Home GÜNCEL “Yenişehir, İznik, Orhangazi ve Mudanya seçimlerde el değiştirecek”

“Yenişehir, İznik, Orhangazi ve Mudanya seçimlerde el değiştirecek”

- Guncellenme Tarihi: 14 Şubat 2018 17:08
19 min read
“Yenişehir, İznik, Orhangazi ve Mudanya seçimlerde el değiştirecek” için yorumlar kapalı
0

Politic’s Araştırma Şirketi sahibi ve her seçim öncesi doğru anket sonuçlarına imza atan Recep Güven 2019 seçimlerine 1 yıl kala araştırma sonuçlarını paylaştı. Kamuoyunu aydınlatma adına siyasi araştırmalarda bulunan Güven, “Yarın bir başkanlık seçimi olsa oyunuzu hangi lidere verirsiniz?”, “İyi Parti önümüzdeki seçimlerde bizi şaşırtacak mı?” ve “Yarın genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” gibi önemli soruların cevaplarını yanıtladı.

İsmim Recep Güven. Politic’s Araştırma Şirketi sahibiyim. Yaklaşık 7 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Kamuoyunu aydınlatma adına siyasi araştırmalar yapıyorum. Ekibimle beraber siyasi ve sosyal projeler üretiyorum. Bunun yanında proje üreten bir firmanın da sahibiyim. Bu projelerimizden biri Osmangazi Belediyesi’nin “Hizmet Evinizde” uygulamasıdır. Genelde sosyal projeler ağırlıkta olmak üzere çalışıyoruz.

Son yaptığınız araştırmayla ilgili sonuçlarınız nelerdir?

Yaptığımız araştırma hem Türkiye hem de Bursa gündemiyle ilgiliydi. Aynı zamanda Bursa merkezli olduğumuz için Bursa’ya biraz daha hassasiyet gösteriyoruz. Bursa’daki Belediye Başkanlarımızın genel olarak performanslarının seçmen tarafından nasıl algılandığını, Milletvekillerimizin performanslarının nasıl algılandığını ve bunun neticesinde siyasi partilerin bunun karşılığı olan oyu hangi derecede yükseltebildiklerini inceledik. Bu araştırmamız sonucunda toplumumuzun ekseri kesiminin son dönemlerde özellikle 7 Haziran ve 1 Kasım sürecinde araştırma firmalarının manipülatif açıklamalarından kaynaklı sonuçlara güven duymadıklarını gördük. Bunun sebebi araştırma firmalarının doğru araştırmalar yapmaması. Fakat biz seçmenlerimizin ya da araştırma yaptığımız kişilerin doğru veriyi verdiklerini biliyoruz. Sonuç olarak istatistik bir bilim dalı. Sizin %37 ile %58 arasında 22 puanlık bir hata yapma şansınız yok. Biz bir partiye siz %40 alıyorsunuz dediğimizde onun arkasından gelen partinin “Benim %40’a nasıl çıkacağımın bilgili bu arkadaşlarda var” diye düşünmesi gerekir. Fakat maalesef bazı araştırma şirketleri televizyonlarda biraz daha boy gösterebilme adına, biraz da rant kaygısıyla hem kamuoyunu yanıltan hem de güveni zedeleyen açıklamalar yapıyorlar. Bunu özellikle 7 Haziran sürecinde gördük. Bu manipülatif açıklamalar araştırma firmalarının çok fazla deneye ulaşmadan, sonuçların güven analizini yapmadan sadece tahmin yapılmasına neden oluyor. Biz de tahmin ediyoruz fakat sonuca en yakın olanı tahmin etmek zorundayız. Şansa dayalı değil veriye dayalı tahminlerde bulunuyoruz. Bunun için profesyonel bir ekibimiz var. Soru formatlarını hazırlayan teknik elemanlarımız var. Bunun yanında ekibimizde toplumu inceleyen bir sosyolog mevcut. Tüm bu çalışma doğrultusunda doğru tahminlere ulaşıyoruz.

CHP’nin son kurultayını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kurultayda Cumhuriyet Halk Partisi’nin birçok parti birleşirken çok büyük yara açtığı kanaatini taşıyorum. Çünkü bir birlik ve bütünlük sağlayamayacak gibi gözüküyor. Muharrem İnce’nin de kurultaydan sonraki açıklamaları da bunu gösteriyor. Muharrem İnce 148 delegenin oyunu alarak genel başkanlığa aday oldu ve “İhtiyacım yok, siz bunu bana veremezsiniz. Böyle bir hakkınız yok ama ben de bunu yargıya taşımayacağım” diyerek Cumhuriyet Halk Partililik sorumluluğu gösterdi. Bu deyişle içindeki yarayı da belirtmiş oldu.

Önümüzdeki seçimlerin en büyük sürprizi hangi parti olacak?

Tartışmasız İyi Parti sonucu çıkacaktır. Meral Akşener’in Ana Muhalefet olma kaygısının çok düşük olduğunu görüyoruz. İktidar tabi ki çok zor ancak %10’luk barajın üzerinde olduğunu çok net ifade edebiliriz.

Sizce İyi Parti oyunu hangi kesimlerden alıyor?

Mersin’den Trakya’ya kadar sahil şeridinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden oy alıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nden yüzdesel olarak baktığımızda maksimum alabileceği oy %1-1,5 olarak görülüyor. %8 civarında ise Milliyetçi Hareket Partisi’nden alacağını söyleyebiliriz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin oranını ise %4 görüyoruz. CHP’nin kurultayının bu şekilde gergin geçmesi, Parti Meclisindeki tartışmalar ya da uç sola kaymanın ulusalcıların üzerinde yarattığı etki bu oranı artırabilir.

Bursa’da Milletvekilleri ve Belediye Başkanları ile ilgili bir performans araştırması yaptınız. Sonuçları nasıl ?

Seçmende Milletvekili ve Belediye Başkanlarına karşı bir memnuniyetsizlik var. Toplumdan çok uzaklaştılar. Özellikle Belediye Başkanlarımızın belki mental yorgunlukları yok ama fiziksel yorgunlukları var. Halk kentsel dönüşümden şikayetçi, yeşil alan istiyor. Araştırma bu yüzden çok önemli. Biz bu sorun ve istekleri anlatıyoruz. Burada öne çıkan 4 Belediye Başkanımız var. Halkımız Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eski İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’dan memnun. Ben Belediye Başkanlarımızın sadece seçim zamanları değil, her zaman seçmenin yanında olmalarını, mutlaka araştırma yaptırmalarını tavsiye ediyorum.

İlk yerel seçimlerde değişim gösterme ihtimali olan ilçeler sizce hangileri?

Seçimlere yaklaşık 1 yıl var. 2019’da yerel seçimlerimiz yaşanacak. Bugün için bizde görülen sonuçlara göre Yenişehir, İznik, Orhangazi ve Mudanya’nın kesin olarak değişeceğini öngörüyoruz. Belki çok iddialı olacak ama aynı partinin başka bir aday ile kazanacağını söylemiyorum. El değiştireceğini söylüyorum. Bunun yanında Kestel, Kemalpaşa, Gürsu, İnegöl, Osmangazi, Gemlik ve Orhaneli’de de başkan değişikliği yaşanacağını düşünüyoruz. Bugüne kadar yapılan hizmetle alakalı seçmenin çok büyük sıkıntısı olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Nilüfer Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin oy kaybı yaşayacağını da söyleyebiliriz. Bursa seçmenini çok iyi tanıyoruz. Referandumda da tam olarak oyları bilen tek firmayız. Severek yapıyoruz ve toplumun faydasına olacak çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Milletvekillerine gelecek olursak halk %27 oranında Milletvekillerini başarılı buluyor. Seçmen bir partiye üye fakat Milletvekilini göremiyor veya ulaşamıyor. Kişisel olarak %3’e düşen Milletvekilleri de biliyoruz fakat burada söylemek istemiyorum.

Seçimlere yaklaşık 1 buçuk yıl var. İyi Parti’nin çizgisini nerede görüyorsunuz? Yapacağı atılımlarla 2. partiye yükselme şansı var mı?

Şu gerçeği kabul etmemiz lazım ki Türkiye’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin üzerine çıkabilecek bir parti yok. Cumhuriyet Halk Partisi’nin %8’lik kısmı sandığa gitmiyor. Meral Akşener bir çıkış yakaladı ama daha önce birçok parti değiştirdi. Seçmende şöyle bir algı var: Yarın bir gün sıkıştığında başka bir yere gider mi?” İyi Parti’de karma bir taban var. Bu tabanın dağılma oranı ne kadar yüksek diye düşünülüyor.

Sizce Meral Akşener Ak Parti’den veya Milliyetçi Hareket Partisi’nden transfer yapar mı?

Ciddi bir transfer yapacağı konuşuluyor  ama geldiğimiz noktada şöyle bir sıkıntı var; Ak Parti’nin tabanı çok tutucu.

İyi Parti’nin Bursa’daki herhangi bir ilçe belediyesini alma şansı var mı?

Öyle bir şey şuan için söz konusu değil. Ben aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi ve Ak Parti ittifakının 2019 başkanlık seçimleri olduğunu düşünmüyorum. İstanbul ve Ankara seçimleri olduğu kanaatini taşıyorum. Çünkü İstanbul ve Ankara’da Ak Parti çok kan kaybetti. Bursa’da da biraz kan kaybı var ama çok etki yapmaz.

Bursa, Ankara, İstanbul gibi çok önemli şehirlerdeki başkanların görevden alınıp yerine Cumhurbaşkanının atadığı bir başkanın gelmesi Ak Parti’nin oyunu düşürdü mü, yükseltti mi? Etkisi ne durumda?

Başkanlık seçiminde değil ama yerel seçimlerde etkiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Belediye Başkanlarını istifaya çağırmasını %43’lük bir kesim doğru bulmuyor. %50’lik bir kısım ise doğru buluyor. “Belediye Başkanlarının istifa etmesi oy tercihlerinizi nasıl etkiledi?” sorusuna ise %23’lük bir kesim olumsuz cevabını verdi. Bu seçmen aslında kararsız bir seçmen. Bu seçmeni siz yerel seçimlerde memnun edemezseniz size oy vermez.

Araştırmalarınıza göre Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?

Araştırmalarımıza göre Türkiye’nin en önemli sorununun başında %34,86 oranında terör geliyor. Daha sonra %17,80 oranında işsizlik geliyor ve liste ekonomi, eğitim, yolsuzluk, dış politika, sağlık şeklinde devam ediyor.

Araştırmalarınıza göre seçmen Bursa’nın mevcut belediye başkanlarını başarılı buluyor mu?

Halkımızın %54’ü belediye başkanlarını başarısız bulurken %27’si başarılı buluyor. Diğer kesim ise kararsız durumda.

“Yarın bir başkanlık seçimi olsa oyunuzu hangi lidere verirsiniz?” sorusunun oranları ne şekilde?

%46 oranında Recep Tayyip Erdoğan başta geliyor. 2. sırada %16,31 oranında Meral Akşener yer alıyor. 3. sırada %14,36 oranında Kemal Kılıçdaroğlu yer alırken en düşük oran ise %7,67 ile Devlet Bahçeli’ye ait.

Belki de en önemli araştırmanız olan “Yarın genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusunun yanıtları ne şekilde?

1. sırada %41 oranında Ak Parti, 2. sırada %16 oranında CHP, 3. sırada %11 oranında İyi Parti, 4. sırada %8 oranında MHP, 5. sırada ise %3 oranında HDP yer alıyor.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Bayram Tatilinde Hava Yolunda Rekor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bayram tatilini kapsayan 5-14 Nisan tarih…