Home FOTO GALERİ MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBESİ, ‘0,50 EMSAL ARTIŞI’NI MASAYA YATIRDI

MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBESİ, ‘0,50 EMSAL ARTIŞI’NI MASAYA YATIRDI

- Guncellenme Tarihi: 6 Ekim 2017 13:16
9 min read
MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBESİ, ‘0,50 EMSAL ARTIŞI’NI MASAYA YATIRDI için yorumlar kapalı
0

MİMARLAR ODASINDAN 0,50 EMSAL ARTIŞI AÇIKLAMASI

 

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu; Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Mayıs 2015’te alınan ‘0,50’ye kadar emsal artışı yapılabilir’ kararının durdurulmasına ilişkin görüşlerini açıklamak için basın toplantısı düzenledi.

BURSA – Almira Otel’de gerçekleşen toplantıya Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Şimşek, “Olağan bir meclis toplantısında ve müteahhitlerin isteği doğrultusunda bir anda sihirli değnek bulunmuş gibi gündeme gelen 0,50 emsal artışı, Bursa’nın uyanamadığı kâbusu haline geldi” dedi.

Toplantıya tüm mimarların her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü, tüm Dünya’da kutlanan ‘Dünya Mimarlık Günü’nü tebrik ederek başlayan Şimşek, “Tüm Dünya Mimarları için bir kutlama günü olan bu önemli günün, bizler için yalnızca ülkemizde mimarlık yapılan eski güzel günleri anmanın bir vesilesi haline geldiğini üzülerek görüyoruz. Hemen hemen tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde mimarlık mesleği kentleri ve toplumları zenginleştiren bir misyona sahip iken, ülkemizde adeta bir çılgınlık halinde ekonominin ana unsuru haline gelen yapı sektöründe prosedürleri yerine getirmek için var olan bir ara eleman düzeyine indirgenmektedir” dedi.

“0,50’NİN HİÇ BİR BİLİMSEL ALTYAPISI YOK”

Son günlerde gündemi meşgul eden 0,50 emsal artışı konusu ile ilgili görüşlerini de açıklayan Şimşek, “Hiçbir bilimsel dayanağı olmadan, hiçbir altyapı ve üstyapı analizleri yapılmadan alınan bu kararın yanlış olduğunu en başından beri defalarca söyledik. 2015 yılında 1/5000 Nazım İmar Planlarına eklenen plan notunun mahkeme tarafından iptal edilmiş olmasına rağmen hukuk tanımaz şekilde hatalı uygulamanın üzerine giden Büyükşehir Belediye Meclisinde, günümüze kadar 300’ün üzerinde emsal artışlı plan değişikliği onaylanmış ve bu planlar onaylanırken en ufak bir teknik değerlendirmede dahi bulunulmamıştır. İki senelik süreçte mahkemeler, Şubelerimizce açılan davalarla çok sayıda plan değişikliği ile ilgili olarak iptal kararları vermiştir. Büyükşehir Belediyesi ve bazı İlçe Belediyelerinin görevlerini kötüye kullanır şekilde ardı ardına meclislerinden geçirdiği plan değişiklikleri yine ardı ardına iptal edilmeye başlandığında, ‘rantı, imarı veren biziz’ diyenler ağız değiştirmiş; yaşanan mağduriyetlerin sorumlusu olarak odalarımızı işaret etmeye ve vatandaşlarımızı şubelerimize karşı kışkırtmaya başlamışlardır” diye konuştu.

“HER VATANDAŞIN RİSKLİ YAPILARDAN KURTULMA HAKKI EŞİTTİR”

Sadece gayrimenkul değerinin yüksek olduğu bölgelerde dönüşüm yapıldığının da altını çizen Şimşek şöyle konuştu: “Sözümüz ona vatandaşlarımızın can güvenliği endişesiyle ortaya çıkılan yolda, 2 senelik pratikte yalnızca kentin gayrimenkul değeri yüksek yerlerinde ‘dönüşüm’ sağlanmış ve bu noktalarda 0,50’nin çok üzerinde emsal artışları ile hiçbir altyapı çalışması yapılmaksızın ciddi nüfus artışlarına neden olacak plan değişiklikleri onaylanmıştır. Devlet, her vatandaşına eşit koşullarla riskli yapısından kurtulma şansını ve hakkını tanımak durumundadır. Fakat ne yazık ki 0.50 emsal artışı yalnızca lüks semtlerde müteahhitlerin iştahını kabartan bir yatırım fırsatından öte bir anlam taşımamaktadır. Yıldırım veya Osmangazi’de yaşayan vatandaşın Nilüfer’de yaşayan vatandaş kadar riskli yapılardan kurtulma hakkı vardır.”

Nilüfer Belediyesi’nin dönüşüm projelerine ilişkin yaklaşımına da değinen Şimşek, “Ortaya konulan tavrı en az Büyükşehir Belediyesi kadar samimiyetsiz bulduğumuzu ifade etmek isteriz. Nilüfer Belediyesi bu uygulamaya gerçekten karşı olsaydı, bugün takındığı tavrı daha ilk gün ortaya koyarak binlerce insanın mağduriyetinin önüne geçebilirdi” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE MİMARLIĞINI SORGULUYOR ETKİNLİĞİ 7 EKİM’DE”

Şimşek ayrıca, Mimarlar Odası Bursa Şubesi olarak, ‘Dünya Mimarlık Günü’ etkinlikleri kapsamında Türkiye Mimarlığını Sorguluyor Sempozyumlarının 3.sünü, 7 Ekim Cumartesi günü “Öz Değerlendirme” temasıyla gerçekleştireceklerini ifade etti. Mimarlar Odasının kuruluşundan bugüne eylemliliğini, eleştirel ve öz eleştirel olarak objektif biçimde tartışmaya açacaklarını ifade eden Şimşek, tüm mimarları ve konuya ilgi duyanları sempozyuma davet etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yeniceköy Mahallesinde Yeni Yollar Açılıyor

İnegöl Belediyesi, şehrin gelişim bölgelerinden olan Yeniceköy Mahallesinde imar yolları a…