Home GÜNCEL Çavuşoğlu: Dünya TSK’nın Fırat’ın doğusuna girmesini kabul ediyor

Çavuşoğlu: Dünya TSK’nın Fırat’ın doğusuna girmesini kabul ediyor

- Guncellenme Tarihi: 25 Aralık 2018 11:56
7 min read
Çavuşoğlu: Dünya TSK’nın Fırat’ın doğusuna girmesini kabul ediyor için yorumlar kapalı
0

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da televizyon, gazete ve ajansların temsilcileriyle bir araya geldi.

Suriye konusuna değinen Bakan Çavuşoğlu, “Fırat’ın doğusu için kararlı olduğumuzu ifade ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın ‘Müdahale edeceğiz’ açıklamasından sonra, ABD Suriye’den çekilmeye karar verdi. Şimdi bu çekilmenin nasıl olacağı konusunda temaslarımızı askeri ve diplomatik düzeyde sürdürüyoruz. Bu çekilmenin PYD’nin mevcut gündemine hizmet etmemesi gerektiğini de muhataplarımıza ilettik. Türkiye ‘Gireceğim’ derse girer ama ABD’nin çekilme sürecinde bunu birlikte koordine ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Suriye’den çekilinceye kadar Münbiç yol haritasının tamamlanması için Washington ile mutabakat sağladıklarını söyledi.

Açıklamaları uluslararası ajanslar tarafından da ‘son dakika’ koduyla duyurulan Çavuşoğlu’nun ifadelerinden öne çıkanlar şunlar:

“Fırat Kalkanı ile gireceğimizi söyledik, girdik; Afrin ile gireceğimizi söyledik, girdik; buraya gireceğimizi söylüyoruz, gireceğiz. Türkiye ‘Suriye’ye gireceğim’ derse, girer. Dünya TSK’nın Fırat’ın doğusuna girmesini kabul ediyor.

ABD yönetimi ile sahadan çekilmeyi nasıl koordine ederiz; bunu Dışişleri, Milli Savunma Bakanlığı ve askerler düzeyinde konuşuyoruz.

Belki ABD’nin YPG/PYD’ye verdiği destek sorununu, Suriye’den çekilmesiyle kökten çözebiliriz. Sürecin PYD/YPG’nin bölücü gündemine hizmet etmemesi gerektiğini net bir şekilde ilettik. ABD ile ilişkiler daha pozitif ortama doğru gitmeye başladı.

ABD askerlerinin Türkiye üzerinden çekilmesi konusunda bize bir talep gelmedi. Pompeo’ya ‘Çekilme sürecinde talebiniz olursa değerlendiririz’ dedim.

Fransa Suriye’de YPG’yi korumak için kalacaksa, bunun kendilerine bir faydası olmaz.

DAEŞ ile mücadelede terör örgütleri hariç herkes ile işbirliği yaparız. Burada rejimi kastetmiyorum. Rusya’yı, İran’ı, koalisyon ortaklarını kastettim. Tek başımıza etkisiz hale getirecek güce sahibiz.

Hem Patriot, hem S400!

Hem ABD, hem de Rusya’dan hava savunma sistemi alınabileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Patriotları alırız, aldığımız S400’leri iptal etmeyiz” diye konuştu.

FBI’ın FETÖ soruşturması

Bakan Çavuşoğlu, FBI’ın Fethullah Gülen hakkında yürüttüğü soruşturmayı ciddiye aldığını belirterek “Bazı neticeleri bizimle paylaşmaya başladılar. New York ziyaretimde, New Jersey’de bir imamın tutuklandığı söylendi. Oradaki vatandaşlarımız da bu bilgiyi teyit etti” dedi.

“Hakan Atilla Türkiye’ye gelebilir”

ABD’deki İran yaptırımları davasında suçlu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın Türkiye’ye gelebileceğini belirten Bakan, “Suçsuz yere hüküm giydi. Gelişme bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Rusya ve Hollanda’ya ziyaret

2019’un ilk çeyreğinde Hollanda’yı ziyaret edeceğini açıklayan Çavuşoğlu, “Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir Rusya ziyaretim olacak” dedi.

“Suudi Arabistan ile ikili bir sorun olarak görmüyoruz”

Çavuşoğlu, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili de “Kaşıkçı cinayetinde Türkiye’nin izlediği politika, tüm dünya tarafından takdirle karşılandı. Ancak buna rağmen henüz cesedin nerede olduğu belli değil, talimatı kim verdi, bunlar yok. Bu soruşturma henüz neticelenmedi. Kaşıkçı cinayeti adli bir vaka, suçtur; ama Suudi Arabistan ile ikili bir sorun olarak görmüyoruz” diye konuştu.

Yemen için toplantı çağrısı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yemen krizi için İİT temas grubuna 10  Ocak’ta İstanbul’da toplantı düzenlenmesi çağrısında bulunduklarını da açıkladı.

Ermenistan ve Azerbaycan

Ermenistan’dan gelen pozitif mesajlar hakkında da “Azerbaycan’ın hassasiyetini dikkate almadan biz adım atamayız” dedi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bursa’da 23 Nisan Coşkusu Kentin Dört Bir Yanını Sardı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Çocuk Şenliği’nde çocuklar, birbirinden …