Home FOTO GALERİ ALZHEIMER HASTALIĞINDA RİSK FAKTÖRLERİ

ALZHEIMER HASTALIĞINDA RİSK FAKTÖRLERİ

- Guncellenme Tarihi: 7 Kasım 2017 12:53
4 min read
ALZHEIMER HASTALIĞINDA RİSK FAKTÖRLERİ için yorumlar kapalı
0

ASVAK üyeleri Alzheimer Semineri’nde buluştu. Alzhemier ile ilgili risk faktörleri ve çarpıcı bilgilerin paylaşıldığı seminerde şu notlar dikkat çekti: “Vaka 65 yaş üzerinde yüzde 5-10 arasında ve her 5 yılda 2’ye katlanıyor. Türkiye’de Alzheimer hastası sayısı 350 bin civarında.”

Gönüllü yardımseverlerden oluşan ve yapılan bağışlar ile ihtiyaç sahiplerine 43 yıldır her türlü katkıyı sağlayan Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı Hasvak, önemli projelerine hız kesmeden devam ediyor. Vakıf üyeleri ve yönetim bu kez Alzheimer Semineri’nde bir araya geldi. Özel Ankara Umut Hastanesi ev sahipliğinde HASVAK üyelerine yönelik gerçekleştirilen programda, Alzheimer hastalığının 65 yaş üzerinde yüzde 5-10 arasında ve her 5 yılda 2’ye katlandığı dile getirilerek, Türkiye’de 350 bin civarında Alzheimer hastası sayısının bulunduğuna işaret edildi. Seminerde Nöroloji Uzmanı Dr. Sevil Hüseynova, katılımcılara Alzheimer hastalığının nedenleri, teşhisi ve tedavisi ile ilgili bir sunum yaptı.

RİSK FAKTÖRLERİ

Sunumda, beyin damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite ve depresyon, Alzheimer hastalığına neden olan ancak düzeltilebilen risk faktörleri olarak gösterildi. Diğer yandan sigara, yüksek tansiyon ve kolesterol ile şeker hastalığının bunama gelişme riskini yüzde 40’a yakın oranda artırdığı vurgulandı.

KLİNİK EVRELERİN BELİRTİLERİ

Alzheimer’in hafif evresinde kişinin yaşadığı zorluklar ve psikiyatrik belirtiler için dikkat çeken unsurlar şöyle sıralandı:

–         Hatırlama, öğrenme

–         Sözcük bulma

–         Yargılama

–         Hesaplama

–         Problem çözme

–         İçe kapanma

–         Depresyon

–         Uyku bozukluğu

Alzheimer hastalığından mümkün olduğunca uzak durmanın formülleri için ise “orta yaşlarda damarsal risk faktörlerinin belirlenmesi, önlenmesi ve tedavisi, sigaranın bırakılması, destekleyici ve tatminkar ilişkilerin oluşturulması, sosyal desteğin sağlanması, zihinsel aktivitelerin yapılması, boş zamanların hobilerle desteklenmesi” tavsiyelerinde bulunuldu. Başkan Engin Öztürk de hastalığın tanısının uzman hekimlerce konulması gerektiğini belirterek, “Gelecekte nedene yönelik tedaviler esas ve kişiye özel tedavi yaklaşımlarını beraberinde getirecektir” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Narin’in Terliği, Çantası Ve Elifbası Torbada Çıktı

Diyarbakır’da cansız bedeni bulunan Narin Güran’ın terliği, çantası ve elifbas…