Home GÜNCEL Riskli binaya Mudanya Belediyesi’nden sağlam raporu!

Riskli binaya Mudanya Belediyesi’nden sağlam raporu!

- Guncellenme Tarihi: 19 Aralık 2018 15:05
10 min read
Riskli binaya Mudanya Belediyesi’nden sağlam raporu! için yorumlar kapalı
0

Mudanya Belediyesi, Güzelyalı’da hiçbir önlem almadan hafriyat yaparak yandaki binayı oturulamaz hale getiren firmaya göz yumarak inşaatını tamamlattı. Mağdur olan vatandaş yaptığı başvurulara cevap alamazken, Mudanya Belediyesi’nin sağlam rapor verdiği binaya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü riskli raporu verdi.

Mudanya Belediyesi’nden inşaat ruhsatı alan Koparan Hurdacılık firması, hafriyat çalışmasına başladı. 06 Temmuz 2017 tarihinde başlayan hafriyat çalışmasında firma hiçbir önlem almayınca yan binanın altında toprak kayması oluştu. Yan binanın temelleri de yerinden kaldırıldı.

Binanın sahibi olan Önder Usta isimli vatandaş İnşaat Mühendisleri Odası’na başvurarak binayla ilgili rapor alıp Mudanya Belediyesi’ne başvuruda bulundu. Rapor doğrultusunda binayı da boşaltan Usta ailesi başka bir yere taşındı. Mudanya Belediyesi’ne yapılan bu başvuru üzerine kurumun anında inşaatı mühürlemesi gerekiyordu İmar Kanunu’nun 32 maddesi gereği ama yapmadı. Tam 17 gün sonra o mühürleme işlemi yapılabildi.

30 GÜNDE RUHSATA UYGUN HALE GELMESİ GEREKİRKEN

Başvurunun ardından binanın 30 gün içerisinde ruhsatına uygun hale getirilmesi gerekiyor ancak bu süre içinde herhangi bir şey yapılmadığı gibi 72 gün sonra mühür kaldırıldı. Aynı madde tam 4 defa ihlal edilmesi pahasına. Burada usulsüz inşaatın tüm hissedarlarına ceza yazılması gerekirken Mudanya Belediyesi birine yazıp işin içinden çıkmaya çalışıyor. Yapı denetim firması,  hafriyat şirketine ve geriye kalan üç hissedara ceza yazılmadı. Bölgedeki vatandaşlar binanın tehlike saçıp saçmadığının belirlenmesi için Mudanya Belediyesi’ne başvuruda bulundu. Kapısı kilitli inşaatta inceleme bile yapılmadan rapor hazırlandı. Bunun üzerine harekete geçen Önder Usta, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Belediyenin sağlam raporu verdiği binayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli bina kapsamına aldı.

BELEDİYE GÖZ YUMDU

Yandaki inşaat nedeniyle kendi binası oturulamaz hale gelen Önder Usta, kaçak inşaata belediyenin göz yumduğunu, ses çıkarmadığını ifade etti. Defalarca verdiği dilekçelere geri dönüş olmadığını dile getiren Usta, defaten Whatsapp üzerinden Hayri Türkyılmaz’la görüştüğünü durumu aktardığını ancak bir işlem yapılmadığını kaydetti.

USTA’NIN İSYAN MEKTUBU

Sosyal medya üzerinden yaşadıklarını anlatan bir de mektup kaleme alan Usta’nın anlattıkları şöyle; “Sevgili Dostlarım abilerim ablalarım ve arkadaşlarım. Okumanızı rica ediyorum. 2017 yılında evimizin yanında inşaat yapılması için Koparan Hurdacılık tarafından yapılan hafriyat çalışmasında hiçbir önlem almadığı için binamın altındaki doğal zemin akmıştır ve son aksında bulunan someller yerinden kaldırılmıştır. Aynı tarihte Mudanya Belediyesi imar bölümüne müracaatta bulunulmuştur. İmar kanununun 32. maddesi gereğince hemen mühürleme yapılması gereken inşaat 17 gün sonra mühürlenmiştir. Aynı yasa gereğince müteahhit 30 gün süre içerisinde yapısını ruhsatına uygun hale getirilmesi gerekiyordu getirmediği süre sonunda tespit edilirse inşaattın yıkılması gerekmektedir. Belediye bu kanun maddesinin tam tersini uygulayarak 72 gün sonra mührü açarak inşaatın yapılmasını sağlamıştır. İnşaat tamamlandığı için suç gizlendi Temel’in alındığı gelen bilirkişiler tarafından görülemediği için ayrıca belediye imar bölümü tarafından temeli alınan binaya sadece sıva çatlağı geçin oturun denmektedir. Yapılan performans analizlerine göre binada göçme riski bulunmaktadır. Mühür kaldırılmadan önce mühürlü olarak çalışan inşaat firması iki defa belediye ye şikayet edilmiştir, herhangi bir işlemde bulunulmamıştır. Mühürleme işlemi yapıldığında sadece hissedarın bir tanesine ceza yazılmıştır, ayrıca Koparan Hurdacılığa ve şantiye şefine cezai işlem uygulanmıştır. Diğer hissedarlara hafriyat şirketine yapı denetime herhangi bir ceza uygulanmamıştır. Suçu gizleyerek görevini yerine getirmeyen başta Belediye başkanı olmak üzere ayrıca imar bölümündeki görevlerini kötüye kullanan kamu personeli hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağım. Tüm delillerim ve belgelerim mevcuttur. Ayrıca inşaat yapılma sürecinde bahçemi çöplüğe çevirmiştir. Yapmış olduğum şikayet sonucunda sadece uyaran bir Mudanya Belediyesi bulunmaktadır. Taraflı davranmasının sebebini yargı önünde soracağım. Kimse benden CHP için olumlu bir şey beklemesin benim için çoktan bitmiştir. Başta eşim olmak üzere annem babam çocuklarımla tüm sülalem ile fikir çatışmasına düştüm. Bu süreçte bana kızgın olduğunuzu da biliyorum hepinizi de çok seviyorum. Kimseye beddua etmiyorum.  Sorumlu olan herkese ama herkese hesabını soracağım. Dalımı kıranın ağacını kökünden sökeceğim sadece bekleyin sıranın size gelmesini ve hiçbir zaman unutmayın Allah güçlüden yana değil doğrudan yanadır.”

Kaynak: sehirmedya.com

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yıldırım’da İlkokullu Sporcular Ödüllendirildi

Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri ilkokul kademesinde ilçedeki 39 okuldan…