Home FOTO GALERİ ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI GAL ARILARI İLE MÜCADELE EDİYOR…

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI GAL ARILARI İLE MÜCADELE EDİYOR…

- Guncellenme Tarihi: 17 Mayıs 2017 15:29
6 min read
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI GAL ARILARI İLE MÜCADELE EDİYOR… için yorumlar kapalı
0

ZARARLI ARILARLA MÜCADELEDE BİYOLOJİK METOTLAR UYGULANIYOR…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ülkemizde kestane ağaçlarına zarar veren böceklerden gal arılarına (Drycosmus kuriphilus) karşı başlattığı etkin mücadele çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede Bursa ve Yalova’da gal arılarının düşmanı olan faydalı böcekler ormanlara salınıyor.

Kestane ağaçlarının gelişimini ve verimini etkileyen gal arısı ilk kez 1941 yılında Çin’de görüldü. Bu zararlı daha sonra Japonya’ya ve ardından İtalya’ya sıçradı. Türkiye’de ise ilk kez 2014 yılında tespit edildi. Tespit edilmesinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı İtalya ile işbirliğine gitti ve oradan bu zararlının düşmanı olan böceklerin anaçlarından getirerek Yalova’da kurulan biyolojik mücadele laboratuvarında üretime başladı. Bu laboratuvarda üretilen Parazitoit Torymus Sinensis faydalısı bölgedeki ormanlara salınmaya başlandı. Bakanlık 2015 yılında
4 bin 500, 2016 yılında da 4 bin 224 adet faydalı böceği ormana bıraktı.

Gal Arısı İlk Kez 2014 Yılında Yalova’da Görüldü

Ülkemizde ilk defa 2014’ün Nisan ayında Yalova’da ki kestane ormanlarında görülen Kestane Gal Arısı kestane de verim düşüklüğüne sebep olan zararlı bir böcek olarak biliniyor. Görüldüğü ülkelerde 5 ile 10 yıl süresince kestane ormanlarına zarar veren ve üründe verimi düşürdüğü tespit edilen bu zararlılar ağaçların kurumasına sebep olmuyor. Çelik, aşı kalemi, fidan vb. çoğaltım materyallerinin taşınması ile bölgeler arası yayılışını önlemek maksadıyla karantina tedbirleri uygulanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bir yandan bu zararlılarla mücadele ederken diğer yandan da ülke çapında yayılmasını  önlemek için bazı uygulamalarda bulunuyor. Konu ile alakalı  bütün kurum ve kuruluşları bilgilendiren Bakanlık, aşı kalemi, çelik, fidan vb. materyallerin taşınmasını durdurdu. Geçtiğimiz yıl araştırma kurumları ve üniversitelerin katılımı ile bir çalıştay düzenleyen Bakanlık yöre halkını ve bu alanda üretim yapan çiftçileri de bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Bu bilgilendirme toplantılarında dağıtılmak üzere yazılı ve görsel materyaller kullanırlarken ormanlara da uyarıcı levhalar asılıyor.

“Bu Zararlılara Karşı Kestane Ormanlarımızı Koruyacağız.”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu bu kestane zararlılarının ülkemizde tespit edildiği andan itibaren harekete geçtiklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok mümkün olmayan bu zararlıyla kimyasal mücadele metotları ile baş etmek kısmen mümkün görünse de biz tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği bu metotları tercih etmedik. Tabii yaşama zarar vermemek adına bu zararlılara karşı biyolojik mücadele yöntemini uygulamayı seçtik. Aynı zamanda bu hususla ilgili hem kurum ve kuruluşlarımızı hem de bu işle uğraşan çiftçilerimizi bilgilendirme çalışmalarına başladık. Mücadelemizi kararlılıkla sürdürerek bu zararlılara karşı kestane ormanlarımızı koruyacağız.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Havacılık Dünya’nın Transit Merkezi Türkiye

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin sadece 4 saatlik uçuş süresiy…