Home GÜNCEL Gedelek Turşusu markalaşıyor !

Gedelek Turşusu markalaşıyor !

- Guncellenme Tarihi: 25 Ağustos 2017 11:41
9 min read
Gedelek Turşusu markalaşıyor ! için yorumlar kapalı
0

Bu yıl 4. düzenlenecek olan geleneksel Turşu Festivali’nin Orhangazi Nadır Tesisleri’nde basın lansmanı gerçekleşti. Daha önce yapılan festivallerin Gedelek turşusuna büyük katkısı olduğunu belirten Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, “Turşu üretiminin Orhangazi’de tanınır ve bilinir olmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

9 Eylül Cumartesi günü yapılacak olan Turşu Festivali için Kaymakam Dr.Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ergün Efendioğlu ve Gedelek Muhtarı Mehmet Dönmez’in içinde yer aldığı Festival Organizasyon Komitesi Nadır Tesisleri’nde Bursa ve Orhangazi basını ile bir araya geldi. Ak Parti ilçe başkanı Mustafa Kaya ve Belediye başkan yardımcıları ile Meclis üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda 9 Eylülde yapılacak olan festival ile ilgili bilgilerin paylaşıldı.

Toplantıda ilk söz alan Belediye Başkanı Neşet Çağlayan oldu. Çağlayan, 4 yıl önce başlatılan festivalle Turşunun tanıtımının sağlandığını belirterek, “3 festivalin de turşu ve ilçemize büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. 4.festival ile amacımıza daha da fazla ulaşmış olacağız. Turşu üretiminin Orhangazi’de tanınır ve bilinir olmasını sağlamak istiyoruz. Müstahsillerimiz ve üreticilerimizin kapasitelerinin de artmasına neden olan bir festival. Bundan dolayı kendimizi daha fazla görevini yapanlar olarak görüyoruz. Bir yandan Ticaret ve Sanayi Odamızın Coğrafi işaretle birlikte markalaşma sürecinin tamamlanması bu festivalin en önemli kazanımlarından birisi olacak. Diğer yandan turşu üreticilerimizin daha uygun şartlarda üretim yapması için de yapılan çalışmaların daha da hızlanmasına da sebep olacaktır dedi.” Orhangazi’mizi daha da güçlendirmek, daha da yaşanabilir bir şekilde ortak gayretlerimize katkı koyan tüm kurumlara teşekkür ediyorum diye sözlerine devam eden başkan Neşet Çağlayan, “Birçok çalışmamız ortak düşüncenin ürünü olarak yapılıyor. Bu da ilçede birçok şeyin daha hızlı değişmesine neden oluyor” dedi. Turşu festivali takvimi ile ilgili de bilgi aktaran Başkan Çağlayan, “Turşu Festivalimiz 9 Eylül tarihinde başlayacak. Aynı zamanda Orhangazi’nin 95.yıldönümünü de kutlanmış olacak. Kutlama programlarımız 6 eylülde başlayıp 10 eylüle kadar devam edecek” dedi.

Gedelek Muhtarı Mehmet Dönmez ise 3,5 yılda Gedelek’in  çok geliştiğini ifade ederek, “Bunun için emeği olan Kaymakam, Belediye başkanımız ve İlçe başkanımıza teşekkür ediyorum. Turşu deyince akla Gedelek geliyor. Ancak markalaşma olmadığı için sanki Gedelek’te turşu üretimi merdivenaltı üretiliyormuş gibi bir algı vardı. Ancak özellikle üretim ve marka yapmak için Ticaret Odası ve Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bugün Gedelek küçük bir turşu merkezi. Gedelek’te artık yeniden bir yapılanma var. 2 yıla kalmaz o kadar güzel ve farklı bir hale gelecek ki bunu zaman içinde göreceğiz” dedi. Gedelek’in geleceğini çok iyi gördüklerini belirten Muhtar Mehmet Dönmez, basına da seslenerek, “Gedelek’in arkasında durun. Gedelek önemli bir marka olacaktır” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ergün Efendioğlu  coğrafi işarete değinerek, “Coğrafi işareti almak ayrı bir başarı. Ancak bu çabalarımızın daha başlangıcındayız. Özellikle imalat tesislerimizi daha hijyenik ve modern alanlarda üretim yapması için hep birlikte çabalarımız olacak. Bunun için de yeni bir alana ihtiyacımız var. Yeni tesislerinin kazandırılması ile birlikte Gedelek turşularının daha da marka haline getirilmesine vesile olacağız” dedi. Orhangazi’nin 500 milyon dolarlık ihracatın içinde gıda yüzde 1 seviyesinde olduğuna vurgu yapan Ergün Efendioğlu, “Tarımdaki ihracat payının artırılması gerekiyor. Turşunun Avrupalı ve Uzakdoğu’nun damak tadına uygun üretimi ile ilgili bir çalışması söz konusu. Bursa Gıda Tarım Laboratuarının çalışması devam ediyor. Bu çalışmanın tamamlanması ile birlikte ürünün daha fazla ihraç edilmesini sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Gedelek’teki ambians ve ortamı görünce burada daha iyi şeyler olabileceğine inandığını belirten Kaymakam Dr.Yalçın Yılmaz ise, Gedelek’te sürekli bir üretim ve çalışma var. Ekonomide bir kural vardır. Her arz kendi talebini yaratır. Festivaller yeni arz ve sunumlarla bir çok talepleri de beraberinde getirecektir. Geçen yıl ki festivalden sonra çok ciddi dönüşler aldıklarını üreticilerimiz söylüyor. Bu da emeğin boşa çıkmadığını gösteriyor” dedi. Gelir çeşitliliğinin artırılması gerektiğini de belirten Kaymakam Yılmaz, gıda ihracatındaki payın artırılması gerektiğini, aynı zamanda alternatif ürünlerin artırılarak ilçeye daha fazla katkı sağlanabileceğini kaydetti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Vatandaşlardan Başkan Aydın’a Büyük İlgi

31 Mart Yerel Seçimlerinde Osmangazi Belediye Başkanı seçilmesinin ardından makamının kapı…