Home FOTO GALERİ Kadınlar ayrışmak değil güvenli ulaşım istiyor

Kadınlar ayrışmak değil güvenli ulaşım istiyor

- Guncellenme Tarihi: 18 Haziran 2017 16:41
4 min read
Kadınlar ayrışmak değil güvenli ulaşım istiyor için yorumlar kapalı
0

Kadınlara ayrı vagon uygulamasını protesto eden Bursa’daki akademik odaların temsilcileri, Nilüfer İstasyonu ve Arabayatağı İstasyo’nundan hareket ederek, yeni vagon uygulamasını vatandaşlara anlattı. BAOB Dönem Sözcüsü, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, günün her saatinde, her yerde güvenli bir şekilde dolaşabilmek, yolculuk yapabilmek istediklerinin altını çizerek, “Uygar ve güvenli ulaşım istiyoruz” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım Şirketi Burulaş’ın, Bursaray istasyonlarında “bayan yolcularımıza öncelikli vagon” uygulamasına tepkileri de beraberinde getirdi. Bursa ile birlikte ülke kamuoyunda da gündem yaratan uygulamaya protestolar da birbiri ardına gelmeye başladı. Kadınlara ayrı vagon uygulamasını protesto eden akademik odaların temsilcileri, Nilüfer İstasyonu ve Arabayatağı İstasyo’nundan hareket ederek, yeni vagon uygulamasını vatandaşlara anlattı. Osmangazi Metro İstasyonu’nun önünde toplanan akademik odaların temsilcileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’den uygulamaya son vermesini istedi. BAOB Dönem Sözcüsü, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, günün her saatinde, her yerde güvenli bir şekilde dolaşabilmek, yolculuk yapabilmek istediklerinin altını çizerek, “Kadınlara ayrı vagonda yolculuk dayatmasında kadınları tacizden korumak, onların güvenliğini sağlamak bahanesine sığınılmaktadır, bu kabul edilemez. Kadınların bu tarz saldırılardan korumanın ve gözetmenin onları ayrı bir vagonda taşıyarak çözülebileceğini söylemek akıl dışılıktır. Kadınlar bu alanlarda bir sorun yaşıyorsa bunun çözümü kadınları bir kafese koyarak, tecrit ederek ‘koruma’ çabası olmamalıdır. Bu ilkel, ayrıştırıcı uygulama kadınları çalışma ve toplumsal hayattan izole etmeye niyetli, kadına ev dışında başka bir hayatı hak görmeyen bir aklın eseridir” diye konuştu.

UYGAR VE GÜVENLİ ULAŞIM

Bu uygulamanın kadın erkek eşitsizliğini derinleştirecek tehlikeli bir nokta olduğuna da vurgu yapan Elitez, “Bu uygulama ile kadınlara sokağın güvenli olmadığı, kadınlar sokağa çıkmamalıdırlar mesajı verilmeye çalışılmaktadır. Tecrit alanları istemiyoruz. Biz kadınlar ayrıştırılmak, izole edilmek istemiyoruz. Toplumun ve yaşamın her alanında, engellenmeden var olabilmek istiyoruz, olacağız. Günün her saatinde, her yerde güvenli bir şekilde dolaşabilmek, yolculuk yapabilmek istiyoruz. Ulaşımın uygar ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlamak kamu yöneticilerinin görevidir, bu görevi kadın ayrımcılığı yapmadan yerine getirmelerini bekliyoruz”dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Başköy’deki “Dede Helvası” Geleneğinde Helvalar Şifa İçin Yenildi

Nilüfer’e  bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel  “Dede …