çatışmalar devam etmekte. Bu noktada ABD’nin Suriye içerisinde DEAŞ terörist gruplarına yardım ettiklerini ve İsrail’deki siyonist rejimin de Suriye’deki rejime yardım ettiklerini gösteren bir çok gerçek var. El Nusra terör grubunun da oradan çıkması gerekiyor. Türkiye’nin endişelerini anlıyoruz. ” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Selçuk Türkoğlu’na Anlamlı Destek

Bursa’da milliyetçi oyların adresi olarak gösterilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selç…