Home GÜNCEL Yeni kabine!

Yeni kabine!

- Guncellenme Tarihi: 12 Temmuz 2018 11:29
7 min read
Yeni kabine! için yorumlar kapalı
0

24 Haziran seçim sonuçlanması ardından 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin etmesiyle yeni sistem resmen başladı.

Yeni sistemden en çok merak edilenlerden biri de başkanlık sisteminin bakanların kim olacağıydı. Yeni sistemin en büyük getirilerinden biri olacağı düşünülen hızlı karar alma ve uygulamada görev yapacak bakanların azami önem arz etmekteydi.

Açıklanan Bakanları incelediğimizde siyasetten iş dünyasına birçok ismin yer aldığını gördük. Özellikle uzmanlık alanlarına göre seçilen ve meslek hayatlarındaki başarılar ile bu göreve layık görülen isimler dikkat çekiciydi.

En büyük sürpriz 29. Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanı olmasıydı. Benim önceden tahmin ettiğim iki isimden biri olan Hulusi Akar bence isabetli bir seçim olmuştur. Savunma Bakanlığı söz konusu olduğunda birçok ülkede başarılı eski Generaller bu görevlere seçilmiştir. Açıkçası doğrusu da budur. Milli güvenlik ve ülke menfaatlerimizin söz konusu olduğu, sınır güvenliği ve terörle mücadele de önemli mesafeler alındığı bu günlerde bu göreve en uygun isimdi kendisiydi. Bu acıdan Akar’ın isabetli bir seçim olduğunu düşüyorum.

AK Parti iktidara geldiği 2002 yılından bu yana en başarısız olduğu konu eğitim sistemiydi. Bu sadece AK Parti’nin hükümetlerinin değil geçmiş birçok hükümetin başarısız olduğu bir alandı. Prof. Dr. Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanı olarak işi çok zor. Yılların birikmiş eğitim sistemini en başından ele alması gerekecek. Tüm kesimlerden büyük bir beklentisi olan bir makama gelen Selçuk’un sektör tecrübesinin bakanlığına yansıtarak geleceğimizin yatırımını yapabilmesi en büyük dileğimiz.

Artık Almanya, İngiltere vs. ülke eğitim sistemlerini değil, Türk eğitim sistemlerini örnek verir hale getirmek için tüm şartlar mevcut.

Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç’un kızı Zehra Zümrüt Selçuk’un Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı oldu. Üstlenmiş olduğu Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Ankara Temsilciği görevi çok önemli. Özellikle son yıllarda kadına ve çocuğa şiddet konusunda mesafe alma konusunda geride kaldığımızı var sayarsak. Umarım Zehra Zümrüt Selçuk, şiddeti Türk toplumundan ilelebet silecek icraatları hayata geçirebilir.

Eski kabineden görevi devam eden en önemli isimlerden biri bence Süleyman Soylu. Çok başarılı bir İçişleri Bakanlığı görevi yürüten Soylu’nun görevde kalması, FETÖ ve PKK terör örgütleri başta olarak yapılan başarılı operasyonların devamı acısından önemliydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yıllarda en çok mücadele ettiği konuların başında gelen enflasyon ve yüksek faiz göz önüne alındığında ekonominin başına kimin geçeceği merak konusuydu. Anlaşılan o ki aktif bir Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevi yürüten damadı Berat Albayrak enerjisini kullanarak bir anlamda kendisinin de gölge bakan olacağı Hazine ve Maliye Bakanlığını en çok kontrol edebileceği ellere emanet etti.

Burada küçük bir parantez de Cumhurbaşkanı Yardımcısına Fuat Oktay’a açmak lazım. Çok başarılı perde arkası görevler üstlenen ve isimsiz kahraman olan Oktay birçok yerde sürpriz olarak karşılanırken yine de doğru bir isim olduğunu vurgulamak lazım.

Yeni dönemde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’un de sırtında çok yük olacak.

Yeni sistemin ülkemize ve coğrafyamıza huzur ve refah getirmesini diliyorum.

Load More Related Articles
Load More By Hakan PATIRER
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Ukrayna-Rus Savaşına Bir de Bu Açıdan Bakın!

Yıl 1945. İkinci Dünya Savaşı devam ediyor. Savaş bölgesinden memleketi olan Leningrad’a (…